Αντικρουόμενες προβλέψεις των ξένων οίκων για την Ελλάδα

Αντικρουόμενες προβλέψεις των ξένων οίκων για την Ελλάδα

Συμβιβασμό ΣΥΡΙΖΑ – Τρόικας “βλέπει” η BofA Merrill Lynch και αναβαθμίζει την ελληνική οικονομία - S&P: Κινδυνεύει με «credit negative» η Ελλάδα αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ

Αντικρουόμενες προβλέψεις των ξένων οίκων για την Ελλάδα
Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις σημαντικών ξένων επενδυτικών οίκων που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ώρες σε μιαν ακόμα “διελκυστίνδα” συμφερόντων των επενδυτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά μας και γενικότερα στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από την μία υπάρχει η Bank of America Merrill Lynch που νωρίτερα την Παρασκευή προχώρησε σε αναβάθμιση της σύστασης της για το ελληνικό χρηματιστήριο - σε overweight - προεξοφλώντας ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν θα δημιουργήσει μεγάλη κρίση στις σχέσεις Αθήνας - δανειστών. Στην αιτιολογική της έκθεση υπογραμμίζει μάλιστα ότι έχει την πεποίθηση πως η επανάληψη του προγράμματος της τρόικας μαζί με την ποσοτική χαλάρωση που ξεκινά η ΕΚΤ θα καταστήσουν το ελληνικό χρηματιστήριο κορυφαίο σε αποδόσεις για το επόμενο τρίμηνο - εξάμηνο, αν και πολύ βραχυπρόθεσμα θεωρεί ότι θα υπάρξει μια αναμενόμενη μεταβλητότητα.

Κλείσιμο
Ο διεθνής οίκος προχωρά στην αναβάθμιση της χώρας μας αφενός λόγω των προβλέψεων για επανάληψη του προγράμματος από Ε.Ε.-ΔΝΤ κι αφετέρου λόγω της ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοινώθηκε από την ΕΚΤ. Εξ' ου και θέτει σύσταση αγοράς - “buy” για ελληνικές μετοχές.

Συγκεκριμένα στην έκθεση της BofA τονίζεται πως το πραγματικό ερώτημα που τίθεται για την Ελλάδα είναι αν η χώρα θα βρίσκεται στην ευρωζώνη σε έξι μήνες, για να απαντήσουν οι ίδιοι οι αναλυτές του οίκου σημειώνοντας πως “υπάρχει υψηλή πιθανότητα να είναι”. Και συμπληρώνουν πως “σε αυτή την περίπτωση και μετά από μεγάλη μεταβλητότητα η νέα κυβέρνηση και η τρόικα θα συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα ώστε η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο QE...”

Στον αντίποδα κινείται η έκθεση του οίκου αξιολόγησης S&P που προειδοποιεί πως η Ελλάδα κινδυνεύει με «credit negative» εάν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικότερα η Standard and Poor's προειδοποίησε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπες με υποβαθμίσεις σε περίπτωση που ανέβουν στην εξουσία ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Με αφορμή τις τις ελληνικές εκλογές της Κυριακή, αλλά και το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο το Μάιο, οι αναλυτές της S&P αναφέρουν πως η ανησυχία έχει ενταθεί.

Επιπλέον, επισήμανε πως οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο με "credit negative" είναι η Ελλάδα καθώς στις δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ισπανία όπου προηγείται το Podemos.

Τέλος, οι αναλυτές του οίκου αναφέρουν πως οι ευρωσκεπτικιστές μπορούν να επιφέρουν μια σημαντική αλλαγή της μακροοικονομικής πολιτικής και τόνισαν πως:

«Η απόφαση οποιασδήποτε κυβέρνησης να αθετήσει τις οφειλές ή να υποτιμήσει το νόμισμα θα αντιπροσώπευε χωρίς αμφιβολία μια νέα πολιτική κατεύθυνση». Περισσότερες οικονομικές ειδήσεις από το Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης