Χρημαστιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με πτώση 2,66%

Χρημαστιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με πτώση 2,66%

Ο Γενικός Δείκτης κατά τη σημερινή συνεδρίαση έφθασε να χάνει έως και 4,40%  φθάνοντας τις 1073 μονάδες - Διόρθωσε στο κλείσιμο στις 1093, 51 μονάδες


Χρημαστιστήριο Αθηνών: Έκλεισε με πτώση 2,66%
Βαθύ ξεπούλημα στην Αθήνα – και γενικότερα στην περιφέρεια, που δημιουργεί προβληματισμό, διότι μέσα σε δυο μήνες οι ξένοι επενδυτές (Hedge Funds) ξεπουλούν τις τραπεζικές μετοχές που αγόραζαν με μανία κατά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. 

Από τα 8,3 δισ. ευρώ των αυξήσεων που κάλυψαν μέσα σε 45 ημέρες, σήμερα οδήγησαν σε βάθυ κόκκινο την Ελλάδα, Πορτογαλία, ενω και η Ιταλία – Ισπανία κατέγραφαν σημαντικές απώλειες.

Κλείσιμο
Η δραματική αυτή αλλαγή έχει να κάνει και με τον τρόπο αντιμετώπισης της τραπεζικής κρίσης απο την ΕΚΤ: Tα hedge funds ξεπουλούν καθώς  η εμμονή της ΕΚΤ να μην τυπώνει χρήμα και οι ιδιώτες να βάζουν τα χρήματα στις τράπεζες έρχεται σε αντίθεση μ ότι συμβαίνει  στις ΗΠΑ, όπου η FED τυπώνει μεν χρήμα, αλλά έχει και αποτέλεσμα  στην οικονομία ( βλέπε ΑΕΠ των ΗΠΑ ).

Τα hedge funds παίζουν αυτό το trade – ακόμη και με υποτιμητική κερδοσκοπία – οδηγώντας στο κόκκινο αγορές που έχουν εμφανίσει προβλήματα, όπως την Πορτογαλία, αλλά και την Αθήνα, όπου η φημολογία για νέες κεφαλαιακές ανάγκες ανακατεύεται και με την μόνιμη πολιτική αβεβαιότητα.

Απο αυτές τις πιέσεις όλα τα περιουσιακά στοιχεία (μετοχές, ακίνητα, ομόλογα ) επηρεάζονται σημαντικά σημειώνοντας τεράστιες πτώσεις ορισμένες φορές.    
                
Πέραν της γενικής διόρθωσης στην Ευρώπη, η πτώση στις τράπεζες ( Alpha Bank – Πειραιώς ) αποτελεί και προάγγελο αυξήσεων κεφαλαίου, καθώς τα stress tests πλησιάζουν και οι διαχειριστές απλώς δεν θέλουν  βάλουν τα λεφτά.         

H  Αθήνα έφθασε να χάνει έως και 4,40%  φθάνοντας τις 1073 μονάδες ενω η Λισσαβώνα έχανε προηγουμένως 4%.  

Στο τέλος η αγορά έκλεισε στις 1093, 51 μονάδες χάνοντας 2,66% με ένα τζίρο 252 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 190 εκατ. ευρώ αφορούσαν τις 4 τράπεζες. Με βουτιά 11,27% η Τράπεζα Πειραιώς στα 1,26 ευρώ. Βουτιά 4,5% για την Alpha Bank στα 0,573 ευρώ. Με πτώση 5,88% η Eurobank και η Εθνική με απώλειες 1,76% στα 2,23 καθώς περιορίστηκαν οι απώλειες. Θετικά έκλεισε η Eurobank properties με 2,64% με 9,32 ευρώ, ο ΟΠΑΠ με 1,68% στα 11,87 ενω η ΔΕΗ έχασε 3,55%  στα 10,31 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης