Τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχίες, ψηφοδέλτια - Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχίες, ψηφοδέλτια - Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία

Oι αντιδράσεις αφορούν στη σύμπλευση με τη ΔΗΜΑΡ και το ρόλο που θα έχει ο Κουβέλης - Δεύτερο μέτωπο ο βαθμός συνεργασίας με τους ανεξάρτητους βουλευτές και τις δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ

Τριβές στον ΣΥΡΙΖΑ για συμμαχίες, ψηφοδέλτια - Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία
Φτάνουν σήμερα και αύριο στην Κουμουνδούρου οι προτάσεις των νομαρχιακών επιτροπών για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ωστόσο οι διαφωνίες για τις συνεργασίες και τη ένταξη στις λίστες προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους, έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται, ενώ αυτή την ώρα συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει μεν στη διεύρυνση των συμμαχιών, ωστόσο πολλές πλευρές εσωκομματικές πλευρές και όχι μόνο η αριστερή πτέρυγα εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις για τα ανοίγματα.

Κυρίως οι αντιδράσεις αφορούν στη σύμπλευση με τη ΔΗΜΑΡ, ακόμη και για το ρόλο που θα έχει ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ένα άλλο μέτωπο είναι ο βαθμός συνεργασίας με τους ανεξάρτητους βουλευτές και τις δυνάμεις που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ.

Κλείσιμο
Η μάχη θα δοθεί για ένα κρίσιμο 30% των θέσεων στα ψηφοδέλτια: Σύμφωνα με την εσωκομματική διαδικασία το 70% των θέσεων στις λίστες θα καλυφθεί από τις προτάσεις της οργανωμένης βάσης, καθώς οι νομαρχιακές θα αποστείλουν στην ηγεσία ένα αριθμό υποψηφίων διπλάσιο από τον αριθμό των θέσεων που έχει το κάθε ψηφοδέλτιο και η Κουμουνδούρου είναι υποχρεωμένη να επιλέξει από τον συγκεκριμένο κατάλογο. Οι υπόλοιπες θέσεις όμως προορίζονται για συνεργασίες και για «επιστράτευση» επιφανών παραγόντων, που δεν γίνεται να μπουν στην διαδικασία των οργανώσεων. Αυτές θα περάσουν κυρίως από την πολιτική γραμματεία και στη συνέχεια από την κεντρική επιτροπή του κόμματος.

Την ευθύνη της κατάρτισης των ψηφοδελτίων έχει αναλάβει επιτροπή αποτελούμενη από τους Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Βίτσα, Παναγιώτη Λαφαζάνη, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Θοδωρή Δρίτσα και Τάσο Κορωνάκη.

Σφοδρές διαφωνίες για τις ευρείες συνεργασίες εκφράζει ήδη η αριστερή πτέρυγα του κ. Λαφαζάνη. Μετά το άρθρο με τίτλο «όχι μόνο άχρηστη, αλλά και επικίνδυνη η συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ», που δημοσίευσε  ο στενός συνεργάτης του κ. Λαφαζάνη Άκης Μπαδογιάννης στην iskra.gr, ο ίδιος ιστότοπος φιλοξενεί και παρέμβαση του Τάσου Μαυρόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι «με ΔΗΜΑΡ και στελέχη του φθαρμένου πολιτικού συστήματος, αλλαγές δεν γίνονται».

Για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τις διαθέσεις της αριστερής πτέρυγας η βουλευτής Δέσποινα Χαραλαμπίδου προειδοποιεί ότι «δεν αρκεί το ‘‘όχι’’ στον Δήμα για να μπεις στα ψηφοδέλτια».

Αυστηρός απέναντι σε υποψήφιους συνεργαζόμενους αναμένεται να είναι και ο Μανώλης Γλέζος, ενώ προβληματισμένα είναι και στελέχη της κίνησης των 53. 

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να καθησυχάσει τους φόβους και μιλώντας στο cine Κεραμεικός το βράδυ της Δευτέρας είπε ότι ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτός σε συνεργασίες αλλά όχι σε παιχνίδια συνδιαλλαγής και εκδουλεύσεις. «Απέναντι σε αυτή τη διπλή επίθεση κάποιοι θα ήθελαν ο ΣΥΡΙΖΑ να φαντάζει μια δύναμη απομονωμένη, χωρίς συμμάχους, χωρίς νέα ακροατήρια. Θα τους απογοητεύσουμε. Ωστόσο θα απογοητεύσουμε και όσους περιμένουν να δουν τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει τα ίδια παιχνίδια συνδιαλλαγής που κάνουν οι δυνάμεις του χθες. Θα απογοητεύσουμε όσους θέλουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συναλλάσσεται. Να πουλάει εκδουλεύσεις. Να μοιράζει θέσεις» είπε μεταξύ άλλων.

Πρόσθεσε δε με νόημα: «Εμείς είμαστε εδώ για να μοιράσουμε ευθύνη. Όχι για να μοιράσουμε θέσεις. Όσοι συνειδητοποιούν την ευθύνη τους απέναντι στην ιστορία. Όσοι αποδέχονται το πρόγραμμα που εκφωνήσαμε στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη δέσμευσή μας για ουσιαστική και σκληρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας για τη βιωσιμότητα του χρέους και την επόμενη μέρα, είναι καλοδεχούμενοι. Καλοδεχούμενοι να μοιραστούν ευθύνη Καλοδεχούμενοι να συνεισφέρουν με τις δυνάμεις τους και να διεκδικήσουν τη κρίση του λαού στα ψηφοδέλτιά μας. Όχι, όμως, για να λάβουν εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σαν αυτές που προσφέρουν ο κος Σαμαράς ή ο κος Θεοδωράκης. 
Γιατί ούτε εμείς ούτε οι σύμμαχοί μας είναι σαν τους άλλους. Καλοδεχούμενοι, λοιπόν, όσοι θέλουν να συμβάλουν με ανιδιοτέλεια και με σεβασμό στη κρίση του λαού, σε ένα πλατύ μέτωπο ανατροπής. Σε ένα πλατύ μέτωπο νίκης που θα δώσει μια νέα κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία. Σε έναν νέο συνασπισμό εξουσίας για τη κοινωνική σωτηρία, την οικονομική ανόρθωση και την αξιοπρέπεια του λαού μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης