ΕΟΠΥΥ: Εντολή Σαμαρά σε Άδωνι να μην χαθεί καμία θέση γιατρού

ΕΟΠΥΥ: Εντολή Σαμαρά σε Άδωνι να μην χαθεί καμία θέση γιατρού

Μεταρρύθμιση χωρίς απολύσεις η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης για την Υγεία - Επιφυλακτικοί οι γιατροί, αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν -ή όχι- σε νέες κινητοποιήσεις

ΕΟΠΥΥ: Εντολή Σαμαρά σε Άδωνι να μην χαθεί καμία θέση γιατρού
Να προχωρήσει η μεταρρύθμιση στον ΕΟΠΥΥ αποφάσισε η κυβέρνηση, δίχως όμως να υπάρξουν απολύσεις γιατρών.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη και του προεδρείου του Πανελλήνιου Ιατρικου Συλλόγου, ο κ. Σαμαράς έδωσε εντολή στον κ. Γεωργιάδη να κάνει το καλύτερο δυνατό, ώστε να μην χαθεί καμία θέση γιατρού στον ΕΟΠΥΥ σ' αυτή τη φάση.

Ακόμη, ζήτησε από τον υπουργό Υγείας να κάνει οικονομοτεχνική μελέτη για το κόστος της ένταξης των γιατρών στον ΕΟΠΥΥ

Από την πλευρά τους, οι γιατροί κρατούν... μικρό καλάθι και αναμένουν την υλοποίηση των κυβερνητικών δεσμεύσεων. Σε νέα τους συνεδρίαση, θα αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν και μετά τις 19 Δεκεμβρίου τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, παρατήρησε, μεταξύ άλλων: «... Ο πρωθυπουργός έλαβε υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που του θέσαμε. Ότι χωρίς τους γιατρούς δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση, ότι με ασφαλισμένους που υφίστανται μεγάλες περικοπές στις παροχές δεν μπορεί να στεριώσει μεταρρύθμιση. Ζητήσαμε από τον πρωθυπουργό να καταβάλει κάθε προσπάθεια στην κατεύθυνση πραγματικής μεταρρύθμισης και όχι μεταρρύθμισης των αριθμών. Όχι κάποιοι άνθρωποι να απολυθούν είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο και αυτό να λέγεται μεταρρύθμιση του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας της χώρας. Ο πρωθυπουργός της χώρας άκουσε με πολλή προσοχή και για πολλή ώρα. Είναι πρωτόγνωρο για τον Πρωθυπουργό να ασχολείται τόσες ώρες με τα προβλήματα της υγείας του ελληνικού λαού. Έχει την ευαισθησία και πιστεύουμε ότι πέρασαν στο μυαλό του όλα τα προβλήματα που έχουμε».
Κλείσιμο

Και συνέχισε: «Ο πρωθυπουργός συνέστησε προς όλους -και προς τον υπουργό και προς τους γιατρούς- να αρχίσει άμεσα ένας παραγωγικός διάλογος προς την κατεύθυνση της λύσης που θα αποσκοπεί στην καλύτερη περίθαλψη του ελληνικού λαού, αλλά και στην ευπρεπή λειτουργία των εργαζομένων».

Ακόμη, εξέφρασε την ελπίδα ο διάλογος να οδηγήσει σε τερματισμό των κινητοποιήσεων, δίχως όμως να μπορέσει να προδιαγράψει μετά βεβαιότητας εάν και πότε θα συμβεί αυτό.

Ερωτηθείς για την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση, ο πρόεδρος του ΠΙΣ σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός προβληματίστηκε, διότι είπαμε ότι δεν μπορεί στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη να εφαρμοστεί πλήρης και αποκλειστική απασχόληση. Δεν έχουν χειρουργικές ειδικότητες, δεν έχουν μαιευτήρες, δεν έχουν... Οι ειδικότητες θα παραμείνουν στην Πρωτοβάθμια, είναι χρησιμότατες για την Πρωτοβάθμια. Θα υπάρξουν τα αστικά Κέντρα Υγείας, δεκτό, να εφημερεύουν επί 24ωρης βάσης, με όλο το προσωπικό».

«Απολύσεις θα γίνουν;» ρωτήθηκε, τέλος, ο κ. Βλασταράκος, για να απαντήσει; «Απολύσεις, είπαν, όχι. Δεν είπαν για απολύσεις, όχι. Μελετάται μόνο το εργασιακό καθεστώς της πλήρους... Οι γιατροί θα εκτιμήσουν, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, λοιπόν, θα τους μεταφέρει τις απόψεις του πρωθυπουργού, όπως τις είπα, για τη μεταρρύθμιση, ότι χρειάζεται τους γιατρούς, ότι ανοίγει ένας ουσιαστικός και παραγωγικός διάλογος και θα εκτιμήσουν πώς θα γίνει αυτός ο διάλογος».

Συνάντηση Άδωνι - γιατρών

Προκειμένου να καθοριστεί ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση του ΕΟΠΥΥ και να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα, ο υπουργός Υγείας συναντήθηκε το απόγευμα με τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.

Επισήμως, οι γιατροί συνεδριάζουν, για να αποφασίσουν για τον τερματισμό ή τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους, αλλά, επιδεικνύοντας καλή θέληση, πήγαν στο ραντεβού με τον υπουργό, ο οποίος υπαναχώρησε από την αρχική σκληρή στάση ότι δεν μιλάει με τους απεργούς.

«Επηρεασμένος από το πνεύμα των Χριστουγέννων, μπορεί να συνομιλήσω και με απεργούς» είχε δηλώσει, εξάλλου, ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης