Μόνο οι Αναστασιάδης και Ακιντζί μπορούν να κρατήσουν ζωντανές τις συνομιλίες λέει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

Μόνο οι Αναστασιάδης και Ακιντζί μπορούν να κρατήσουν ζωντανές τις συνομιλίες λέει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος αλλά όχι μια αιωνιότητα 

Μόνο οι Αναστασιάδης και Ακιντζί μπορούν να κρατήσουν ζωντανές τις συνομιλίες λέει ο απεσταλμένος του ΟΗΕ
Γίνονται βήματα για να επιστρέψουν οι δύο ηγέτες στο τραπέζι των συνομιλιών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε, σημειώνοντας ότι εάν δεν επεκταθεί ή επεξηγήσει αυτά τα βήματα, πιθανότατα να είναι πιο επιτυχή.

Χρειάζονται δύο να χορέψουν ταγκό και χρειάζεται και θέληση για αμοιβαίο συμβιβασμό, είπε, προσθέτοντας ότι και οι δύο ηγέτες θα χάσουν εάν χρειαστεί πολύς χρόνος να διευθετηθεί αυτή η κατάσταση. Όπως είπε, “δεν μπορώ να το διευθετήσω εγώ για αυτούς, δεν μπορώ να παρουσιάσω τη μαγική φόρμουλα”.

Αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στις συνομιλίες, είπε ότι επικεντρώνεται στο πώς οι ηγέτες μπορούν να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών, υποδεικνύοντας ότι ο ίδιος μπορεί να ενεργήσει μέχρις ενός σημείου. Επεσήμανε παράλληλα ότι το μεγαλύτερο θέμα είναι κατά πόσο θα καταφέρουν να έχουν μια “δομημένη διαδικασία” αφού οι ηγέτες επιστρέψουν.

Ο κ. `Ειντε εξέφρασε κάποια ανησυχία γιατί “έχουμε μείνει στάσιμοι εδώ και λίγο καιρό” λόγω αυτού του θέματος και ο ένας περιμένει μια κίνηση από τον άλλον. Αυτή, υποστήριξε, “είναι μια κυπριακή κρίση, δημιουργήθηκε στην Κύπρο και μπορεί να επιλυθεί στην Κύπρο.”

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοψήφισμα του Απριλίου στην Τουρκία σε σχέση με το Κυπριακό, ανέφερε ότι η οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή που έχει τη δική της σημασία, περιλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος, έχει σχέση “ωστόσο αυτό δεν είναι δικαιολογία να μην διεξάγονται συνομιλίες τώρα.”
Κλείσιμο

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος αλλά ο ίδιος θα ανησυχούσε εάν κάποιος πίστευε ότι “έχουμε μια αιωνιότητα γιατί δεν υπάρχει αυτή η αιωνιότητα” σε αυτό το θέμα.

Είπε επίσης ότι το αίσθημα της ασφάλειας μπορεί να διασφαλιστεί με κινήσεις σε 3 επίπεδα (συνταγματικό, εσωτερική ασφάλεια, εφαρμογή των συμφωνηθέντων και εξωτερική ασφάλεια).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης