Αναβλήθηκε η συζήτηση για την έκδοση του Ρώσου «Mr Bitcoin»

Αναβλήθηκε η συζήτηση για την έκδοση του Ρώσου «Mr Bitcoin»

Ζητήθηκε η  αναβολή καθώς δεν ήταν δυνατό να παραστούν σήμερα δυο μάρτυρες σημαντικοί για τη θέση του 38χρόνου

Αναβλήθηκε η συζήτηση για την έκδοση του Ρώσου  «Mr Bitcoin»
Αναβλήθηκε για 6 Δεκεμβρίου 2017 η συζήτηση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η έφεση   κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης με την οποία είχε κριθεί ότι πρέπει να εκδοθεί στις ΗΠΑ  ο 38χρονος Ρώσος Αλεξαντερ Βινικ που κατηγορείται για «ξέπλυμα» 4 δισ. δολαρίων, μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin).

Η συζήτηση αναβλήθηκε, όπως δήλωσε ο  εκ των συνηγόρων του   Αλέξανδρος Λυκουρέζος, προκειμένου να κληθούν  δύο βασικοί  μάρτυρες. 

Ειδικότερα, ζητήθηκε η  αναβολή καθώς δεν ήταν δυνατό να παραστούν σήμερα δυο μάρτυρες σημαντικοί για τη θέση του 38χρόνου,  ο Ιβαν Ταρτανικοφ, υπάλληλος κρατικών σιδηροδρόμων στη Ρωσία, αλλά και ο Σεργκει Μαιζους, ο οποίος  έχει καταθέσει αγωγή στην Κύπρο κατά του εκζητούμενου Βινικ, ισχυριζόμενος ότι είναι ο ιδιοκτήτης της κυριότερης εκ των εταιρειών που διακινεί το χρήμα. 
 
Υπέρ της έκδοσης του Ρώσου υπηκόου  -αποκαλούμενου  «Mr Bitcoin»- ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής όπου παραθέριζε με την οικογένεια του, βάσει διεθνούς εντάλματος,  είχε ταχθεί  το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Οι αμερικανές διωκτικές Αρχές αποδίδουν στον 38χρονο ότι διαχειριζόταν την πλατφόρμα BTC-e, μέσω της οποίας νομιμοποιήθηκαν κέρδη από παράνομες δραστηριότητες εγκληματικών ομάδων. Ως τέτοιες δραστηριότητες αναφέρονται για παράδειγμα κυβερνοεπιθέσεις από «χάκερς» που ζητούν λύτρα, φοροδιαφυγή μέσω bitcoin κ.ά.
Κλείσιμο
 
Να σημειωθεί ότι η επίμαχη   πλατφόρμα (BTC-e) θεωρείται από τα πλέον διαδεδομένα ανταλλακτήρια ψηφιακών νομισμάτων. Το   υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ τη συσχετίζει   με τη δράση ύποπτων προσώπων, χάκερ, πρακτόρων, ακόμη και εκβιαστών του κυβερνοχώρου.  

Ο εκζητούμενος  έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με τα όσα του υποστηρίζουν  οι Αμερικανικές αρχές, και υποστηρίζει ότι  θέλουν  να τον δικάσουν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, συνωμοσία για διάπραξη ξεπλύματος βρόμικους χρήματος και παράνομες χρηματικές συναλλαγές προερχόμενες από αξιόποινες δραστηριότητες.

Πάντως, υπενθυμίζεται  ότι τον τελικό λόγο  για την έκδοσή του ή όχι έχει ο  υπουργός Δικαιοσύνης   Σταύρος Κοντονή σε περίπτωση κατά την οποία οι αρεοπαγίτες ταχθούν  υπερ της έκδοσής του.

Όπως είναι γνωστό το  Bitcoin είναι ένα ψηφιακό νόμισμα. Δεν υπάρχει επισήμως σε καμία φυσική μορφή, κερμάτων ή χαρτονομισμάτων. Δεν παράγεται από καμία συγκεκριμένη χώρα. Δεν ελέγχεται από καμία συγκεκριμένη Τράπεζα ή κυβέρνηση. Η παραγωγή του, η αποθήκευσή του, η διακίνησή του, και όλες οι συναλλαγές με αυτό γίνονται αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης