Υπό την εποπτεία της τρόικας μέχρι το 2035 η Πορτογαλία

Υπό την εποπτεία της τρόικας μέχρι το 2035 η Πορτογαλία

Η χώρα δεν πρόκειται να ξεφύγει από το άγρυπνο μάτι των δανειστών μέχρι να ξεπληρώσει το 75% των δανείων της, δήλωσε ο πρόεδρος Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα

Υπό την εποπτεία της τρόικας μέχρι το 2035 η Πορτογαλία
Παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία οδεύει προς την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της και το μνημόνιο, ο πρόεδρος της χώρας προειδοποίησε την Τρίτη ότι δεν πρόκειται να ξεφύγει από την εποπτεία της τρόικας τουλάχιστον μέχρι το 2035, μέχρι δηλαδή να ξεπληρώσει το 75% των δανείων της.

Συγκεκριμένα, ο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, δήλωσε ότι οι απαιτήσεις της δημοσιονομικής λιτότητας θα εξακολουθούν να υπάρχουν και μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής της Τρόικας.

Κλείσιμο
Ο Σίλβα δήλωσε ότι οι νέοι κανόνες για τη δημοσιονομική πειθαρχία «θα ελέγχουν βαθιά τη ζωή στη χώρα τα επόμενα χρόνια».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας η πορτογαλική οικονομία αναπτύχθηκε 0,6% στους τρεις τελευταίους μήνες του έτους έναντι του προηγουμένου τριμήνου, λόγω της αύξησης της εγχώριας ζήτησης και των εξαγωγών.

Τα στοιχεία είναι ελαφρώς υψηλότερα του 0,5% που περίμενε η στατιστική υπηρεσία. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους, αν και το ποσοστό για το σύνολο του 2013 διαμορφώθηκε στο +1,4%.

Η Πορτογαλία δεν έχει εμφανίσει τριμηνιαία ανάπτυξη σε σχέση με περασμένο έτος, από το δ΄ τρίμηνο του 2010. Η αντιστροφή αυτή εξέπληξε τους οικονομολόγους, που περίμεναν ότι η χώρα της ευρωζώνης θα συνεχίσει να πλήττεται από τα μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση.

Οι ενδείξεις βελτίωσης ωστόσο, άρχισαν να εμφανίζονται στα τέλη του περασμένου έτους, καθώς η κρίση της ευρωζώνης άρχισε να υποχωρεί και οι εταιρείες αύξησαν τις πωλήσεις τους στην πορτογαλόφωνη Ανγκόλα και στη Βραζιλία και σε άλλες αναπτυσσόμενες αγορές εκτός Ευρώπης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης