Κάνουν και συνέδριο μετά τη γιορτή της Κάνναβης

Κάνουν και συνέδριο μετά τη γιορτή της Κάνναβης

Στα 2,5 δισ. υπολογίζεται ο τζίρος και στο 1 εκατομμύριο οι χρήστες  στην Ελλάδα, αλλά η αποποινικοποίηση της χρήσης εξακολουθεί να διχάζει το κυβερνών κόμμα

Κάνουν και συνέδριο μετά τη γιορτή της Κάνναβης
Διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα της αποποινικοποίησης και νομιμοποίησης της κάνναβης, με τα στελέχη του κόμματος να ζητούν άμεση αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, αλλά τον αρμόδιο υπουργό Δικαιοσύνης να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει αλλαγές.

Στον απόηχο της εντυπωσιακής 1ης Γιορτής της Κάνναβης που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα στις 9 Μαΐου, προετοιμάζεται και διεθνές συνέδριο για το θέμα αυτό υπό την αιγίδα του κυβερνώντος κόμματος. Από την πλευρά τους οι Ελληνες ακτιβιστές της κάνναβης επιμένουν ότι η νομιμοποίηση του φυτού, εκτός των άλλων, θα έχει και ευεργετικές συνέπειες στην εθνική οικονομία, ενισχύοντας σημαντικά τα κρατικά ταμεία.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τους, η εγχώρια ετήσια ζήτηση κάνναβης από το 1 εκατομμύριο Ελληνες που έχουν υπάρξει τακτικοί ή περιστασιακοί χρήστες ανέρχεται σε 48 τόνους, αποτελώντας σταθερή βάση ανάπτυξης μιας καινούριας εθνικής βιομηχανίας που μπορεί να εισέλθει δυναμικά και στις διεθνείς αγορές.



«Αποποινικοποίηση της χρήσης»
Η 1η Γιορτή της Κάνναβης με τη συμμετοχή 15.000 ατόμων αλλά και της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος ανοίγει τον δημόσιο διάλογο για το σοβαρό και ευαίσθητο αυτό θέμα. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η αποποινικοποίηση της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, πράξη που τιμωρείται με την ισχύουσα νομοθεσία με φυλάκιση μέχρι 5 μήνες, ενώ με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος καλλιεργεί φυτά κάνναβης σε αριθμό ή έκταση που δικαιολογούνται μόνο για την ατομική του χρήση. Υπέρ του πάγιου αυτού αιτήματος των συλλογικοτήτων της κάνναβης έχουν ταχθεί εδώ και χρόνια η Κουμουνδούρου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υπογράφοντας σχετικό ψήφισμα το 2009. Στο πλαίσιο αυτό, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος Πάνος Λάμπρου, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ», ζητά αλλαγή πολιτικής στο θέμα των εξαρτησιογόνων ουσιών αναφέροντας ότι «η κατασταλτική πολιτική που έχει εφαρμοστεί στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια προφανώς δεν οδήγησε πουθενά παρά στην αύξηση της χρήσης και της εξάρτησης. Εκτός του ογκώδους κεφαλαίου της πρόληψης είναι ανάγκη να αποποινικοποιηθεί η απλή χρήση όλων των ουσιών».



Το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» στις 3 Μαΐου περιέγραφε την οικονομική διάσταση της νομιμοποίησης της κάνναβης 


Παράλληλα ο κ. Λάμπρου αφού σημειώνει ότι «στη Γιορτή της Κάνναβης πήγαν χιλιάδες κόσμου και πολλά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά το Τμήμα Δικαιωμάτων», υπογραμμίζει την ανάγκη διαχωρισμού των ναρκωτικών ουσιών. «Οι ουσίες δεν είναι όλες ίδιες. Η κάνναβη δεν είναι ηρωίνη, είναι σαφές, και υπό αυτή την έννοια χρειάζεται ένας διάλογος και για τη χρήση και για την εξάρτηση. Είναι σαφές επίσης ότι μπορεί να νομιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως ιατρικούς».

Οσον αφορά στην ψυχαγωγική χρήση της, σημειώνει ότι «θα μπορούσε να εφαρμοστεί ένα μοντέλο τύπου Ολλανδίας με τα γνωστά coffee shops», επισημαίνοντας όμως ότι όλα αυτά έχουν να κάνουν με τη συνείδηση και την αντίληψη που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία. «Ακόμα και στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Γι’ αυτό απαιτείται ένας ουσιαστικός διάλογος χωρίς προκαταλήψεις. Δεν πρέπει να το θεωρούμε θέμα ταμπού».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, Ηλίας Παντελεάκος, ο οποίος τονίζει: «Θεωρούμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούν η κοινωνία και η νεολαία είναι να αποποινικοποιηθεί η χρήση, να ελέγχονται τα δίκτυα καλλιέργειας και διανομής γιατί έτσι μπορείς να ελέγχεις τις πηγές παραγωγής και την ποιότητα της ίδιας της ουσίας. Αυτή τη στιγμή στα δίκτυα διανομής, επειδή βρίσκονται στα χέρια του οργανωμένου εγκλήματος, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Υπάρχουν πάρα πολλά παραδείγματα αποποινικοποίησης της κάνναβης στο εξωτερικό, αφού μέχρι και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική στο θέμα αυτό. Ολα αυτά μας δείχνουν ότι ο τρόπος που το αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, εκτός του ότι είναι παρωχημένος και ενισχύει συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας, αποτελεί και θέμα ταμπού, που αναπαράγει μια μεγάλη υποκρισία». Αφετηρία της αλλαγής προσέγγισης αποτελεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο. «Θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί πλήρως ο χρήστης ακριβώς επειδή δεν κατέχει μεγάλες ποσότητες και θα πρέπει να αρθούν και οι μικρές αυτές ποινές που προβλέπονται σήμερα για την πράξη αυτή», λέει ο κ. Παντελεάκος. Οσο για τη νομιμοποίηση της κάνναβης, ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει ότι «υπάρχουν διάφορα εγχειρήματα ανά τον κόσμο, όπως αυτό της Ουρουγουάης όπου υπάρχουν κοινωνικές λέσχες καπνιστών μπαίνοντας σε μια λογική ελέγχου της παραγωγής, της διακίνησης, το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει και μια πηγή εσόδων για το κράτος».


«Οχι» από τον υπουργό Δικαιοσύνης
Αντίθετη άποψη έχει ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος δεν βλέπει την ανάγκη να αλλάξει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο αναφορικά με το ποινικό σκέλος της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια σχετικά καινούρια νομοθεσία, τον Ν.4139/2013, του οποίου η πλήρης εφαρμογή δεν έχει ακόμα αναπτυχτεί. Οπότε, νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ο νόμος περισσότερο χρειάζεται να εφαρμοστεί και να αναζωογονηθεί σε διάφορες ρυθμίσεις και λιγότερο να αλλάξουμε τους νόμους κρατώντας τις ίδιες δομές. Κατά τη γνώμη μου το κυριότερο θέμα που αφορά τα ναρκωτικά δεν είναι η ποινικοποίηση ή η αποποινικοποίηση της χρήσης. Ο λόγος είναι ότι στις φυλακές έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρατουμένων για πράξεις σχετικές με τα ναρκωτικά, ο οποίος όμως δεν αφορά δράστες χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Η χρήση τιμωρείται πολύ ελαφρά και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τιμωρείται καθόλου». Ο κ. Παρασκευόπουλος δηλώνει αντίθετος και με την προοπτική νομιμοποίησης της κάνναβης: «Ενώ πραγματικά πιστεύω ότι το σωστότερο θα ήταν να μην οδηγεί σε φυλακή η απλή χρήση ναρκωτικών ουσιών, δηλαδή μια χρήση που γίνεται χωρίς διακίνηση σε τρίτους, αντίθετα πιστεύω ότι η ελεύθερη κυκλοφορία εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους και δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται». Στο επιχείρημα δε των υποστηρικτών αυτής της άποψης ότι η νομιμοποίηση θα επιφέρει καίριο πλήγμα στο οργανωμένο έγκλημα στον χώρο των ναρκωτικών σημειώνει ότι «δεν αποκλείεται να έχουμε μια επίδραση με ελάττωση της εγκληματικότητας, αλλά από την άλλη πλευρά είναι επίσης πιθανό να έχουμε και διάδοση της χρήσης».



15.000 άτομα υπολογίζεται ότι έδωσαν το «παρών» την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στην ελεύθερη χρήση των μαλακών ναρκωτικών 




Η επιστολή στον πρωθυπουργό
Στο μεταξύ, σε τροχιά δισεκατομμυρίων κινούνται οι υπολογισμοί των διοργανωτών της 1ης Γιορτής της Κάνναβης, βάζοντας στο τραπέζι και την οικονομική διάσταση της νομιμοποίησης του φυτού με βάση τα διεθνή δεδομένα, προσαρμοσμένα στην ελληνική πραγματικότητα.

Ενημερώνοντας, μέσω επιστολής, και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τον οικονομικό αντίκτυπο της νόμιμης ρύθμισης της παραγωγής και διάθεσης κάνναβης, αναπτύσσουν λεπτομερώς, μέσω του «ΘΕΜΑτος», το προτεινόμενο προς την κυβέρνηση πλάνο μιας επένδυσης με εκτιμώμενο τζίρο 2,5 δισ. ευρώ και δημιουργία 40.000 θέσεων εργασίας.

Παράλληλα, οι συλλογικότητες υπέρ της αποποινικοποίησης και νομιμοποίησης της κάνναβης βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον ΣΥΡΙΖΑ, στην κατεύθυνση μιας διαφορετικής προσέγγισης του ζητήματος. «Εχουμε κάνει ολοκληρωμένη πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ να διοργανώσουμε από κοινού ένα διεθνές συνέδριο με υψηλούς προσκεκλημένους, από πρώην προέδρους κρατών μέχρι γιατρούς, δικαστές και δικηγόρους. Το κυβερνών κόμμα έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γι’ αυτή την πρόταση και δουλεύουμε για να πραγματοποιηθεί το συνέδριο αυτό στις 25 Ιουνίου, την παραμονή δηλαδή της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών. Εχουμε υποβάλει στον ΣΥΡΙΖΑ λίστα με προσκεκλημένους ομιλητές υψηλού επιπέδου από χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής για να μας αναλύσουν πώς έχουν αντιμετωπίσει το θέμα στα κράτη τους», αναφέρει ο εκπρόσωπος της συλλογικότητας «Ηλιόσποροι», περιβαλλοντολόγος Μιχάλης Θεοδωρόπουλος. 



Με επιστολή τους προς τον Αλέξη Τσίπρα οι διοργανωτές της Γιορτής της Κάνναβης πρότειναν το business plan μιας επένδυσης που, όπως εκτιμούν, θα αποφέρει τζίρο 2,5 δισ. ευρώ και θα δημιουργήσει 40.000 θέσεις εργασίας

Η οικονομοτεχνική πρόταση για τη νομιμοποίηση της κάνναβης στηρίζεται στη διαπίστωση ότι «στην Ελλάδα έχουμε περίπου 1 εκατομμύριο τακτικούς και περιστασιακούς χρήστες κάνναβης που καταναλώνουν με συντηρητικές εκτιμήσεις 1 τόνο κάνναβης την εβδομάδα (δηλαδή 4.000 κιλά τον μήνα, ή 48 τόνους τον χρόνο). Υπολογίζουμε πολύ συντηρητικά τον ετήσιο τζίρο της ιατρικής και ψυχαγωγικής κάνναβης στο 1,5 δισ. ευρώ. Γιατί κάποιοι προτιμούν αυτή η παραγωγή και διακίνηση να είναι στα χέρια της μαφίας; Εμείς λέμε όχι». Οπως σημειώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος, «η ανθρωπιστική διάσταση της αποποινικοποίησης χρήσης ουσιών δεν φέρνει χρήματα στα δημόσια ταμεία. Αν θέλεις να έρθουν χρήματα, θα πρέπει να ακολουθήσεις το μοντέλο των αμερικανικών πολιτειών ή αυτό της Ουρουγουάης». Στις ΗΠΑ οι καλλιεργητές και οι έμποροι κάνναβης αδειοδοτούνται και το κράτος έχει έσοδα από αυτές τις άδειες. «Ο κάθε παραγωγός με κάθε κιλό που παράγει πληρώνει και έναν ειδικό φόρο, ο οποίος κατευθύνεται στην κοινωνική πολιτική. Στο Κολοράντο των 6 εκατομμυρίων κατοίκων, τον πρώτο χρόνο της νομιμοποίησης της ψυχαγωγικής και ιατρικής κάνναβης (2014) δημιουργήθηκαν 10.000 νέες θέσεις εργασίας στην αγορά της κάνναβης με τζίρο 700 εκατ. δολάρια», συμπληρώνει ο κ. Θεοδωρόπουλος.



Κάν’ το όπως η Ουρουγουάη
Στην Ουρουγουάη οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να αυτοκαλλιεργούν 6 φυτά κάνναβης και να συμμετέχουν σε μη κερδοσκοπικές λέσχες 45 μελών με δυναμικό 99 φυτών, στις οποίες συνυπάρχουν καλλιεργητές και καταναλωτές, «διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία και μια εξαιρετική ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν. Αν καλλιεργείς περισσότερα από 99 φυτά, τότε γίνεσαι συμβεβλημένος παραγωγός με το κράτος και το τελευταίο προσφέρει την κάνναβη στους πολίτες αντί 1 δολαρίου το γραμμάριο και έως 40 γραμμάρια τον μήνα», υπογραμμίζει το στέλεχος των Οικολόγων Πράσινων και πρώην υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, λέγοντας ότι ένα συνδυαστικό μοντέλο και με την προσθήκη των γνωστών coffee shops του Αμστερνταμ, όπου πωλείται κάνναβη, θα εκτοξεύσει τον τουρισμό: «Θα βουλιάξουμε στους τουρίστες.

Αμεση, έμμεση φορολογία και ασφαλιστικές εισφορές θα είναι τα κέρδη». Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε και τα οικονομικά μεγέθη της καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης, τότε, κατά την παραπάνω συλλογιστική, φτάνουμε σε έναν ετήσιο τζίρο 2,5 δισ. ευρώ από την πλήρη εκμετάλλευση του φυτού, με 40.000 θέσεις εργασίας να ανοίγουν σε όλα τα στάδια παραγωγής, μεταποίησης και διάθεσής της για ιατρικούς, ψυχαγωγικούς και βιομηχανικούς σκοπούς. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης