Τι λένε οι Έλληνες παιδο-ογκολόγοι για τη νοσηλεία παιδιών με καρκίνο στο εξωτερικό

Τι λένε οι Έλληνες παιδο-ογκολόγοι για τη νοσηλεία παιδιών με καρκίνο στο εξωτερικό

«Σπάνια μία εξειδικευμένη, επιβεβαιωμένα αποτελεσματική, αγωγή ή παρέμβαση δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα» αναφέρει σνακοίνωση της Ελληνικής Εταιρίας Παιδιατρικής Αιματολογίας

Τι λένε οι Έλληνες παιδο-ογκολόγοι για τη νοσηλεία παιδιών με καρκίνο στο εξωτερικό
«Κατευθυντήριες γραμμές» δίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας στις οικογένειες των μικρών ασθενών με νεοπλασία αναφορικά με τη θεραπεία τους, με αφορμή τις ολοένα αυξανόμενες καταχωρήσεις - εκκλήσεις οικογενειών για επείγουσα συλλογή χρημάτων, προκειμένου οι ασθενείς να μεταβούν στο εξωτερικό για πρόσθετη αγωγή.
 
«Οι παρεμβάσεις αυτές λαμβάνουν χώρα χωρίς προηγούμενη επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς δημιουργώντας ταυτόχρονα την αίσθηση στην κοινή γνώμη πως η μόνη θεραπεία που θα μπορούσε να δώσει σοβαρές ελπίδες για να συνεχίσει να ζει ένα παιδί με καρκίνο είναι η μετάβαση στο εξωτερικό»
Κλείσιμο
υπογραμμίζει το ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας.
 
Ωστόσο, η πραγματικότητα για τη θεραπεία του καρκίνου, σύμφωνα με τους Έλληνες ειδικούς είναι ότι «παιδιά και έφηβοι με καρκίνο πρέπει να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένη ομάδα σε παιδιατρικά νοσοκομεία και κλινικές με προσανατολισμό ολιστικής, συντονισμένης προσέγγισης απολαμβάνοντας όλες τις απαιτούμενες υπηρεσίες της κλασικής υψηλού επιπέδου φροντίδας».
 
Επισημαίνουν ότι στην Ελλάδα λειτουργούν οργανωμένα Τμήματα Παιδιατρικής Αιματολογίας - Ογκολογίας όπου οι ασθενείς θεραπεύονται δωρεάν. Τα Τμήματα αυτά στελεχώνονται από έγκριτους και έμπειρους Αιματολόγους – Ογκολόγους με εξειδικευμένη εκπαίδευση, υποστηρίζονται από αντίστοιχες παιδιατρικές υπο-ειδικότητες και μονάδες, προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα στο παιδί και έφηβο με καρκίνο. Στα πλαίσια αυτά, το παιδί με καρκίνο στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται με βάση τις αντίστοιχες διεθνείς και σύγχρονες προδιαγραφές.
 
«Σπάνια μία εξειδικευμένη, επιβεβαιωμένα αποτελεσματική, αγωγή ή παρέμβαση δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα» αναφέρουν οι Έλληνες παιδο-ογκολόγοι. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση, διευκρινίζουν πως οι θεράποντες ιατροί είναι εκείνοι που συντονίζουν τη μετάβαση των παιδιών σε γνωστής εμπειρίας εξειδικευμένα κέντρα σε Ευρώπη ή Αμερική, του Δημόσιου ή Ακαδημαϊκού Τομέα Υγείας (και όχι κατευθυνόμενα στον ιδιωτικό τομέα του εξωτερικού όπως δυστυχώς παρατηρείται τελευταία).
 
«Η μετάβαση των μικρών ασθενών μας σε Δημόσια Νοσοκομεία του εξωτερικού, γίνεται σε αυτή την περίπτωση, με πλήρη κάλυψη των δαπανών από το κράτος και μετά από απόφαση του Ανώτατου Υγειονομικού Συμβουλίου, μετά από συνεννοήσεις και εισήγηση των γιατρών τους. Θεωρούμε υποχρέωσή μας να τονίσουμε ότι οι θεράποντες ιατροί ενδιαφέρονται περισσότερο από κάθε άλλον εμπλεκόμενο για την, κατά το δυνατό και με καλύτερο τρόπο, επιτυχή έκβαση των μικρών ασθενών τους. Επίσης είναι πέραν πάσης αμφιβολίας σαφές ότι αν οπουδήποτε στον κόσμο υπήρχε αποδεδειγμένα αποτελεσματική μη πειραματική θεραπεία και η οποία δεν είναι διαθέσιμη στη χώρα μας, ο ασθενής θα έπαιρνε έγκριση μετάβασης σε αντίστοιχο κέντρο του Δημοσίου, οπουδήποτε στον κόσμο, προκειμένου να τύχει της απαραίτητης φροντίδας για την ίασή του. Δυστυχώς, για την ώρα, δεν υπάρχει κέντρο σε ολόκληρο τον κόσμο που να μπορεί να θεραπεύσει όλους (100%) τους ασθενείς με καρκίνο» καταλήγουν οι ειδικοί.
 
H Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας- Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) είναι μία επιστημονική, μη-κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1986 και μετά από πολλά χρόνια πρωτοβουλίας και δραστηριοποίησης στο χώρο της υγείας, αποτελεί σήμερα έναν υγιή και σημαντικό για την επιστημονική γνώση οργανισμό, ο οποίος αριθμεί 200 ενεργά μέλη.
Οι δραστηριότητες της ΕΕΠΑΟ επικεντρώνονται τόσο στο αμιγώς επιστημονικό πεδίο της ειδικότητας της παιδιατρικής αιματολογίας-ογκολογίας, όσο και στην κοινωνική και ψυχολογική διάσταση και στήριξη των νοσούντων και των οικογενειών τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης