Κύπρος: Μεγάλη ανταπόκριση στα τουρκικά ΜΜΕ είχε η συνέντευξη Αναστασιάδη

Κύπρος: Μεγάλη ανταπόκριση στα τουρκικά ΜΜΕ είχε η συνέντευξη Αναστασιάδη

Οι τουρκικές ιστοσελίδες δίνουν έμφαση στη δήλωση του Κύπριου Προέδρου Αναστασιάδη για «λύση ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα, μια διεθνή προσωπικότητα»

Κύπρος: Μεγάλη ανταπόκριση στα τουρκικά ΜΜΕ είχε η συνέντευξη Αναστασιάδη
Τίτλους όπως "Η φόρμουλα λύσης των Ελληνοκυπρίων" και "Η Κύπρος είναι το κοινό μας μέλλον" έχουν τουρκικές ιστοσελίδες οι οποίες δημοσιεύουν τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες το απόγευμα ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης σε Τουρκοκύπριους και Τούρκους δημοσιογράφους. Οι μεγάλες τουρκικές εφημερίδες δεν πρόλαβαν να δημοσιεύσουν τη συνέντευξη του κ. Αναστασιάδη στα σημερινά τους φύλλα. 

Οι τουρκικές ιστοσελίδες δίνουν έμφαση στη δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη για "λύση ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια υπηκοότητα, μια διεθνή προσωπικότητα" και επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως "μπορεί να υπάρξει μια λύση συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο που θα λαμβάνει υπόψη τις ευαισθησίες και ανησυχίες των δύο κοινοτήτων". "Η Κύπρος είναι το κοινό μας σπίτι, το κοινό μας μέλλον", είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σύμφωνα με τις τουρκικές ιστοσελίδες. Ωστόσο αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως ελπίζει ότι η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της στο θέμα της NAVTEX και προειδοποίησε πως αν συνεχιστεί αυτή η παράνομη κατάσταση τότε θα χρειαστεί να ληφθούν μέτρα.

Κλείσιμο
Οι τουρκικές εφημερίδες, εκτός από την εναρκτήρια δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη δημοσιεύουν και τις ερωτήσεις των Τουρκοκυπρίων και Τούρκων δημοσιογράφων καθώς και τις απαντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Σε ερώτηση αν μεταξύ της 1ης και 2ης NAVTEX υπήρχε πιθανότητα επιστροφής στις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε ότι είχε προβεί σε δήλωση έπειτα από συνεννόηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Έιντε αλλά παρά την δήλωση του ιδίου  στις 5 Ιανουαρίου εκδόθηκε η NAVTEX. "Η ευθύνη δεν είναι δική μου", είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής  Δημοκρατίας. 

Ερωτηθείς για την πιθανότητα μεταφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αν λυθεί το Κυπριακό δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να ληφθούν από κοινού αποφάσεις για το θέμα μεταφοράς του αερίου ή για άλλες πρωτοβουλίες προς το συμφέρον του κράτους. 

Σε ερώτηση για τους όρους επιστροφής στο τραπέζι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι προτεραιότητα είναι η λύση του Κυπριακού. "Ποιος πολιτικός ηγέτης κάθεται στο τραπέζι με την απειλή πολεμικών πλοίων και χωρίς να αναγνωρίζονται τα δικαιώματά του; Αν καθίσω στο τραπέζι με τέτοιους όρους θα έχω αναγνωρίσει το δικαίωμα επέμβασης", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι είναι αποφασισμένος να εργαστεί για λύση στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού. 

Σε ερώτηση για πρόταση της Τουρκοκυπριακής πλευράς το 2011 για ίδρυση επιτροπής υδρογονανθράκων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τέτοια πρόταση ούτε γραπτώς ούτε και προφορικώς υπεβλήθη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης