Ήπειρος: Η μία σπείρα πωλούσε κοκαΐνη και η άλλη έκανε ανασκαφές

Ήπειρος: Η μία σπείρα πωλούσε κοκαΐνη και η άλλη έκανε ανασκαφές

Δεν έφτανε μόνο ότι διακινούσαν κοκαΐνη σε διάφορες περιοχές στην Ήπειρο αλλά κι εκτός, με τα κέρδη από τη δραστηριότητά τους αυτή χρηματοδοτούσαν και τη διεξαγωγή παράνομων ανασκαφών

Ήπειρος: Η μία σπείρα πωλούσε κοκαΐνη και η άλλη έκανε ανασκαφές
Ο λόγος για δύο πολυμελείς σπείρες που συνδέονταν μεταξύ τους, οι οποίες εξαρθρώθηκαν μετά από ευρεία αστυνομική επιχείρηση της Ασφάλειας Πρέβεζας και υπηρεσιών από το Μεσολόγγι και την Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Ανάμεσα στους συλληφθέντες και ο 51χρονος «εγκέφαλος» που συντόνιζε τη δράση και των δύο συμμοριών, ενώ στα μέλη τους συμπεριλαμβάνονταν μέχρι και μία 78χρονη γυναίκα!

Σωρεία συλλήψεων

Συνολικά 15 μέλη των δύο εγκληματικών οργανώσεων συνελήφθησαν προχθές στο πλαίσιο ευρείας αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στο Καναλλάκι και την Πάργα Πρέβεζας, στο Μεσολόγγι, στους Φιλιάτες Θεσπρωτίας και στον Πλάτανο Ημαθίας.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν άνδρα 51 ετών, ηγετικό στέλεχος και των δύο οργανώσεων, για τέσσερις άνδρες, ηλικίας 44, 43, 26 και 21 ετών και μία γυναίκα, ηλικίας 78 ετών, καθώς και για μία 46χρονη Αλβανίδα, στελέχη της πρώτης οργάνωσης που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών. Συνελήφθησαν επίσης οκτώ άνδρες ηλικίας από 34 έως 69, ετών, στελέχη της δεύτερης οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στη διενέργεια παράνομων ανασκαφών. 

Οι κατηγορίες

Κλείσιμο
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της παράβασης του νόμου περί ναρκωτικών, της παράβασης της Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της παράβασης της νομοθεσίας περί εκρηκτικών υλών και περί όπλων.
Εξάλλου, στην υπόθεση της πρώτης εγκληματικής ομάδας εμπλέκονται ακόμη, όπως διαπιστώθηκε, 21 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για προμήθεια ναρκωτικών ουσιών από τα μέλη της οργάνωσης.
Αξίζει να αναφερθεί ότι ο 51χρονος «εγκέφαλος» συντόνιζε ανεξάρτητα και παράλληλα τις δύο οργανώσεις, ενώ μέρος των κερδών που αποκομίζονταν από τη διακίνηση των ναρκωτικών, χρησιμοποιούνταν και για τη χρηματοδότηση και τις λειτουργικές ανάγκες της δεύτερης εγκληματικής ομάδας.

Πώς δρούσαν οι σπείρες

Σε ό,τι αφορά την πρώτη σπείρα, διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης στους Νομούς Θεσπρωτίας και Πρέβεζας, φροντίζοντας παράλληλα για την απόκρυψη των ουσιών σε υπαίθριους χώρους (καβάντζες). 
Οι δε συλληφθείσες γυναίκες της οργάνωσης παρείχαν συνδρομή κατά περίπτωση είτε με τη μορφή αποθήκευσης – παρασκευής των συσκευασιών κοκαΐνης (φιξάκια) είτε με τη μορφή ανεύρεσης υποψήφιων «πελατών» είτε επιτελώντας το ρόλο του «εισπράκτορα».
Τα μέλη της δεύτερης σπείρας διενεργούσαν παράνομες ανασκαφές σε περιοχές των Νομών Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Ημαθίας, με σκοπό την ανεύρεση αρχαίων κινητών μνημείων και την περαιτέρω διάθεσή τους.

Πλούσια ευρήματα

Στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικού σκύλου, σε σπίτια, οχήματα, υπαίθριους χώρους αλλά και στην κατοχή των μελών της οργάνωσης βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ποσότητα κρυμμένης κοκαΐνης σε φιξάκια, βάρους 26,7 γραμμαρίων και ηλεκτρονική ζυγαριά με υπολείμματα κοκαΐνης, τέσσερις συσκευές ανίχνευσης μετάλλων, μεταλλικές βέργες ραβδοσκοπίας και ένας φορητός ανιχνευτής, 110 μεταλλικά νομίσματα και τρεις λίθοι, τριάντα χαρτονομίσματα παλαιάς εκτύπωσης, μία συσκευασία με πυρίτιδα, και ένας αυτοσχέδιος πυροκροτητής, μία καραμπίνα, τρία ξίφη και ένα σπρέι πιπεριού, ηλεκτρονικές γεννήτριες, φορτιστές μπαταρίας και ρεύματος, κάμερες, πυξίδα, ασύρματοι, tablet, πλήθος κινητών τηλεφώνων, χειρόγραφες σημειώσεις, ημερολόγια, φωτογραφίες, χάρτες, το ποσό των 930 ευρώ και δύο Ι.Χ..


Πηγή: www.proinoslogos.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης