Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ οι «Μανωλάδες» της υψηλής ραπτικής στην Αθήνα

Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ οι «Μανωλάδες» της υψηλής ραπτικής στην Αθήνα

Ο χάρτης με τις δέκα περιοχές στις οποίες «ανθεί» η μαύρη εργασία - Συνεχείς οι έφοδοι της Οικονομικής Αστυνομίας και του ΣΕΠΕ - Πάνω από 5 εκατ. ευρώ η ζημία για ΙΚΑ και Δημόσιο

Στο στόχαστρο της ΕΛΑΣ οι «Μανωλάδες» της υψηλής ραπτικής στην Αθήνα
Σε υπόγεια υποβαθμισμένων περιοχών της Αττικής, στοιβαγμένοι ανασφάλιστοι αλλοδαποί, κόβουν και ράβουν ρούχα για πολλές επώνυμες φίρμες της χώρας. Οι “Μανωλάδες” της υψηλής ραπτικής έχουν μπει στο στόχαστρο της Οικονομικής Αστυνομίας και το τελευταίο τρίμηνο ξεκίνησε μπαράζ ελέγχων στα τριτοκοσμικά ραφτάδικα, φέρνοντας στην επιφάνεια πράγματα και θαύματα για τις συνθήκες εργασίας αλλά και τις δεκάδες παραβάσεις φορολογικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας. 

Κλείσιμο


Μέχρι στιγμής έχουν μπει στο στόχαστρο δέκα επιχειρήσεις σε Πατήσια, Κολωνό, Περιστέρι, Νέα Χαλκηδόνα και Μεταμόρφωση, έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 550.000 ευρώ ενώ έχουν βρεθεί  48 αλλοδαποί υπήκοοι ανασφάλιστοι και εννέα έχουν απελαθεί. Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι μόνο στις τέσσερις από αυτές έγινε σε πρώτη φάση έλεγχος αφού οι υπόλοιπες φάμπρικες έκλειναν, αλλάζοντας διευθύνσεις και ονόματα προκειμένου να μπερδέψουν τις αρχές. 



Η Οικονομική Αστυνομία, έχει εκπονήσει σχέδιο για την καταπολέμηση της “μαύρης” εργασίας και χαρτογράφησε βάσει καταγγελιών αλλά και πληροφοριών τα σημεία όπου βρίσκονται οι “Μανωλάδες” της υψηλής ραπτικής. Καθημερινά τα ειδικά κλιμάκια σε συνεργασία με το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας κάνουν εφόδους και πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους για να βάλουν στο χέρι τους βαρόνους αλλά και τους ανασφάλιστους εργαζόμενους.  Εξετάζουν δε αν οι  συμβάσεις που συνάπτουν οι αλλοδαποί επιχειρηματίες με τις επώνυμες φίρμες της Ελλάδας είναι νόμιμες και πληρώνεται ΦΠΑ. 

Το “ΘΕΜΑ” εξασφάλισε και παρουσιάζει φωτογραφικά ντοκουμέντα από τα μυστικά ραφτάδικα της ντροπής έτσι όπως τα αντίκρισαν οι “ράμπο” της Οικονομικής Αστυνομίας και οι ελεγκτές του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.Ε.Π.Ε). 



Έτσι λειτουργούν οι φάμπρικες της ντροπής 
Μέχρι πριν μερικά χρόνια, όλες οι μεγάλες αλλά και επώνυμες φίρμες ρούχων συνήθιζαν να   κλείνουν συμφωνίες με βιοτεχνίες στην Αττική που αναλάμβαναν με τη μέθοδο και το σύστημα φασόν να ράβουν τα ρούχα που προορίζονταν για τις ακριβές βιτρίνες και τα ράφια των πολυτελών καταστημάτων στις σικ “ζώνες” της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι, δούλευαν με τις συλλογικές συμβάσεις, ήταν ασφαλισμένοι και πληρωνόντουσαν τα δώρα των εορτών και τις υπερωρίες τους. Όμως η οικονομική κρίση άλλαξε τα δεδομένα και προοδευτικά στο χώρο του έτοιμου ενδύματος άρχισαν να ανθούν περιπτώσεις ανάλογες με αυτές στα φραουλοχώραφα της Ηλείας. Δηλαδή, αλλοδαποί για πέντε και δέκα ευρώ, δουλεύουν από το άγριο ξημέρωμα μέχρι το βαθύ σκοτάδι μαζεύοντας φράουλες και μένοντας σε άθλιες παράγκες. 



Οι πρώτες καταγγελίες, για το νέο καθεστώς στο χώρο της ένδυσης άρχισαν να φθάνουν στην Οικονομική Αστυνομία πέρυσι το καλοκαίρι. Οι φωνές από την άλλη άκρη της γραμμής που καλούσαν στα γραφεία των αξιωματικών της συγκεκριμένης υπηρεσίας έδιναν το στίγμα και την κατάσταση που επικρατεί στα παράνομα ραφεία της Αττικής βοηθώντας τους αστυνομικούς να χαρτογραφήσουν τα σημεία της μαύρης εργασίας. Σε πρώτη φάση εντοπίστηκαν δέκα ύποπτες βιοτεχνίες στις οποίες τα αφεντικά είναι αλλοδαποί, απασχολούνται αλλοδαποί και κατασκευάζουν ρούχα κυρίως γυναικεία στα οποία στη συνέχεια ράβουν ετικέτες επώνυμων εταιρειών και τα πωλούν σε πολλαπλάσιες τιμές. Αφού στήθηκε το πλάνο και μπήκαν σε κόκκινο κύκλο τα σημεία, ξεκίνησαν οι έλεγχοι. Πρώτη έφοδος, σε υπόγειο στην οδό Περισσού στα Κάτω Πατήσια. Κατεβαίνοντας τα βρώμικα σκαλιά οι αστυνομικοί αντίκρισαν 18 αλλοδαπούς από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και τη Συρία να δουλεύουν κάτω από λευκά εκτυφλωτικά φώτα ώρες ατέλειωτες κόβοντας και ράβοντας τα επώνυμα κομμάτια. Όπως προέκυψε, όλοι οι αλλοδαποί ράφτες δούλευαν χωρίς την απαραίτητη άδεια εργασίας, ήταν ανασφάλιστοι και το κλιμάκιο του ΣΕΠΕ επέβαλλε επιτόπου σε βάρος του ιδιοκτήτη πρόστιμο 189.000 ευρώ. Στη συνέχεια, οι ελεγκτές της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν φύλλο και φτερό τις συμβάσεις που είχε υπογράψει το μεγάλο αφεντικό με τις επιχειρήσεις για να δουν αν είναι όλα νόμιμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργολαβίες που έχουν αναλάβει οι αλλοδαποί ιδιοκτήτες είναι με πολύ μεγάλες και επώνυμες εταιρείες ενδυμάτων. 



Η δεύτερη έφοδος έγινε λίγες ημέρες αργότερα στη λεωφόρο Τατοΐου στη Μεταμόρφωση. Στη μυστική φάμπρικα, οι αστυνομικοί εντόπισαν 54 αλλοδαπούς ασιατικής καταγωγής να δουλεύουν ασταμάτητα. κάτω από άθλιες συνθήκες. Αναζήτησαν την ιδιοκτήτρια της επιχείρησης για να πραγματοποιήσουν τον έλεγχο σε βάθος και να επιβάλλουν σε περίπτωση που διαπιστώσουν ότι κάτι δεν πάει καλά, σχετικά πρόστιμα, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να την εντοπίσουν με αποτέλεσμα ο φάκελος της συγκεκριμένης υπόθεσης να παραμένει ανοικτός. Το απίστευτο της υπόθεσης είναι ότι οι 18 από τους εργαζόμενους ασφαλίστηκαν στο ΙΚΑ μια ημέρα μετά την πρώτη έφοδο των ελεγκτών της Οικονομικής Αστυνομίας στην πρώτη βιοτεχνία, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει συνεργασία και υπόγειες σχέσεις ανάμεσα στις φάμπρικες της υψηλής ραπτικής.

 

Στις 6 Νοεμβρίου, σε παράλληλες εφόδους των ράμπο της Οικονομικής Αστυνομίας γίνονται φύλλο και φτερό δύο ακόμη βρώμικα ραφεία στις περιοχές του Αγίου Παντελεήμονα και του Ίλιον. Στην πρώτη επιχείρηση, βρίσκονται και πάλι ανασφάλιστοι και επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα.

 

Τελευταία έφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας για τον εντοπισμό “μαύρης” εργασίας έγινε την περασμένη Πέμπτη στα Άνω Πατήσια. Ιδιοκτήτης της φάμπρικας ήταν ένας αλλοδαπός προσωρινά υπεύθυνος ένας 40χρονος άνδρας από το Μπαγκλαντές ενώ οι 27 αλλοδαποί εργαζόμενοι δούλευαν χωρίς άδεια εργασίας και χωρίς ασφάλεια σαν τους δούλους για λίγα ευρώ. Οι πέντε από αυτούς δεν είχαν κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο, είχαν μπει παράνομα στην Ελλάδα και έτσι κινήθηκε η διαδικασία της απέλασης. 



Στο πλάνο υπάρχουν κυκλωμένες με κόκκινο μαρκαδόρο έξι ακόμη επιχειρήσεις οι οποίες όμως δεν έχουν ελεγχθεί γιατί οι  ιδιοκτήτες παίζουν το παιχνίδι της γάτας και του ποντικιού με τις αρχές. Αλλάζουν διευθύνσεις και ονόματα προκειμένου να μην μπορούν να εντοπιστούν από τους διώκτες τους. 



Οι πληροφορίες από την Οικονομική Αστυνομία λένε πως με αυτόν τον τρόπο λειτουργεί σε μεγάλο βαθμό το σύστημα με τις επώνυμες φίρμες ετοίμων ενδυμάτων στη χώρα μας. Πολλές από τις μεγάλες εταιρείες, επώνυμοι οίκοι ακόμη και σχεδιαστές αναθέτουν σε ημιπαράνομες βιοτεχνίες αλλοδαπών το ράψιμο των ρούχων αλλά και την κατασκευή αξεσουάρ. Το γεγονός ότι τα μεροκάματα είναι εξευτελιστικά και δεν υπάρχουν ασφαλιστικές και φορολογικές κρατήσεις στους εργαζόμενους μειώνει το κόστος, ρίχνει εκ των πραγμάτων την ποιότητα και αυξάνει το κέρδος των  επιχειρήσεων οδηγώντας πολλούς Έλληνες βιοτέχνες στο λουκέτο και την ανεργία...  



Οι ελεγκτές της Οικονομικής Αστυνομίας αφού εντοπίσουν τις παράνομες βιοτεχνίες στη συνέχεια περνούν από κόσκινο τα τιμολόγια και τις συμβάσεις που υπογράφουν με τις επώνυμες φίρμες. Σκοπός, να δουν αν οι διαδικασίες είναι νόμιμες, αν καταβάλλεται το ΦΠΑ και αν τα τιμολόγια που κόβονται ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Έτσι, οι έλεγχοι θα επεκταθούν και στις ελληνικές φίρμες έτσι ώστε να ολοκληρωθεί το πακέτο της καταπολέμησης της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. 



Η ζημία που προκλήθηκε από την μη καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, από τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις ανέρχεται στο ποσό των 2.340.000 ευρώ περίπου, ενώ οφείλουν συνολικά στην εφορία το ποσό των 2.730.000 ευρώ περίπου, το οποίο αφορά μη καταβολή Φ.Π.Α, Φ.Μ.Υ και λοιπές φορολογικές υποχρεώσεις. Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.








Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης