Ασπίδα για την Κύπρο η κοινή άμυνα της ΕΕ

Ασπίδα για την Κύπρο η κοινή άμυνα της ΕΕ

Όσο πιο ασφαλής θα είναι η Ευρώπη τόσο πιο ασφαλής θα είναι και η Κύπρος, δηλώνει ο Κύπριος υπουργός άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης

Ασπίδα για την Κύπρο η κοινή άμυνα της ΕΕ
Ο Κύπριος υπουργός άμυνας Χριστόφορος Φωκαΐδης δήλωσε πως η Λευκωσία στοχεύει στην ενίσχυση της ασπίδας προστασίας της Κύπρου
έναντι οποιαδήποτε επιβουλής, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις παρουσίας ευρωπαϊκού αμυντικού δυναμικού στο πλαίσιο της νέας αμυντικής ένωσης της ΕΕ.

Κλείσιμο
Όπως είπε, στο αυριανό συμβούλιο υπουργών εξωτερικών και άμυνας της ΕΕ, η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα στο πρώτο βήμα της νέας αμυντικής ένωσης της ΕΕ μέσω της σύστασης της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας (PESCO).

Αύριο θα υπογραφεί από όσα κράτη επιθυμούν (περίπου 20) να προχωρήσουν στην πρώτη ταχύτητα της νέας αμυντικής ένωσης της Ευρώπης και η Κύπρος θα δηλώσει παρούσα, έχοντας εκφράσει την ετοιμότητα και την προθυμία της να συμμετάσχει στην νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας και άμυνας της Ευρώπης.

«Και όλοι καταλαβαίνουν», είπε ο κ. Φωκαΐδης, «ότι όσο πιο ασφαλής θα είναι η Ευρώπη τόσο πιο ασφαλής θα είναι και η Κύπρος και όσο περισσότερο διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις κοινής άμυνας μέσα από τη δημιουργία προϋποθέσεων, που το έχουμε ήδη δηλώσει, για την παροχή διευκολύνσεων για την παρουσία αμυντικού δυναμικού της Ευρώπης στην Κύπρο, τόσο μεγαλύτερα θα ενισχύεται η ασπίδα προστασίας της Κύπρου έναντι οιασδήποτε επιβουλής».
Ερωτηθείς αν η διάρθρωση της PESCΟ θα είναι σε πολιτικό ή στρατιωτικό επίπεδο, ο κ. Φωκαΐδης είπε ότι αυτή θα είναι κυρίως σε επίπεδο αμυντικό. Είναι αμυντική ένωση και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε η πολιτική ισχύς της Ευρώπης να μεταφράζεται πλέον και μέσα από στρατιωτική ισχύ και μέσα από τη δημιουργία επιχειρησιακών συγκροτημάτων, επιχειρησιακών δυνάμεων που θα προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, θα προστατεύουν και θα ενισχύουν την ασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης