Άνοιγμα με μηνύματα για το μέλλον: Στηρίζει Μόσχα για το Ουκρανικό ο Τσίπρας

Άνοιγμα με μηνύματα για το μέλλον: Στηρίζει Μόσχα για το Ουκρανικό ο Τσίπρας

Σε μία δύσκολη περίοδο για τη Μόσχα, η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις από Ευρώπη και Ουάσιγκτον για τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να στηρίξει την κυβέρνηση Πούτιν - Η ρωσική πλευρά αντιμετωπίζει τον κύριο Τσίπρα ως τον «μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας»


Άνοιγμα με μηνύματα για το μέλλον: Στηρίζει Μόσχα για το Ουκρανικό ο Τσίπρας
Σχέσεις με το βλέμμα στο μέλλον χτίζει στη Μόσχα, όπου βρίσκεται από τη Δευτέρα για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Διαφοροποιούμενος απολύτως από την κυρίαρχη γραμμή που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση έναντι της ρωσικής κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στηρίζει τη Μόσχα για το Ουκρανικό ζήτημα, ενώ η ρωσική πλευρά δεν φείδεται καλών λόγων για τον υποψήφιο πρόεδρο της Κομισιόν, τον οποίο αντιμετωπίζει ως τον «μελλοντικό πρωθυπουργό της Ελλάδας», όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά σε συνάντηση με συμβούλους του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κλείσιμο
Αν και η επίσκεψη δεν περιλαμβάνει τις υψηλές επαφές που προσδοκούσε η Κουμουνδούρου αρχικά, αφού τελικά δεν υπάρχει επίσημη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, το ταξίδι του κ. Τσίπρα αποδεικνύεται ιδιαίτερα σημαντικό.

Κυρίως γιατί δόθηκε η ευκαιρία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να αναπτύξει τη δική του αντίληψη και να κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα στη ρωσική κυβέρνηση, για μείζονα θέματα, που διχάζουν τη διεθνή κοινότητα και καθορίζουν αυτή την εποχή τις διεθνείς σχέσεις.

Σε μία δύσκολη περίοδο για τη Μόσχα, η οποία δέχεται έντονες επικρίσεις από Ευρώπη και Ουάσιγκτον για τη στάση της απέναντι στην Ουκρανία, ο κ. Τσίπρας δεν δίστασε να στηρίξει την κυβέρνηση Πούτιν.

Χαρακτήρισε πισωγύρισμα την ανάληψη της εξουσίας από τους ακροδεξιούς στο Κίεβο, αποδοκίμασε ευθέως την στάση αποδοχής που έχει απέναντί τους η Ευρωπαϊκή Ένωση – όπως έδειξαν κινήσεις σαν την επίσκεψη του προεδρεύοντος του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλου στην ουκρανική πρωτεύουσα αμέσως μετά την κυβερνητική αλλαγή προ διμήνου – και έσπευσε με σαφήνεια να υιοθετήσει τα δημοψηφίσματα στην ανατολική Ουκρανία.  

«Υποστηρίζουμε μια δημοκρατική εξέλιξη στην Ουκρανία, θεωρούμε ότι ο ουκρανικός λαός θα πρέπει να είναι ο κυρίαρχος, αυτός που θα αποφασίσει με δημοκρατικό τρόπο και με δημοψηφίσματα για το μέλλον του» είπε και αποδοκίμασε την αυστηρή αντιμετώπιση της Μόσχας από τη διεθνή κοινότητα, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην πολιτική των κυρώσεων. Εκτίμησε ότι αυτή μόνο ζημιά θα κάνει στην Ευρώπη, «η οποία πυροβολεί τα πόδια της με αυτή τη στρατηγική και ζητάμε να μην υπάρξει καμία πολεμική επιχείρηση ή δραστηριότητα και να ξεκινήσει ο διάλογος και η διπλωματία για την εξεύρεση λύσης».

Για να μην μείνει καμία αμφιβολία για τις διαθέσεις του, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι σε κάθε ευκαιρία διατυπώνει θέσεις για το θέμα της Ουκρανίας οι οποίες είναι διαφορετικές από αυτές της ηγεσίας της Ε.Ε. και σημείωσε ότι η λύση των προβλημάτων πρέπει να γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των δημοκρατικών διαδικασιών εντός των χωρών. 

Το πώς βλέπουν τον κ. Τσίπρα στη Μόσχα φάνηκε κυρίως στη συνάντηση που είχε η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών, παρουσία του διευθυντή του, Λέονιντ Ρετσέτνικοφ και του επιτελείου του Ρώσου Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Το συγκεκριμένο ινστιτούτο αποτελεί απευθείας σύμβουλο του Πούτιν. Ο διοικητής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών υπογράμμισε ότι ο Σύριζα προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις και εξέφρασε την άποψη ότι ο Τσίπρας είναι ο μελλοντικός πρωθυπουργός της Ελλάδας!

Ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με την Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, κυρία Valentina Matvienko, το νούμερο 3 θεσμικά στη ρωσική ιεραρχία, που εκπροσωπούσε τον Πούτιν και η οποία συνοδευόταν από τους επικεφαλής των επιτροπών οικονομικών και διεθνών σχέσεων της Ρωσικής Δούμας.

Η Κουμουνδούρου παρουσιάζει τις επαφές του κ. Τσίπρα ως κινήσεις στο πλαίσιο μιας αυτόνομης και πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

Ερμηνεύει δε τις συναντήσεις ως δείγμα του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Ρωσίας για την Ελλάδα και το ρόλο του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ για τις σχέσεις της με την Ελλάδα.
 
Το σημερινό πρόγραμμα του κ. Τσίπρα στη Μόσχα έχει ως εξής:
 
11:00 - Υπουργείο Εξωτερικών: Συνάντηση με τον Α΄ Αναπληρωτή ΥΠ.ΕΞ. της Ρωσίας, υπεύθυνο για τις σχέσεις Ρωσίας-Ευρώπης κύριο Vladimir Titov

12:30 - Κρατική Δούμα: Συνάντηση με Πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμα, Aleksey Puskov

14:30 - Συνάντηση με τον Α΄ Αντιπρόεδρο της Δούμα και Γραμματέα του ΚΚ Ρωσίας Ιβάν Μέλνικωφ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης