Ακιντζί για Κυπριακό: Στόχος όλων μας λύση πριν βγει το 2016 και δημοψήφισμα το 2017

Ακιντζί για Κυπριακό: Στόχος όλων μας λύση πριν βγει το 2016 και δημοψήφισμα το 2017

Πρόεδρος Κύπρου από Ελβετία: Με αυτοπεποίθηση για τη λύση του Κυπριακού - ΓΓ ΟΗΕ στην Ελβετία: «Οι ηγέτες έχουν φθάσει σε κρίσιμη καμπή και τους ενθαρρύνω να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να ολοκληρώσουν την προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη»

Ακιντζί για Κυπριακό: Στόχος όλων μας λύση πριν βγει το 2016 και δημοψήφισμα το 2017
O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν κηρύσσοντας την έναρξη των εντατικοποιημένων συνομιλιών Αναστασιάδη - Ακιντζί στο Mon Pelerin της Ελβετίας,
επαίνεσε τους δύο ηγέτες για την αποφασιστικότητά τους να επιχειρήσουν συμφωνία για λύση του Κυπριακού
Κλείσιμο
πριν το τέλος του χρόνου. Σημείωσε ότι η καμπή είναι κρίσιμη καθώς θα συζητήσουν για την εδαφική πτυχή και άλλα εκκρεμή θέματα.

Διαβεβαίωσε ότι είναι στη διάθεση των δύο ηγετών να βοηθήσει για να φτάσουν σε συμφωνία. Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα, και τις εγγυήτριες δυνάμεις, Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία να στηρίξουν τη διαδικασία. Όπως είπε, αυτή η φάση των συνομιλιών μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την τελική φάση λύσης του Κυπριακού.



O Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης ανήρτησε και στον λογαριασμό του στο facebook φωτογραφία από την κοινή χειραψία με τον γ.γ. του ΟΗΕ και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, αναφέροντας πως «με αυτοπεποίθηση συνεχίζουμε την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού».



Ακιντζί: Στόχος όλων μας λύση πριν βγει το 2016!

Κατά τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, όλα τα κεφάλαια στο Κυπριακό συνδέονται μεταξύ τους.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ (Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων) ο Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να συνδέσει μόνο το περιουσιακό με το εδαφικό. Πρόσθεσε πως δεν γίνεται η ελληνοκυπριακή πλευρά όταν της συμφέρει να συνδέει τη διοίκηση με το εδαφικό και όταν δεν της συμφέρει να μην το συνδέει. Για τις εγγυήσεις ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε πως αν δεν δούμε όπως το 1963 να διαλύεται το συνεταιρικό κράτος μέσα σε τρία χρόνια ή δεν γίνουν κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση τότε μπορούν στο μέλλον να υπάρξουν πολύ διαφορετικά πράγματα. «Αλλά από την πρώτη μέρα δεν θα είμαστε σε εκείνο το σημείο», ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ακόμη ότι το σημείο που ήρθαμε πλέον δεν είναι το σημείο «είμαι ένα βήμα μπροστά» αλλά βρίσκονται στο σημείο που πρέπει να κάνουμε τα βήματα μαζί.
Συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στο NTV, είπε πως ελπίζει ότι δεν θα συμβεί αυτό που είχε γίνει στην Νέα Υόρκη που στην Κύπρο είχαν κοινή αντίληψη οι δύο πλευρές και εκεί δεν είχαν. Επανέλαβε ότι «πρότεινα όπως στο Mont Pelerin αρμόδιοι από την Ελλάδα και την Τουρκία συζητούσαν ταυτόχρονα το θέμα των εγγυήσεων αλλά η Ελλάδα δεν το αποδέχτηκε».
Εδώ είχαμε μια κοινή αντίληψη αλλά εκεί δεν υπήρξε δυστυχώς

«Την άποψη αυτή υιοθέτησε και ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά η Ελλάδα δεν αποδέχτηκε», ανέφερε ο κ. Ακιντζί. Όπως είπε συμφώνησαν να πάνε στην Ελβετία για μια εργασία πέντε ημερών. «Την πρώτη δεύτερη μέρα θα συζητήσουμε εντατικά τα τέσσερα κεφάλαια που διαπραγματευτήκαμε στην Κύπρο και υπήρξε καλή πρόοδος. Υπάρχουν θέματα στα οποία δεν αποφασίσαμε σε αυτά τα κεφάλαια. Μετά θα κάνουμε διαπραγμάτευση για τα κριτήρια του εδαφικού. Εάν υπάρξει συμφωνία στα κριτήρια θα φτάσουμε σε ένα σημείο στο οποίο θα συζητήσουμε τον χάρτη. Όταν φτάσουμε σε εκείνο το σημείο θα κάνουμε δύο πράγματα ταυτόχρονα. Πρώτον ενώ θα αρχίσουμε να συζητούμε τον χάρτη, να ορίσουμε διασφαλίσουμε τον ορισμό ημερομηνίας για την πενταμερή συνάντηση. Αυτή η ημερομηνία πρέπει να είναι μια ημερομηνία σύντομα επειδή ο στόχος όλων μας είναι η λύση πριν βγει το 2016. Αν σκεφτούμε ότι θα είναι Χριστούγεννα μπροστά και λογαριάσουμε ότι μετά τις 15 Δεκεμβρίου είναι νεκρή περίοδος ας κάνουμε αυτή την πενταμερή τον Νοέμβριο ή τις πρώτες δύο βδομάδες του Δεκεμβρίου. Αυτό είναι το θετικό σενάριο, εάν όλα πάνε καλά. Θα δούμε όλες τις παραμέτρους της πολιτικής λύσης και θα μείνει μόνο η συμπλήρωση του περιεχομένου της λύσης, κάτι που μπορεί να γίνει το 2017. Θα ετοιμαστεί το σύνταγμα, οι ομοσπονδιακοί νόμοι, θα γίνει προγραμματισμός για το πώς θα μπουν σε εφαρμογή κάποια τεχνικά ζητήματα. Στη συνέχεια δίνοντας αρκετό χρονικό διάστημα στις δύο κοινότητες μας για να το αποδεχτούν και να αντιληφθούν καλύτερα αυτή τη συμφωνία μπορεί να διασφαλιστεί η διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος στα μέσα του 2017. Αυτό αν όλα πάνε καλά. Αλλά αν όλα δεν πάνε καλά και υπάρξει μια συμπεριφορά την οποία δεν συμφωνήσαμε τότε θα έχουμε ένα ατύχημα από την αρχή, κάτι που δεν το ευχόμαστε».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης