Success story με κλειστές ΜΕΘ από τον Τσίπρα και στην Υγεία

Success story με κλειστές ΜΕΘ από τον Τσίπρα και στην Υγεία

Ο πρωθυπουργός κάλυψε πλήρως τον Παύλο Πολάκη και έκανε λόγο για διαφάνεια στις προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, για πάταξη του πελατειακού κράτους και του μαύρου χρήματος, για αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ ακόμη και για... προτεραιότητα στις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας!

Success story με κλειστές ΜΕΘ από τον Τσίπρα και στην Υγεία
Σε μια ατυχή συγκυρία, την ώρα που η Δικαιοσύνη ερευνά τις ευθύνες των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας για τις 200 κλειστές κλίνες Εντατικής του ΕΣΥ που δημιουργούν μια θλιβερή λίστα ασθενών που αναμένουν καθημερινά το σωτήριο κρεβάτι σε ΜΕΘ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε τη Δευτέρα σε διημερίδα του υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τη Μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, εξαίροντας συνολικά το έργο του υπουργείου, αλλά και ειδικά σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις!
 
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για «την πιο εμβληματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης, για τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ)» και οι αποστροφές του για τον ρόλο και τα κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ γίνονταν ενώ ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Ηλίας Ζαγοραίος διέτασσε  τη διενέργεια ποινικής έρευνας και την αναζήτηση ευθυνών των αρμοδίων για την ολιγωρία στη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που έχει ως αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία και η ζωή των ασθενών. Υπενθυμίζεται ότι ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) έχει καταγγείλει την πολιτεία για «εγκληματική ολιγωρία» να στελεχώσει τις 200 κλίνες νοσηλείας ΜΕΘ, εκτιμώντας ότι η πρόσφατη προκήρυξη για την πλήρωση των θέσεων αυτών μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ «κινδυνεύει να ματαιωθεί».
 
Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, η πολιτεία έχει βαρύτατες ευθύνες. καθώς «δεν υπήρξε μέριμνα, για να ανανεωθούν οι συμβάσεις του προσωπικού των ΜΕΘ που έληξαν το φθινόπωρο, με αποτέλεσμα να κλείσουν κλίνες λίγο πριν από την έναρξη της επιδημίας της γρίπης».
 
Τσίπρας: Αναγκαία η μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Απολύτως αναγκαία χαρακτήρισε ο κ. Τσίπρας μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, με τους Κρητικούς επικεφαλής της Αριστοτέλους Ανδρέα Ξανθό και Παύλο Πολάκη να τον ακούν προσηλωμένοι. Στο ακροατήριο βρίσκονταν επίσης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Τέρενς Κουίκ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, η υφυπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης.
 
«Η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ που θα υλοποιήσει η κυβέρνηση μας θα γίνει ένα απτό παράδειγμα του πώς μια μεταρρύθμιση θα αλλάξει όχι μόνο την υγεία στη χώρα αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες θα βλέπουν εφεξής τις μεταρρυθμίσεις, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν ταυτίσει τη λέξη μεταρρύθμιση μόνο με επώδυνες αλλαγές» είπε ο πρωθυπουργός, κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση που γίνεται στο ξενοδοχείο CARAVEL.
 
Ο κ. Τσίπρας μίλησε για «ένα κοινωνικό κράτος που έχει δεχτεί πολλαπλά χτυπήματα και το οποίο παραλάβαμε διαλυμένο, την ώρα που οι ανάγκες των πολιτών αυξάνονταν δραματικά για δημόσια περίθαλψη» και υποσχέθηκε την στήριξη του ΕΣΥ και της ΠΦΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Εξήρε το φιλότιμο και την αυταπάρνηση του προσωπικού του ΕΣΥ για όσα έχουν προσφέρει στους Έλληνες αλλά και στους αλλοδαπούς της χώρας.
 
Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι υλοποιούσε μόνο περικοπές προϋπολογισμού και συρρίκνωση προσωπικού. «Οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που προσυπέγραψαν τις επιλογές για συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους επιμένουν και σήμερα να καταθέτουν ως εναλλακτική προοπτική τη μείωση των δαπανών του δημοσίου» είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Είναι απολύτως σαφές τι εννοούν, μείωση προσωπικού στα νοσοκομεία, μείωση μισθών για τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και υποκατάσταση από τον ιδιωτικό τομέα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε περήφανος για όσα έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον τομέα της υγείας και ανέφερε ενδεικτικά ότι για το 2016 έχουν προϋπολογιστεί και υλοποιούνται 3.448 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
 
Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για διαφάνεια στις προσλήψεις μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ, για πάταξη του πελατειακού κράτους και του μαύρου χρήματος, για αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ, για προτεραιότητα στις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας και στη διευκόλυνση διαδικασίας κρίσεων.

 
Αισιοδοξία Τσίπρα εν όψει Eurogroup
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στο Εurogroup, λέγοντας ότι η εμφάνιση του στη διημερίδα θα είναι σύντομη διότι βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τους συνεργάτες του στις Βρυξέλλες όπου εξελίσσεται η κρίσιμη συνάντηση και όπου για πρώτη φορά, όπως είπε, εκτός από μέτρα λιτότητας θα εισαχθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Δήλωσε δε αισιόδοξος για την ελάφρυνση του χρέους και περήφανος που η κυβέρνηση του το έθεσε ως ζήτημα και δικαιώθηκε.
 
«Η ελάφρυνση είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία, δίνοντας ανάσα στα δημοσιονομικά, σήμα ότι φύγαμε οριστικά από το φαύλο κύκλο και περνάμε σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου αυτό που θα μας απασχολεί δεν θα είναι περικοπές αλλά πως θα παράγουμε πλούτο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο κ. Δραγασακης από την πλευρά του, ο οποίος επίσης χαιρέτισε τις εργασίες της διημερίδας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα επαναξιολογήσει τις δαπάνες όλων των υπουργείων και θα τις ανακατανείμει δίνοντας προτεραιότητα στα υπουργεία που καλύπτουν ανάγκες του κοινωνικού κράτους.
 
Χαιρετισμό απηύθυνε και η Περιφερειακή Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Dr Zsuzsanna Jakab.
 
Ξανθός: Επανεκίνηση της ΠΦΥ μέσα στο 2016
 
Πιλοτική εφαρμογή του ιατρείου της γειτονιάς και του οικογενειακού γιατρού σε τέσσερις περιοχές της χώρας στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας εξήγγειλε για μια ακόμη φορά ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξάνθος, στη διάρκεια της ομιλίας του -πρόκειται για μια εξαγγελία που έχει γίνει πολλακις από την κυβέρνηση ΣΎΡΙΖΑ ΑΝΕΛ κατά τον ενάμισι χρόνο διακυβέρνησης της χώρας.
 
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διημερίδας ο υπουργός Υγείας, αναγνώρισε ότι το ΕΣΥ αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα αλλά υποστήριξε ότι «δίνουμε καθημερινή μάχη για να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά του συστήματος».
«Για το Υπουργείο Υγείας η στρατηγική απάντηση στην υγειονομική κρίση, στην καθολική κάλυψη και αξιόπιστη φροντίδα του πληθυσμού και στην επιστημονικά τεκμηριωμένη άσκηση της ιατρικής, είναι η ΠΦΥ ως πυλώνας ενός αναβαθμισμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Αυτή είναι η μεγάλη μεταρρύθμιση που εκκρεμεί στην  Υγεία  την οποία οφείλουμε με όραμα, σοβαρό σχέδιο και μελετημένα βήματα να προωθήσουμε και να υλοποιήσουμε σταδιακά» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
 
Ο πυρήνας του  νέου μοντέλου ΠΦΥ
 

Κεντρικά του στοιχεία  είναι η αποκεντρωμένη δημόσια δομή  ΠΦΥ ( τοπική μονάδα υγείας ή ιατρείο γειτονιάς), ο οικογενειακός γιατρός και η διεπιστημονική ομάδα υγείας που έχουν στην ευθύνη τους συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς , οι τομεοποιημένες υπηρεσίες και ο κοινοτικός προσανατολισμός τους, η ολιστική φροντίδα υγείας ( από την πρόληψη και τους εμβολιασμούς μέχρι τους προσυμπτωματικούς ελέγχους, την κλινική και εργαστηριακή παρακολούθηση των χρονίων νοσημάτων , την παραπομπή στα άλλα επίπεδα του Συστήματος και την αποθεραπεία-αποκατάσταση) .
 
«Βεβαίως θα χρειαστεί μια κρίσιμη επένδυση σε υποδομές και κυρίως σε καλά μετεκπαιδευμένο στην ΠΦΥ και την οικογενειακή ιατρική προσωπικό , μια επένδυση όμως που θα αποδώσει πολλαπλάσιο κοινωνικό όφελος καλύτερης φροντίδας αλλά και μακροπρόθεσμα μικρότερου κόστους» είπε ο κ.  Ξανθός.  
 
Σύμφωνα με το φιλόδοξο όπως το χαρακτήρισε και ο Πρωθυπουργός σχέδιο, προωθείται η συγκεντροποίηση των εργαστηριακών εξετάσεων και η λειτουργία εργαστηρίων αναφοράς σε κάθε ΥΠΕ που θα εξυπηρετούν πληρέστερα τα περιφερειακά εργαστήρια και τους ασφαλισμένους-ανασφάλιστους, η ενίσχυση με επικουρικούς γιατρούς, η εξίσωση βαθμολογικά και μισθολογικά των γιατρούς του ΠΕΔΥ με τους γιατρούς ΕΣΥ, εξετάζεται η δυνατότητα 24ωρης εφημερίας ορισμένων δομών του ΠΕΔΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης