ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή στη κυβέρνηση: Προέχει η συμφωνία, μετά βλέπουμε

ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή στη κυβέρνηση: Προέχει η συμφωνία, μετά βλέπουμε

Δεν έχει μπει ακόμα σε σκέψεις για την κυβέρνηση της επόμενης ημέρας, κορυφαίος στόχος η επίτευξη συμφωνίας 

ΠΑΣΟΚ για συμμετοχή στη κυβέρνηση: Προέχει η συμφωνία, μετά βλέπουμε
Αν και προέχει η επίτευξη της συμφωνίας με τους εταίρους, στο “μυαλό” των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκεται και η κυβέρνηση της επόμενης ημέρας, μετά τις διαφωνίες που εκφράστηκαν την Παρασκευή στο ελληνικό κοινοβούλιο. Κάποια σενάρια εμφανίζουν τον πρωθυπουργό, μετά τη συμφωνία, να δρομολογεί εξελίξεις στο εσωτερικό και να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της κυβέρνησης, με πιθανό ενδεχόμενο κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και με συμμετοχή ή την ανοχή  ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού, ώστε να ψηφιστούν οι εφαρμοστικοί νόμοι  και αργότερα να δρομολογηθούν ίσως εκλογές από το φθινόπωρο. Άλλο ενδεχόμενο, είναι κυβέρνηση συνεργασίας με άλλον πρωθυπουργό που θα ψηφίσει τα νέα μέτρα και στο βάθος εκλογές. 

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις γύρω από τη διαπραγμάτευση και οι πρωτοβουλίες  από την πλευρά του πρωθυπουργού θα κρίνουν και τις κινήσεις των κομμάτων. Σε αντίθεση με Το Ποτάμι , το οποίο ανέφερε ότι «δεν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά είναι στη διάθεση του πρωθυπουργού για εξεύρεση λύσης, τόσο στο επίπεδο προσώπων όσο και προτάσεων”, από τη Χαριλάου Τρικούπη δίνουν προτεραιότητα στη επίτευξη της συμφωνίας και υπογραμμίζουν ότι η εκπλήρωση του στόχου θα δείξει και την επόμενη ημέρα. Συνεργάτες της προέδρου ανέφεραν ότι αυτές τις κρίσιμες στιγμές δεν έχουν θέση οι διαφωνίες και οι αντιπαλότητες. Σημασία έχει το αποτέλεσμα, που δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο, παρά η συμφωνία. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στις Βρυξέλλες και  έχει δώσει βαρύτητα στη διαμόρφωση καλύτερου κλίματος και ανάκτησης της εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα. Η κ. Γεννηματά είχε συναντήσεις με τους  ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, οι οποίοι έθεσαν ζήτημα για την ύπαρξη ελλείμματος εμπιστοσύνης. Παρά ταύτα, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσούα Ολάντ, όσο και ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας  Ζίγκμαρ Γκάμπριελ εξέφρασαν τη στήριξη για την επίτευξη μίας συμφωνίας και τη σημασία η Ελλάδα να είναι μέλος της Ευρωζώνης, ωστόσο υπογράμμισαν ότι οι εκλογές σε αυτή τη φάση δεν θα ήταν καλό σενάριο διότι θα ήταν δείγμα αποσταθεροποίησης του πολιτικού σκηνικού της χώρας. 

Η κυρία Γεννηματά δήλωσε ότι “ο πρόεδρος Ολάντ και όλοι οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές Ηγέτες, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, πήραν μία ξεκάθαρη θέση απέναντι στις ακραίες απόψεις που απειλούν την εθνική κυριαρχία της χώρας, οδηγούν σε grexit και απειλούν τελικά την ίδια την Ευρώπη”. “Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες ξεκάθαρα τοποθετήθηκαν υπέρ της Ελλάδας. Είναι φίλοι μας, είναι σύμμαχοί μας, συμπαραστέκονται στην προσπάθεια της χώρας μας για ισότιμη παραμονή στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη». “Τώρα η απόφαση είναι στο χέρι μας. Οι επιλογές είναι στο χέρι της Ελλάδας. Η κυβέρνηση θα πρέπει να αξιοποιήσει τη σημερινή μέρα”, τόνισε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης