Η Κύπρος προετοιμάζεται να υποδεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία και τον Λίβανο

Η Κύπρος προετοιμάζεται να υποδεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία και τον Λίβανο

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Μεγαλονήσου, κ. Σταύρο Αυγουστίδη

Η νέα collection της Victoria Beckham!
Η Κύπρος προετοιμάζεται να υποδεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία και τον Λίβανο
Η Κύπρος είναι έτοιμη για τον επαναπατρισμό Κυπρίων πολιτών λόγω της κρίσης στη Συρία και το Λίβανο, καθώς και για την παροχή διευκολύνσεων σε Ευρωπαίους υπηκόους και πολίτες τρίτων χωρών, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προξενικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, Σταύρος Αυγουστίδης.

Ο κ. Αυγουστίδης ανέφερε πως «το υπουργείο Εξωτερικών έχει από πολύ καιρό μεριμνήσει και προειδοποιήσει τους Κύπριους που βρίσκονταν τόσο στη Συρία όσο και στο Λίβανο να φύγουν από εκεί».

Κλείσιμο
Ερωτηθείς αν υπήρξαν οποιαδήποτε αιτήματα για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας μέχρι στιγμής, ο κ. Αυγουστίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως τα αεροδρόμια στη Συρία και στο Λίβανο είναι ανοικτά και κόσμος μπορεί να πηγαινοέρχεται. Εξέφρασε την εκτίμηση πως η Κύπρος θα δειχθεί κάποιο κύμα προσφύγων εάν εμπλακεί και ο Λίβανος στην όλη υπόθεση, σημειώνοντας πως μια επέμβαση των δυτικών θα έχει ως αποτέλεσμα να μεγαλώσει το κύμα προσφύγων.

Οι πρόσφυγες επειδή θέλουν την πιο εύκολη έξοδό τους από τη χώρα θα πάνε χερσαία πρώτα στις χώρες με τις οποίες συνορεύει η Συρία, όπως έχουν κάνει ως τώρα με τα εκατομμύρια που έχουν φύγει προς την Τουρκία και την Ιορδανία, αλλά και η Κύπρος είναι μια εναλλακτική λύση για αυτούς, ανέφερε ακόμη.

Ο κ. Αυγοσυτίδης, επεσήμανε πως «υπάρχουν ειδικά σχέδια που έχουν ετοιμαστεί για την παροχή διευκολύνσεων σε Ευρωπαίους πολίτες και πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι θα χρησιμοποιήσουν την Κύπρο ως μεταβατικό σταθμό».

Υπάρχει το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», το οποίο προβλέπει τον επαναπατρισμό Κυπρίων και Ευρωπαίων πολιτών αλλά και πολιτών τρίτων χωρών και την παροχή υπηρεσιών σε αυτούς κατά την άφιξή τους στην Κύπρο, σημείωσε.

«Έχουν γίνει και κατά τη διάρκεια των προηγούμενων χρόνων και ασκήσεις και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς και στο παρελθόν», ανέφερε.

Λόγω της έκρυθμης κατάστασης στην περιοχή γίνονται συνεχώς συσκέψεις, σχολίασε ο κ. Αυγουστίδης ενώ επεσήμανε πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου είναι ενήμεροι για το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ». «Συνεργαζόμαστε μαζί τους τόσο με αυτούς όσο και με τους Αμερικάνους, τους Καναδούς, τους Αυστραλούς», κατ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης