Τσίπρας: Θα υπάρξει «ενδιάμεση» συμφωνία και «έντιμος συμβιβασμός» τις επόμενες ημέρες

Τσίπρας: Θα υπάρξει «ενδιάμεση» συμφωνία και «έντιμος συμβιβασμός» τις επόμενες ημέρες

«Η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων» δήλωσε ο πρωθυπουργός

Τσίπρας: Θα υπάρξει «ενδιάμεση» συμφωνία και «έντιμος συμβιβασμός» τις επόμενες ημέρες
Σχεδόν βέβαιος ότι θα επέλθει «ενδιάμεση» συμφωνία και ένας «έντιμος συμβιβασμός» τις επόμενες ημέρες με τους εταίρους, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη τηλεοπτική του συνέντευξη μετά τις εκλογές, (στο STAR και τον Νίκο Χατζηνικολάου). Παραδέχθηκε όμως ότι έγιναν λάθη στη διαπραγμάτευση μέχρι τώρα, λόγω της απειρίας της κυβέρνησης, ενώ για το κακό κλίμα έριξε την ευθύνη και στην «μονταζιέρα» από ευρωπαϊκούς κύκλους που δεν θέλουν τη συμφωνία, αλλά «διαρρέουν ψευδείς ειδήσεις».

«Δεν υπάρχει μνημόνιο, όμως αυτοί που αποτελούν τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών δεν έχουν αλλάξει άποψη, καθώς θεωρούν το μνημόνιο παιδί τους και δεν θέλουν να το σκοτώσουν», ανάφερε ο πρωθυπουργός σχηματικά.

Κλείσιμο
Χαρακτήρισε «νίκη στα σημεία, αλλά σημαντική» την κατάργηση της τρόικας και της διαδικασίας αξιολόγησης που συνήθιζαν να ακολουθούν τα στελέχη της. Αποκάλυψε δε ότι εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς των τεχνικών κλιμακίων, ακόμη και το νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις προωθήθηκε περίπου με «αντάρτικο»!

«Δεν θέλω να ωραιοποιήσω την πραγματικότητα, αλλά ούτε και να την δραματοποιήσω, πρέπει να πούμε την αλήθεια. Η διαπραγμάτευση γίνεται γιατί ακόμα υπάρχουν στο τραπέζι υφεσιακά μέτρα, οι ομαδικές απολύσεις, οι περικοπές συντάξεων» είπε. 

Είπε με παράπονο ότι το 70% του χρόνου του τον αφιερώνει στη διαπραγμάτευση.

Όσο για τη χρησιμότητα της ενδιάμεσης συμφωνίας είπε:

«Η ενδιάμεση συμφωνία βολεύει και εμάς και τους πιστωτές, ώστε να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης και έχοντας αποκαταστήσει τις γέφυρες να συζητήσουμε με μία άνεση, που δεν την βλέπουμε πλέον, γιατί έχουμε καθυστερήσει δραματικά όχι με δική μας ευθύνη, να προετοιμάσουμε το έδαφος με σεβασμό στη λαϊκή ετυμηγορία και τους κανόνες της ευρωζώνης για μια μεγάλη συμφωνία. Έτσι κάνουμε μια υποχώρηση και λέμε ελάτε να τα βρούμε, ώστε να συμφωνήσουμε στη συνέχεια».

«Με τους εταίρους διαφωνούμε στο ασφαλιστικό, διαφωνούμε στην περικοπή των συντάξεων, έχουμε θέμα με τα εργασιακά, εκτός από τις ομαδικές απολύσεις, θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις εργασιακές σχέσεις, αλλά και να αποκαταστήσουμε τον κατώτατο μισθό, κάτι που θα γίνει σταδιακά» τόνισε και πρόσθεσε: «Διαφωνούμε στο ΦΠΑ κι αυτά δεν είναι καπρίτσια. Δεν θέλουμε οριζόντια μέτρα».

«Έχουμε διαφωνία στα εργασιακά. Είναι το θέμα των ομαδικών απολύσεων αλλά και η βούλησή μας να αποκαταστήσουμε αυτό το διαλυμένο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις. Όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, έτσι κι εμείς θέλουμε να τις επαναφέρουμε». Επίσης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό: «Θα το κάνουμε σταδιακά, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά θα το κάνουμε. Αυτή είναι η λαϊκή εντολή που πήραμε».

Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής φόρου «πολυτελούς διανυκτέρευσης», ενώ είπε ότι «έχουμε προτείνει, ειδικά στα νησιά που υπάρχει μεγάλη κίνηση, να βάλουμε την υποχρέωση η συναλλαγή πάνω από 50 ή 70 ευρώ να γίνεται μόνο με πιστωτική κάρτα».



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης