Γ. Μώραλης: «Ο κ. Μιχαλολιάκος έχει μόνο κομματικά ένσημα να επιδείξει»

Γ. Μώραλης: «Ο κ. Μιχαλολιάκος έχει μόνο κομματικά ένσημα να επιδείξει»

«Αν ήμουν εγώ στη θέση του κ.Μιχαλολιάκου και κάποιοι δικοί μου αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, τους οποίους εγώ είχα εκθέσει στον Δήμο του Πειραιά για να ψηφιστούν και έφευγαν για να πάνε σε ένα άλλο, νέο ψηφοδέλτιο, θα προβληματιζόμουν για το τι έχω κάνει λάθος»

Γ. Μώραλης:  «Ο κ. Μιχαλολιάκος έχει μόνο κομματικά ένσημα να επιδείξει»
«Ο κύριος Μιχαλολιάκος έχει μόνο κομματικά ένσημα να επιδείξει. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος που έχω δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα 25 χρόνια, στις επιχειρήσεις, στην αγορά και στον ανταγωνισμό» αναφέρει σε συνέντευξή του για τον απερχόμενο δήμαρχο Πειραιά, ο Γιάννης Μώραλης. 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά τονίζει μεταξύ άλλων με νόημα , μιλώντας στο TheTOC.gr , ότι αν ήταν στη θέση του κ. Μιχαλολιάκου και κάποιοι δικοί του αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, τους οποίους εκείνος είχε εκθέσει στον Δήμο του Πειραιά για να ψηφιστούν και έφευγαν για να πάνε σε ένα άλλο, νέο ψηφοδέλτιο, θα προβληματιζόταν για το τι έχει κάνει λάθος.

Ωστόσο, ο κ. Μώραλης ξεκαθαρίζει ότι προσωπική του επιδίωξη είναι «σε αυτήν την προεκλογική μάχη είναι να μην αναλωθούμε σε προσωπική αντιπαράθεση μεταξύ εμού, του κυρίου Μιχαλολιάκου ή του κυρίου Δρίτσα. Θεωρώ ότι αυτή η πρακτική έχει κουράσει τους πολίτες όλα αυτά τα χρόνια και δεν νομίζω ότι είναι αυτό που θέλουν. Θέλουν να συζητήσουμε για τα προβλήματα της πόλης και τα προγράμματά μας και να μην μπούμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις. Προφανώς όμως οφείλω και εγώ να απαντήσω σε ορισμένα από αυτά». 

Τι λέει για Μαρινάκη και Κόκκαλη
Κλείσιμο

Το οξύμωρο είναι ότι δεν μιλούμε εμείς για τον Ολυμπιακό. Πράγματι τρεις άνθρωποι σημαντικοί και εγώ και ο κύριος Μαρινάκης και ο κύριος Κόκκαλης, έχουμε προσφέρει στον Ολυμπιακό και στον Πειραιά και στον χώρο του αθλητισμού. Όμως δεν επικαλούμαστε  εμείς τον Ολυμπιακό και θέλουμε να τον βγάλουμε έξω από τη συζήτηση. Δεν έχει καμία σχέση ο Ολυμπιακός με τις εκλογές. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είναι νοήμονες, οι πολίτες του Πειραιά θα ψηφίσουν με βάση αυτοδιοικητικά κριτήρια και προγράμματα. 

Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, κάποιοι φορείς της πόλης και πολίτες αρχίσαμε να διαπιστώνουμε ότι ο Πειραιάς δεν πηγαίνει καλά. Ότι δεν γίνονται απλά, εύκολα πράγματα. Νομίζω ότι όλοι οι πολίτες του Πειραιά θέλουν κάτι διαφορετικό, κάτι καινούριο. Η απαίτηση των Πειραιωτών ήταν να γίνει μια υπερκομματική ανεξάρτητη κίνηση που να βάλει τέλος στις κομματικές υποψηφιότητες στην αυτοδιοίκηση. Είναι ένα μοντέλο που ήδη λειτουργεί με επιτυχία σε άλλους Δήμους. Ο λαός του Πειραιά θέλει να κινητοποιήσουμε την πραγματική οικονομία, τον εμπορικό κόσμο, τους επιστήμονες, τους παραγωγικούς φορείς, τους εφοπλιστές και να δείξουμε κάτι καινούριο. 

Και ο κύριος Μαρινάκης και ο κύριος Κόκκαλης και εγώ προερχόμαστε από πολιτικές οικογένειες, Είμαστε απολιτίκ όσον αφορά στα κόμματα. Έχουμε ένα στίγμα σε σχέση με την πόλη του Πειραιά, είμαστε άνθρωποι που προερχόμαστε από τον ιδιωτικό τομέα, θέλουμε να συνθέσουμε απόψεις, να συνεργαστούμε με φορείς, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά μας. Δεν τοποθετούμαστε κάπου κομματικά ή ιδεολογικά.  Υπάρχουν τομείς στο πρόγραμμά μας που έχουν ένα πολιτικό στίγμα διαφορετικό, π.χ. για το λιμάνι του Πειραιά. Εμείς είμαστε υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του λιμανιού, τουλάχιστον με 51% και θα διεκδικήσουμε από την κυβέρνηση μια μεγαλύτερη συμμετοχή του Δήμου στον Οργανισμό.

Το λιμάνι είναι ο κύριος άξονας ανάπτυξης για τον Πειραιά και αυτός άλλωστε είναι ο στόχος μας. Εμείς τι είπαμε από την αρχή και για να ξεφύγουμε λίγο από τις αντιπαραθέσεις; Εμείς είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι θα κάνουμε τον Πειραιά ένα μεγάλο ναυτιλιακό κέντρο. Να κινηθεί η ανάπτυξη γύρω από ένα ναυτιλιακό κέντρο. Και σήμερα έρχεται η κυβέρνηση, με τον κ.Χατζηδάκη, ο οποίος υπογράφει το κείμενο για το νέο ΕΣΠΑ στην Κυβερνητική Επιτροπή, και αν θέλετε να σας το διαβάσω αυτολεξεί γιατί έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον Πειραιά, γράφει συγκεκριμένα ότι «για τη σημερινή αξιοποίηση της δυναμικής στην Ελλάδα κρίνεται απαραίτητη η ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων, στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά ενός κέντρου ναυτιλίας, που θα συγκέντρωνε το σύνολο του ναυτιλιακού πλέγματος με σκοπό τη μετατροπή του σε ανταγωνιστικό πόλο έλξης για την παγκόσμια ναυτιλία». 

Αυτό είναι μονόδρομος για μας και είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. 

Τι λέει για τις θέσεις εργασίας στον Πειραιά   

Εμείς δεν μπορούμε να μιλήσουμε για συγκεκριμένες θέσεις εργασίες. Εμείς μπορούμε να πούμε για τις προϋποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να βελτιώσουμε τα πράγματα. Έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο και δομημένο πρόγραμμα και θα διεκδικήσουμε χρήματα και από το τρέχον ΕΣΠΑ και από το επόμενο, σύμφωνα με αυτά που σας διάβασα προηγουμένως, προκειμένου να επενδυθούν για την ανάπτυξη νέων θέσεων εργασίας. Θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις του Πειραιά, θα βοηθήσουμε τις νέες επιχειρήσεις στον Πειραιά και θα δημιουργήσουμε ένα Κέντρο Εξυπηρέτησης νέων επιχειρήσεων, για να στεγαστούν, να έχουν παροχές, να βοηθήσουμε τα μαγαζιά, να βοηθήσουμε την κρουαζιέρα, ώστε οι τουρίστες να παραμείνουν στον Πειραιά, που έρχονται και μπαίνουν στα λεωφορεία και πηγαίνουν – και δικαίως – στην Πλάκα και ξοδεύουν τα λεφτά τους, εμείς θέλουμε να τους κρατήσουμε στον Πειραιά, προσφέροντάς τους συγκεκριμένες ενέργειες γι’ αυτό. 


Τι λέει για τον κ.Δρίτσα και τον ΣΥΡΙΖΑ και τα όσα εκείνος υποστηρίζει στο πρόγραμμά του για τον Πειραιά και τη Ναυτιλία

Έχουμε άλλη φιλοσοφία. Εκείνος υποστηρίζει τα δικά του. Δεν συμφωνώ. Έχουμε πολλές διαφορές.

Πως σκοπεύει να πετύχει τα όσα υποστηρίζει 

Δεν νομίζω ότι ο κ.Μαρινάκης ή ο κ.Κόκκαλης έχουν να κερδίσουν κάτι από τον Πειραιά. Αυτό που επιδιώκουν είναι να προσεγγίσουν και άλλους και να βοηθήσουν την πόλη τους και να βοηθήσουν τον Πειραιά. Έχουμε το know-how σε αυτό και θα δείτε και το πρόγραμμά μας.

Έχουμε ανθρώπους που εξειδικεύονται στο ΕΣΠΑ και γνωρίζουν που μπορούμε να επενδύσουμε, ξεκινώντας το πρόγραμμα από τα κονδύλια αυτά, και χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος. Και δεν είναι μόνο αυτά. Μιλάμε για τα όσα πρέπει να γίνουν στην πενταετία, υπάρχουν όμως και τα πιο μεσοπρόθεσμα πράγματα που πρέπει να κάνουμε και τα οποία, είπε χθες ο κ.Μιχαλολιάκος ότι είναι «αυτονόητα». Ναι για μας είναι αυτονόητα. Όταν είσαι Δήμαρχος Πειραιά και όχι δήμαρχος της «Μονόπολης», το να καθαρίσεις το κέντρο του Πειραιά, ΝΑΙ είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ. Το κέντρο είναι καθαρό. Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Ο κ.Μιχαλολιάκος ό,τι έκανε, καλά το έκανε. Εμείς πάμε να κάνουμε κάτι παραπάνω. Να ανεβάσουμε λίγο τον πήχη. Να πάμε λίγο μακρύτερα. Να πάμε λίγο παραπάνω. 

Όταν βγήκε με το σύνθημα «βιώσιμη ανάπτυξη» -  έχει ένα παρελθόν και μπορεί να κριθεί – εμείς θα πρέπει να γίνουμε πιστευτοί. Να πιστέψει ο κόσμος ότι εμείς αυτά που λέμε τα εννοούμε. Γιατί δεν μπορούμε να λέμε για «βιώσιμη ανάπτυξη» - το σύνθημα του κ.Μιχαλολιάκου – δεν μιλούσαμε για καθαρισμό του κέντρου του Πειραιά από τα σκουπίδια.

Ήταν κάτι σημαντικό που έπρεπε να γίνει και ήταν αυτονόητο. Μιλάμε για το τι έκανε για τους ανέργους; Για το τι έκανε για τις επιχειρήσεις; Τι έκανε για την κρουαζιέρα; Τι έκανε για μια σειρά θεμάτων που αποτελούν ανάπτυξη. Και όχι μόνο παιδικές χαρές, που καλώς γίνανε ή τα σκουπίδια, που καλώς φύγανε από το κέντρο της πόλης.  

Φεύγουμε από τη «μικρή κλίμακα» και αυτά θα τα γράψουμε και αυτά θα γίνουνε. Λέμε. Σε 2 χρόνια αυτά θα κάνουμε. Κάθε γειτονιά του Πειραιά θα αναπτυχθεί. Και θα αναπτυχθεί γιατί θα κάνουμε μία παιδική χαρά σύγχρονη, που θα είναι ασφαλής για τα παιδιά. Θα κάνουμε έναν νέο αθλητικό χώρο. Ένα χώρο αναψυχής, διασκέδασης και Πολιτισμού σε κάθε γειτονιά. Θα κάνουμε την αποκομιδή των σκουπιδιών με ένα διαφορετικό τρόπο από αυτόν που γίνεται σήμερα. 

Τι λέει την αποκομιδή σκουπιδιών στον Πειραιά 

Θα δώσουμε κίνητρα για τα απορρίμματα. Με τα τέλη. Υπάρχουν τρόποι. Υπάρχουν πράγματα σημαντικά που πρέπει να γίνουν αλλά εμείς δεν θεωρούμε ότι είναι «μεγάλα». Είναι το μίνιμουμ που πρέπει να γίνει στη διετία. 

Τι λέει για το όραμά του για τον Πειραιά 

Για αυτό το πράγμα υπάρχουν χρονοδιαγράμματα. Γι’ αυτό μιλήσαμε για τη διετία που θα αναπτύξουμε τον Πειραιά. Αυτό θα γίνει παράλληλα με τις επιχειρήσεις. 

Στην πενταετία ο Πειραιάς θα έχει αλλάξει όψη. Θα έχει δώσει το δικό του στίγμα αισιοδοξίας στους πολίτες, οι οποίοι και θα βλέπουν ότι κάτι έχει αλλάξει. Αντιλαμβάνεστε όλοι τις δυσκολίες να γίνουμε Σιγκαπούρη ή Λονδίνο. Όμως θα έχει γίνει η αρχή και νομίζω ότι στην πενταετία επάνω θα έχουμε φτάσει σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι. Δεν κατανοώ γιατί δύο επιχειρηματίες που έχουν αναφορά στον Πειραιά να μην μπορούν να βοηθήσουν την πόλη και να φέρουν ιδιωτικά κεφάλαια. Όπως τα Ιδρύματα Νιάρχου και το Ωνάσειο δίνουν πολλά χρήματα στις πόλεις. Γιατί να μην φέρουμε και εμείς ανθρώπους στον Πειραιά, να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο ίδρυμα και να φτιάξουμε πράγματα με τέτοιου είδους χρηματοδότηση;

Τι θα κάνει στον β’ γύρο αν δεν εκλεγεί 

Βλέπω ότι δύο άνθρωποι που έχουν ένα πολύ μεγάλο παρελθόν, αντιμάχονται κάτι νέο. Μάλλον δεν πιάνουν τα μηνύματα της εποχής. Δεν κατανοώ τη θέση του κύριου Δρίτσα περί δημοκρατικότητος. Δεν κληρονομεί κανείς αξιώματα και θέσεις. Δεν κατανοώ ποια είναι η δημοκρατική διαδικασία κατάρτισης ψηφοδελτίου. Πρέπει να γίνει στον Πειραιά μια ομάδα ανθρώπων στην οποία θα ηγείται ο Δήμαρχος, θα αναθέτει ρόλους και θα έχει ένα σύγχρονο μάνατζμεντ. Τελείωσε η εποχή του προσωποκεντρικού μοντέλου του Δημάρχου ο οποίος διοικεί μόνος του. Ναι είμαστε μια ομάδα. Βγήκε μπροστά ένα πρόσωπο, εγώ, για να συντονίσω αυτή την ομάδα.

Δεν θα κατεβαίναμε στον Πειραιά αν δεν πιστεύαμε ότι θα κερδίσουμε. Το πιστεύουμε βάσιμα. Αυτό που έχει σημασία είναι τι θα κάνουν οι πολίτες. 


Ο Γ. Μώραλης στη λαϊκή της Παλαιάς Κοκκινιάς

Την λαϊκή αγορά της Παλαιάς Κοκκινιάς, επισκέφθηκε συνοδευόμενος από υποψήφιους δημοτικούς και διαμερισματικούς συμβούλους του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής», ο Γιάννης Μώραλης. Οι πολίτες τον υποδέχθηκαν με θέρμη, εκφράζοντας την στήριξή του στην προσπάθεια για την ένταξη του Πειραιά σε αναπτυξιακή τροχιά.

Την Τρίτη, ο υποψήφιος δήμαρχος επισκέφθηκε την λαϊκή αγορά στην πλατεία Πηγάδας. 

Αργότερα το απόγευμα ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά είχε συνάντηση με το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά.

Στη συνάντηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες ο κ. Μώραλης άκουσε όλα τα ζητήματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι των εμπόρων με κυριότερα, την ανάγκη ύπαρξης στρατηγικού σχεδίου για την παραμονή στον Πειραιά των τουριστών που φτάνουν με τα κρουαζιερόπλοια, την πάταξη του παραεμπορίου, την καθαριότητα και την ανάγκη επιστροφής της έκθεσης των Ποσειδωνίων στο Μεγάλο Λιμάνι.

Μεταξύ άλλων ο κ.Μώραλης έθεσε στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων του συνδυασμού «Πειραιάς Νικητής» την ενίσχυση της αγοράς μέσω συγκροτημένων πρωτοβουλιών και άμεσων αποφάσεων.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης