Παρέμβαση Κατσιαντώνη για την πλήρη προστασία της ελληνικής φέτας

Παρέμβαση Κατσιαντώνη για την πλήρη προστασία της ελληνικής φέτας

Εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας, με εθνική σημασία και εμβέλεια, υπογραμμίζει ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων

Παρέμβαση Κατσιαντώνη για την πλήρη προστασία της ελληνικής φέτας
Την πλήρη αποδοχή των προτάσεων που κατέθεσε με ερώτηση του ο βουλευτής Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργος Κατσιαντώνης -ο οποίος, μεταξύ άλλων, ζητούσε βέτο από την Ελλάδα στο θέμα της φέτας- παραθέτει με απάντηση του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στόχος μας είναι η επίτευξη πλήρους προστασίας της ελληνικής φέτας, που αποτελεί ένα εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας και είναι εθνικής σημασίας και εμβέλειας».

Σε ερώτηση του Γιώργου Κατσιαντώνη για τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την προστασία της γεωγραφικής ένδειξης ΠΟΠ και ΠΓΕ όσον αφορά στο προϊόν της φέτας, αλλά και για τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων του ελληνικού προϊόντος στις διαπραγματεύσεις της συμφωνίας ΕΕ - Καναδά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζει ότι υπήρξε επικοινωνία με όλες τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις και με Ευρωπαίους διαπραγματευτές.

Κλείσιμο
«Ζητήσαμε να τροποποιηθούν επίμαχα σημεία της συμφωνίας για την προάσπιση των ελληνικών συμφερόντων, κάτι που δεν κατέστη δυνατό, αφού μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων και έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το κείμενο της συμφωνίας ΕΕ-Καναδά, έχει γίνει σαφές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση πως το ειδικό καθεστώς που έχει συμφωνηθεί για το θέμα της φέτας δεν κρίνεται ικανοποιητικό από τις ελληνικές αρχές» υπογράμμισε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ερώτηση-παρέμβαση του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων είχε έρθει έπειτα από συνάντηση με κτηνοτρόφους του νομού Λάρισας στην Ελασσόνα.

Η ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, ήταν η εξής:

«Σύμφωνα με τις πρόσφατες εξελίξεις. βρίσκεται προ των πυλών η εξαίρεση της φέτας από τα αναγνωριζόμενα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) ευρωπαϊκά προϊόντα.

Εάν και εφόσον επέλθει η επικύρωση αυτής της απόφασης , πρόκειται σαφώς να επέλθει αμφισβήτηση, τόσο νομικά όσο και ηθικά, της ύπαρξης των Ελληνικών δικαιωμάτων στη φέτα. Και τούτο, σε μια περίοδο που η χώρα βιώνει συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης, έρχεται να κατακρημνίσει ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα της χώρας μας, που παρά την κρίση, τη νοθεία και τις παραποιήσεις που υφίσταται από τους «αντιγραφείς» φαίνεται ότι αυξάνει επαξίως μερίδια στις αγορές του εξωτερικού.

Παραθέτοντας με στοιχεία και αριθμούς τα οικονομικά οφέλη της Ελληνικής οικονομίας από τις Ελληνικές εξαγωγές φέτας, από το 2011 έως το 2015, τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, οι ελληνικές εξαγωγές φέτας αυξήθηκαν θεαματικά (+116 εκατ. ευρώ σε αξία και 15 χιλ. τόνοι σε όγκο). Η φέτα, η οποία αποτελεί από μόνη της τη ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ, πρέπει να εξακολουθήσει να προστατεύεται σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ δεν πρέπει να αγνοηθεί ότι υπάρχει και σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία τονίζει ότι το τυρί που παρασκευάζουν οι Καναδοί από αγελαδινό γάλα δεν έχουν δικαίωμα να το ονομάζουν φέτα.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να προστατεύσετε τη διατήρηση της γεωγραφικής ένδειξης ΠΟΠ και ΠΓΕ για το προϊόν της φέτας;

2.Προτίθεστε να ασκήσετε το δικαίωμα βέτο στο επικείμενο Συμβούλιο των Υπουργών Εμπορίου τον ερχόμενο Οκτώβριο του 2016, οπότε και θα έρθει προς έγκριση η συμφωνία, αν τελικώς δεν συμπεριληφθεί η φέτα στα προστατευόμενα προϊόντα της συμφωνίας;

3.Έχετε εκπονήσει σχέδιο ενημέρωσης του, ανά τον κόσμο, καταναλωτικού κοινού, ώστε να ξεχωρίζει και αναγνωρίζει τα μοναδικά χαρακτηριστικά και συστατικά της φέτας ως γνήσιου, ελληνικής και μόνον προέλευσης, προϊόντος;

4. Πώς προτίθεστε να ενεργήσετε ώστε η εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ να θεωρηθεί «ΜΕΙΚΤΗ» και επομένως να απαιτείται κύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια;».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης