Αισιοδοξία για άντληση 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του ομολόγου

Αισιοδοξία για άντληση 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του ομολόγου

Έως τώρα έχει γίνει γνωστό ότι οι προεγγραφές υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ ενώ το ποσό που θα αντληθεί θα αποφασιστεί αύριο λίγο μετά το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

Αισιοδοξία για άντληση 3 δισ. ευρώ από την έκδοση του ομολόγου
Το ποσό των 3 δισ. ευρώ δεν αποκλείει να αντλήσει πλέον η ελληνική δημοκρατία κατά την διάρκεια της σημερινής έκδοσης του 5ετούς ομολόγου, η πρώτη μετά την ένταξη της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μάλιστα δεν αποκλείεται μελλοντικά και η έκδοση 3ετούς η 7ετούς ομολόγου.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Νewmoney.gr το βιβλίο πρόσφορων θα ανοίξει σε λίγες ώρες ίσως στις 09:00 η 10:00 το πρωί ώρα Λονδίνου (11:00 –12:00 ώρα Ελλάδος). Έως τώρα έχει γίνει γνωστό ότι οι προεγγραφές υπερβαίνουν τα 17 δισ. ευρώ ενώ το ποσό που θα αντληθεί θα αποφασιστεί αύριο λίγο μετά το μεσημέρι από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.

Κλείσιμο
«Το ποσό δεν αποκλείεται να φτάσει ακόμα και στα 3 δισ. ευρώ αν και εμείς ζητούσαμε 2,5 δισ. ευρώ» εξηγεί κυβερνητική πηγή. Τώρα το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ύψος του επιτοκίου και στο ποσό της υπερκαλυψης της έκδοσης καθώς η έξοδος της χώρας στις αγορές θεωρείται θέμα ωρών.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) αναμένεται να εκμεταλλευτεί τις ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες και να προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ύστερα από τέσσερα χρόνια.

Αν και από την πλευρά των συμβούλων της κυβέρνησης τηρείται σιγή ιχθύος εν τούτοις όλα δείχνουν ότι το επιτόκιο θα κινηθεί πέριξ του 5%. (ίσως και 4,9%). Όσον αφορά την συμμετοχή ελληνικών τραπεζών εκτιμήσεις αναφέρουν ότι θα συμμετάσχουν τελικά με 200 - 300 εκατ .

 . Τονίζεται πάντως ότι οι αποδόσεις των ομολόγων από το ιστορικό υψηλό του 36,55% έχουν υποχωρήσει στο 5,98% στο ομόλογο λήξης 2024. Πρόκειται για μια σωρευτική βελτίωση 30,4% που σίγουρα είναι εντυπωσιακή. Τα spreads έχουν συρρικνωθεί στις 458 μονάδες βάσης ενώ τα εικονικά CDS – η Ελλάδα ελλείψει 5ετίας – δεν έχει Credit Default Swaps έχουν συρρικνωθεί δραστικά στις 580 μονάδες.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) διά του εκπροσώπου του στην τρόικα Πολ Τόμσεν, χαιρέτισε την έξοδο της Ελλάδα στις αγορές κάνοντας λόγο για «σημαντικό σταθμό».

Χθες το απόγευμα ο υπουργός των Οικονομικών μετά από συνάντηση που είχε με τον κ. Αντωνη Σαμαρά έκανε λόγο για ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις τονίζοντας πως περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές την Πέμπτη με το κλείσιμο του βιβλίου των αγορών.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα γίνει θα γίνει από εδώ και στο εξής. Κυβερνητική πηγή δεν αποκλείεται το επόμενο βήμα της Ελλάδας να είναι η έκδοση 3ετους η 7ετούς ομολόγου αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των αγορών. Η ίδια πηγή δηλώνει ότι «Ότι δείξουν οι αγορές. Γι αυτό δεν εφησυχάζουμε, ούτε πανηγυρίζουμε. Το να μεμψιμοιρούμε όμως είναι έγκλημα, όπως κάνουν μερικοί. Εμείς δεν πανηγυρίζουμε. Ενώ οι αγορές έχουν αυτή την πορεία, δεν βγήκαμε να πανηγυρίσουμε. Επαναλαμβάνω ότι δεν εφησυχάζουμε. Δεν εφησυχάζουμε, δεν πανηγυρίζουμε, αλλά να μεμψιμοιρούμε και να προσπαθούμε να παρουσιάσουμε το άσπρο μαύρο είναι έγκλημα.»

Επίσης οι ίδιες πηγές δεν αποκλείουν την έκδοση 12 μηνών εντόκων γραμμάτιων. Όπως εξηγούν: « Δεν είναι κάτι που το έχουμε αποκλείσει. Μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Είναι μια δεύτερη προσέγγιση, η οποία βασικά θα προσεγγίζει το retail πια, το οποίο πιθανόν να προσφερθεί σε νοικοκυριά –να το πω έτσι- και όχι σε θεσμικούς.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης