Στη γωνία περιμένουν οι δανειστές: Διορία 60 ημερών στην Αθήνα

Στη γωνία περιμένουν οι δανειστές: Διορία 60 ημερών στην Αθήνα

«Πρέπει να δώσουμε ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας» έλεγε ανώτατο στέλεχος του υπ.Οικονομικών - Ασφαλιστικό και φορολογία θέτουν ξανά οι «θεσμοί» - Διατηρούν την δική τους «ατζέντα» μέτρων το ΔΝΤ και η ΕΚΤ – Σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη θα συνεχίζονται πλέον οι διαπραγματεύσεις

Στη γωνία περιμένουν οι δανειστές: Διορία 60 ημερών στην Αθήνα
«Κοντά ποδάρια»  φαίνεται πως έχει η συμφωνία που επετεύχθη στο Γιούρογκρουπ την Τρίτη αφού, όπως όλα δείχνουν, μοναδικό σκοπό είχε να μην βρεθεί «ξεκρέμαστη» η Ελλάδα με την 28η Φεβρουαρίου και για να αποφύγει να ζήσει ένα «δράμα» όπως της Κύπρου.
 
Όλες οι πλευρές μιλούν για ένα «μικρό πρώτο βήμα» ή  μία «αρχή» προς μία νέα συμφωνία. Η κυβέρνηση έχει πλέον 60 μέρες περιθώριο, ως τον Απρίλιο, για να πείσει τους δανειστές ότι μπορεί να καταφέρει όσα υπόσχεται.

Κλείσιμο
«Πρέπει να δώσουμε "ρεσιτάλ αποτελεσματικότητας"  σε διαρθρωτικές αλλαγές στο δημόσιο και στη μάχη κατά της διαφθοράς και την φοροδιαφυγή» έλεγε χθες βράδυ ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να αποφύγει η κυβέρνηση νέες πιέσεις για «οριζόντια» (ή και περισσότερα) νέα μέτρα εις βάρος των πολλών.
 
Αμέσως-αμέσως μάλιστα η Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε τον τόνο: «οι υπηρεσίες μου ("My Staff" είναι ο όρος που χρησιμοποιεί αντί της λέξης "Τρόικα") αξιολόγησαν την ελληνική πρόταση» και σημειώνει ότι «δεν υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή της οριζόμενης στο Μνημόνιο συνολικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος και του ΦΠΑ» ούτε για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Και προειδοποιεί ότι  «Επομένως», «είναι σημαντικό να τονίσω ότι για να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση των συζητήσεων, δεν μπορούν αυτές να περιοριστούν στην περίμετρο της Πολιτικής που περιγράφεται  στη λίστα της Κυβέρνησης».
 

«Δημιουργική ασάφεια» 
 
Στην Αθήνα λένε πως είχε συμφωνηθεί να μην υπάρχουν ποσοτικοί στόχοι στο σχέδιο των νέων μέτρων. Αλλά και πηγές της ευρωζώνης υποστηρίζουν ότι δεν θα είχε νόημα να μπουν αριθμητικοί στόχοι σε ένα πλάνο 4 μηνών,  αφού τα δημοσιονομικά μέτρα αποδίδουν σε βάθος ετών. Αυτό θα απαιτηθεί μετά τον Μάρτιο, όταν θα ανοίξει η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα υπάρχουν στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο α΄τρίμηνο  της χρονιάς.
 
Επί της ουσίας, όλοι «παίζουν» ακόμα με τις λέξεις: το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ μιλάνε για την «6η αξιολόγηση» του παλαιού  προγράμματος, η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι λένε ότι πρέπει να βρούμε «κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης ποια μέτρα που δεν δέχεται η ελληνική κυβέρνηση θα αντικατασταθούν με μέτρα ίδιας ή καλύτερης απόδοσης για την επιτυχία του προγράμματος», ενώ και η Αθήνα παραδέχεται ότι οι δανειστές μιλούν ακόμη για «Μνημόνιο» («Memorandum of Understanding») αλλά το αποδέχεται και δεν την πειράζει αφού, όπως έλεγε υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, «δεν μπορούμε να αναγκάσουμε τους δανειστές να βγουν στην Πλατεία Συντάγματος και να σκίσουν το Μνημόνιο».
 
«Θέλαμε αυτήν την "δημιουργική ασάφεια" στα κείμενα, για να βρίσκουμε έδαφος συνεννόησης όταν απειλούνται οι "κόκκινες γραμμές" εκατέρωθεν» είναι η ερμηνεία που δίνει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα. Αλλά και οι ξένοι δεν δείχνουν ότι αναμένουν από μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς, να πετύχει μέσα σε 4 μήνες την πλήρη εκπλήρωση των στόχων της λίστας Βαρουφάκη –όταν μάλιστα δεν την πέτυχαν ούτε και η προηγούμενες κυβερνήσεις επί χρόνια.
 
Η κυβέρνηση θεωρεί κέρδος της και ότι στα κείμενα που η ίδια έβαλε την υπογραφή της, δεν υπάρχει η λέξη «Μνημόνιο» ή  ότι «πετύχαμε να γράψουμε μια επιστολή, που να ζητάμε παράταση της δανειακής συμφωνίας αλλά όχι στα μέτρα του MoU και, μάλιστα, να υπάρχουν αναφορές στα θέματα που εμείς θέλαμε», όπως στα μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης.
 
Στην Αθήνα θεωρούν επίσης σημαντικό ότι πλέον δεν θα ξαναέλθει η Τρόικα των ελεγκτών στην χώρα μας. «Εμείς όταν λέγαμε "Τρόικα" εννοούσαμε τους χαμηλόβαθμους ή ανώτερους υπαλλήλους που έρχονταν να εποπτεύσουν αν προχωρά το παλαιό πρόγραμμα. Οι φορείς όμως που αντιπροσωπεύουν αυτοί, δηλαδή η ΕΕ, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ, είναι θεσμοί στους οποίους ανήκει η χώρα εδώ και πολλές δεκαετίες. Πλέον, αν χρειαστεί, οι συζητήσεις θα γίνονται στις Βρυξέλλες ή στην Φραγκφούρτη, ανάλογα με το θέμα» διευκρίνιζε κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης