Αυτή είναι η απόφαση του Eurogroup για το χρέος

Αυτή είναι η απόφαση του Eurogroup για το χρέος

Διαβάστε την ελληνική μετάφραση του κειμένου στο οποίο συμφώνησαν οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στις 24 Μαΐου

Αυτή είναι η απόφαση του Eurogroup για το χρέος
Το protothema.gr παρουσιάζει στα ελληνικά την απόφαση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup της 24ης Μαΐου στην οποία περιγράφεται, μεταξύ άλλων, ο οδικός χάρτης για το ελληνικό χρέος.

Το κείμενο έχει ως εξής:

Το Eurogroup καλωσορίζει την συμφωνία τεχνικού επιπέδου που επετεύχθη από την Ελλάδα και τους Θεσμούς. Επίσης το Eurogroup καταγράφει με ικανοποίηση πως οι Ελληνικές Αρχές και οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί έχουν φτάσει σε συμφωνία στον δημοσιονομικό μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, που είναι σύμφωνος με τη δήλωση του Eurogroup της 9ης Μαΐου, και συγκεκριμένα ως προς την πιθανή λήψη μόνιμων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μαζί με εισπρακτικά μέτρα, τα οποία θα συμφωνηθούν από τους Θεσμούς. Συνεπώς, παρέχονται επιπλέον εγγυήσεις πως η Ελλάδα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) (3.5% του ΑΕΠ στο μεσοπρόθεσμο) χωρίς προκαταλήψεις για την Ελλάδα ως προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. 

Το Eurogroup επίσης καλωσορίζει την υιοθέτηση από την Ελληνική Βουλή της πλειονότητας των συμφωνηθέντων προαπαιτουμένων για την πρώτη αξιολόγηση, ιδιαίτερα την υιοθέτηση νομοθεσίας για παροχή δημοσιονομικών παραμετρικών μέτρων ύψους 3% επί του ΑΕΠ, που θα επιτρέψουν την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων για το 2018, το άνοιγμα των αγορών για πωλήσεις δανείων και την εγκαθίδρυση του Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων που θα δρα πλήρως αυτόνομα. Το Eurogroup εξουσιοδοτεί το EWG να διαπιστώσει τις επόμενες ημέρες την πλήρη εφαρμογή των εναπομεινάντων προαπαιτουμένων στη βάση της αξιολόγησης των θεσμών, ιδιαίτερα τις διορθώσεις στη νομοθεσία και το άνοιγμα των αγορών για πώληση δανείων, τις συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτουμένων που συνδέονται με τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για ιδιωτικοποιήσεις. 

Κλείσιμο
Έπειτα από την πλήρη εφαρμογή των προπαιτούμενων που υπόκεινται στην ολοκλήρωση κρατικών διαδικασιών, ο ESM και το ΔΣ αναμένονται να υιοθετήσουν ένα επικαιροποιημένο Μηνημόνιο Κατανόησης και να αποδεχθούν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος του ESM. Η δεύτερη δόση του ESM ύψους 10.3 δισ. θα εκταμιευτεί στην Ελλάδα σε διαφορετικά κομμάτια, ξεκινώντας από μια πρώτη δόση ύψους 7.5 δισ. τον Ιούνιο, που θα καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους και θα επιτρέψει μια πρώτη αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών για την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας. Οι υπόλοιπες εκταμιεύσεις θα χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών και άλλες εξυπηρετήσεις τους χρέους μετά το καλοκαίρι. Οι εκταμιεύσεις των ληξιπρόθεσμων θα υπόκεινται σε ελέγχους  από τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς. Οι επιπλέον εκταμιεύσεις που αφορούν την αποπληρωμή του χρέους είναι συνδεδεμένες με τα προαπαιτούμενα που αφορούν τις ιδιωτικοποιήσεις, μαζί με το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, την τραπεζική διακυβέρνηση, τη Γενική Γραμματεία Εσόδων και τον τομέα της ενέργειας που θα εξεταστούν από του Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και θα επαληθευθούν από το EWG και το ΔΣ του ΕSM.

Σε συμμόρφωση με την απόφαση του Eurogroup της 9ης Μαίου και με την επικείμενη πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, το Eurogroup εξέτασε σήμερα τη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημοσίου χρέους.

Το Eurogroup συμφώνησε να εξετάσει την βιωσιμότητα του χρέους με μνεία στην ακόλουθη ρήτρα Ακαθάριστων Χρηματοδοτικών Αναγκών (GFN): υπό το βασικό σενάριο οι GFN πρέπει να παραμένουν υπό του 15% του ΑΕΠ κατά την μεταπρογραμματική περίοδο του μεσοπρόθεσμου και κάτω από το 20% έπειτα. 

Το Eurogroup υπενθυμίζει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο μεσοπρόθεσμο, ύψους 3.5% του ΑΕΠ το 2018 και υπογραμμίζει την σημασία μιας σταθερής δημοσιονομική πορείας, υπό τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Το Eurogroup υπενθυμίζει τις ακόλουθες γενικές αρχές που συμφωνήθηκαν στις 9 Μαΐου για πιθανά επιπλέον μέτρα για το χρέος: 

(i) Διευκόλυνση της εισόδου στην αγορά έτσι ώστε το δημοσίως χρηματοδοτούμενο χρέος να αντικατασταθεί με ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο χρέος, 
(ii) ομαλοποίηση της μεθόδου αποπληρωμής 
(iii) παροχή κινήτρων για την διαδικασία εξορθολογισμού της χώρας ακόμα και μετά τη λήξη του προγράμματος και 
(iv) ευελιξία για να συμπεριληφθούν η αβέβαιη πορεία του ΑΕΠ και των επιτοκίων στο μέλλον. 

Στις 9 Μαΐου το Eurogroup επίσης επιβεβαίωσε εκ νέου πως κουρέματα της ονομαστικής αξίας αποκλείονται και πως όλα τα μέτρα που λαμβάνονται πρέπει να είναι σύμφωνα με τον υφιστάμενο Ευρωπαϊκό νομοθετικό κώδικα και τους νομοθετικούς κώδικες του ESM και ΤΧΣ. 
Οδηγούμενοι από αυτές τις αρχές και στη βάση της τεχνικής εργασίας που έγινε από το EWG, το Eurogroup συμφώνησε σήμερα ένα πακέτο μέτρων του χρέους που θα εκτυλίσσεται σταδιακά, για να διευκολύνει τις Ακαθάριστες Χρηματοδοτικές Ανάγκες που συμφωνήθηκαν και υπόκειται στην προκαθορισμένη αιρεσιμότητα του προγράμματος του ESM.

Για το βραχυπρόθεσμο, το Eurogroup συμφώνησε μια πρώτη λίστα μέτρων που θα εφαρμοστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, ως το τέλος του προγράμματος η οποία περιλαμβάνει:

- Ομαλοποίηση της μεθόδου αποπληρωμής προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό την τωρινή σταθμισμένη μέση ωρίμανση 

- Χρησιμοποίηση των διαφοροποιημένων στρατηγικών χρηματοδότησης ΤΧΣ/ESM για απομείωση του ρίσκου των επιτοκίων χωρίς να επιφέρονται επιπλέον έξοδα σε κράτη που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα τους

- Πάγωμα των κυμαινόμενων επιτοκίων που σχετίζονται με την επαναγορά της δόσης του χρέους του 2ου ελληνικού προγράμματος για το έτος 2017 

Το Eurogroup ζητά από τις ηγεσίες του ΤΧΣ και ESM να λάβουν τα μέτρα αυτά εμπροσθοβαρώς στην εντολή που τους δόθηκε, στη βάση της προετοιμασίας του EWG, και όπου χρειάζεται να προετοιμάσουν επίσημες αποφάσεις από τις σχετικές δομές του ΤΧΣ και ESM. Η απόφαση για ομαλοποίηση της μεθόδου αποπληρωμής του ΤΧΣ και η μείωση των ρίσκων που σχετίζονται με τα επιτόκια πρέπει να ληφθούν ως προτεραιότητα. 

Για το μεσοπρόθεσμο, το Eurogroup αναμένει να εφαρμοστεί μια πιθανή δεύτερη λίστα μέτρων έπειτα από την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος του ΕΜΣ. Αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν, αν μια επικαιροποίηση της ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους που παράγεται από τους Θεσμούς στο τέλος του προγράμματος καταδείξει πως χρειάζονται επιπλέον μέτρα για την επίτευξη του συμφωνηθέντος GFN, που υπόκειται στην θετική ανάλυση των Θεσμών και του Eurogroup στην εφαρμογή του προγράμματος.

- Κατάργηση του κυμαινόμενου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά δόσης του χρέους από το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα το 2018

- Χρήση των κερδών SMP υπό το διαχωρισμένο λογαριασμό του ΕΜΣ και αποκατάσταση της μεταφοράς των κερδών ANFA και SMP στην Ελλάδα (υπό τον προϋπολογισμό του έτους 2017) στο διαχωρισμένο λογαριασμό του ΕΜΣ ως εσωτερικό προφυλακτήρα (internal buffer) για την μείωση μελλοντικών GFN

- Διαχείριση παθητικού-πρόωρη μερική αποπληρωμή των υπάρχοντών επισήμων δανείων προς την Ελλάδα με τη βοήθεια αχρησιμοποίητων πόρων εντός του προγράμματος του ESM, για να μειώσουν τα έξοδα που σχετίζονται με επιτόκια και να επεκτείνουν την ωρίμανση. Θα υπάρξει μέριμνα για τα κράτη που θα κληθούν να σηκώσουν ιδιαίτερα μεγάλα βάρη από αυτό. 

- Αν είναι αναγκαίο, στοχευμένη μερική αναδιάρθρωση του ΤΧΣ (πχ. Επιμήκυνση των  σταθμισμένων μέσων ωριμάνσεων, αναδιάρθρωση των χρεολυσίων του ΤΧΣ και ορισμός ταβανιού και αναβολή αποπληρωμής επιτοκίων) στο βαθμό που χρειάζεται για να κρατηθεί το GFN στο συμφωνηθέν επίπεδο, έτσι ώστε να δοθεί άνεση στο ΔΝΤ χωρίς να επιφέρει επιπρόσθετα κόστη σε πρώην προγραμματικές χώρες ή στο ΤΧΣ.

Για τη μακροπερίοδο, το Eurogroup είναι βέβαιο πως η εφαρμογή των κύριων σημείων της συμφωνίας για τα μέτρα του χρέους, μαζί με την επιτυχή εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος του ΕΜΣ και η επίτευξη των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, θα φέρουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας σε μια βιώσιμη πορεία, από το μεσοπρόθεσμο στο μακροπρόθεσμο και θα διευκολύνουν τη σταδιακή επιστροφή στην ιδιωτική χρηματοδότηση. Την ίδια στιγμή το Eurogroup συμφωνεί σε ένα μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για το χρέος που θα ενεργοποιηθεί μετά το πρόγραμμα του ESM για να σιγουρέψει βιωσιμότητα του χρέους στη μακροπερίοδο σε περίπτωση που ένα δυσμενές σενάριο επαληθευθεί. Το Eurogroup θα εξέταζε την ενεργοποίηση του μηχανισμού δεδομένου πως επιπλέον μέτρα του χρέους χρειάζονται για να φτάσουμε τους στόχους του GFN όπως υπογραμμίζεται πιο πάνω και θα βάσιζε την απόφαση αυτή στο ότι το Eurogroup επιβεβαιώνει πως η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις του Σύμφωνου Σταθερότητας. Ένας τέτοιος μηχανισμός θα μπορούσε να έχει μέτρα όπως μια περεταίρω αναδιάρθρωση του ΤΧΣ και αναβολή αποπληρωμής επιτοκίων. Επίσης το Eurogroup δεσμεύεται στην μακροπρόθεσμη τεχνική βοήθεια για να ενισχύσει την ελληνική ανάπτυξη.

Το Eurogroup αναγνωρίζει πως δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, παρά εκτιμήσεις, σε ένα ιδιαίτερα μακρινό χρονικό ορίζοντα, στην εκτίμηση βιωσιμότητας του χρέους, δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας γύρω από τις μακροοικονομικές εξελίξεις.

Στο πλαίσιο της επικείμενης επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και της συμφωνίας στην ανακούφιση του χρέους, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόθεση της διοίκησης του ΔΝΤ να προτείνει στο ΔΣ του Ταμείο να εγκρίνει μια χρηματοοικονομική συμφωνία πριν το τέλος του 2016 που θα ενισχύσει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Αναγνωρίζεται πως, με συνέπεια στις πολιτικές του ΔΝΤ, η αποδοχή της συμφωνίας θα βασίζεται σε νέα ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους και σε εξέταση των πιθανών μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους που αναφέρθηκαν επάνω. Η πιθανή αναδιάρθρωση θα γίνει στο τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018, και το εύρος της θα καθοριστεί από το Eurogorup στη βάση μιας επικαιροποιημένης ανάλυσης βιωσιμότητας του χρέους σε συνεργασία με του Ευρωπαϊκούς Θεσμούς με σκοπό να λαμβάνει υπόψη το Ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής, που υπόκειται στην πλήρη εφαρμογή του προγράμματος.

Το Eurogroup είναι έτοιμο, ως είθισται, να υποστηρίξει την ολοκλήρωση μελλοντικών αξιολογήσεων δεδομένου πως το πακέτο πολιτικών που εξετάζουμε  σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του μηχανισμού έκτακτης ανάγκης, εφαρμόζεται όπως συμφωνήσαμε. Το Eurogroup επιβεβαιώνει πως η εφαρμογή του προγράμματος, και η αιρεσιμότητα της πολιτικής και των στόχων, θα επιβλέπεται συχνά, βάση των ενεργειών των Θεσμών.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης