Πώς ο Έρογλου «τούμπαρε» τη συμφωνία για την Αμμόχωστο

Πώς ο Έρογλου «τούμπαρε» τη συμφωνία για την Αμμόχωστο

Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση με Αναστασιάδη - Έρογλου, ο Μπάιντεν κατέβαλε νέα προσπάθεια, η οποία όμως προσέκρουσε στις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς

Πώς ο Έρογλου «τούμπαρε» τη συμφωνία για την Αμμόχωστο
Πολύ κοντά στην επίτευξη κάποιας συμφωνίας, η οποία θα επέτρεπε την σταδιακή εφαρμογή της πρότασης του Kύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη για την Αμμόχωστο, είχαν φτάσει οι διαβουλεύσεις που έγιναν τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά η προσπάθεια δεν έφερε αίσιο τέλος, λόγω των αξιώσεων που έθετε η τουρκική πλευρά.

Σύμφωνα με το Κύπριο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη, πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη προσπάθεια είχαν οι ΗΠΑ.

Κλείσιμο
Ο κ. Χριστοδουλίδης, είπε ακόμη ότι και στην χθεσινοβραδινή συνάντηση με τους δύο ηγέτες ο κ. Μπάιντεν κατέβαλε νέα προσπάθεια, η οποία όμως προσέκρουσε στις αξιώσεις της τουρκικής πλευράς και οι οποίες ξεπερνούσαν τις κόκκινες γραμμές της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Αποκωδικοποιώντας τις τουρκικές αξιώσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι αυτές δεν έχουν να κάνουν με το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου όπως γράφτηκε στον Τύπο, αλλά με τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική πλευρά επιθυμούσε να γίνουν τα βήματα ως προς το θέμα της Αμμοχώστου. Και πιο συγκεκριμένα, το γεγονός ότι η τουρκική πλευρά επιθυμούσε να γίνει μελέτη μόνο από τουρκοκύπριους εμπειρογνώμονες, σε αντίθεση με την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής  Δημοκρατίας, η οποία περιλαμβάνει μελέτη από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους εμπειρογνώμονες. 

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί, ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντικό και το γεγονός ότι έχει καταδειχτεί το ποια πλευρά βάζει εμπόδια.
Ετοιμάζει μετρά οικοδόμησης εμπιστοσύνης ο Έρογλου

Υπάρχουν διεργασίες και στις δύο πλευρές για την ετοιμασία πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όμως η συνολική λύση του Κυπριακού είναι πιο σημαντική, δήλωσε χθες ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου.

Ο κ. Έρογλου, σε δηλώσεις του μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις ευαισθησίες της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα της Αμμοχώστου, και είπε ότι ετοιμάζει πακέτο μέτρων και ότι τα ΜΟΕ θα συζητηθούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.

Είπε, εξάλλου, ότι η αναφορά του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για το θέμα της Αμμοχώστου, θέτει ως προϋπόθεση τη συμφωνία και των δύο πλευρών για το θέμα. Επίσης ο κ. Έρογλου ανέφερε ότι το δείπνο διεξήχθη σε καλό κλίμα και ότι συμφώνησε σε πολλά θέματα με τον κ. Μπάιντεν, ενώ πρόσθεσε ότι μετά τις «διαπραγματεύσεις» που είχε το απόγευμα της Πέμπτης, μεγάλωσε η ελπίδα του για λύση.

Ανέφερε ότι η δήλωση που ανέγνωσε ο κ. Μπάιντεν ήταν αποτέλεσμα της συμφωνίας που επετεύχθη στο δείπνο μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου Αναστασιάδη, του Αντιπροέδρου Μπάιντεν, του Αμερικανού Πρέσβη Τζον Κόνινγκ και της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο Λίζας Μπάτενχαϊμ. Είπε επίσης ότι αν αρχίσει ξανά η συζήτηση επί των συγκλίσεων και των συμφωνηθέντων στο παρελθόν θεμάτων, τότε θα υπάρξει χάσιμο χρόνου.

Αναφέρθηκε στη βούληση των Τουρκοκυπρίων για λύση και την στήριξή τους προς το πρόσωπό του, ενώ είπε ότι αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν μέχρι το 2015, τότε ο κόσμος μπορεί να απολέσει τη βούλησή του. 

Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι πρέπει να λέγονται οι πραγματικότητες και ότι αναμένει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μεταφέρει θετικά μηνύματα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Αυτό που λένε πάντα οι ελληνοκυπριακές αρχές -όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία - ότι όλοι οι μετανάστες (έποικοι) θα γυρίσουν πίσω, δεν μπορεί να συμβεί.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης