Βάιντμαν: Οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να χρεοκοπούν

Βάιντμαν: Οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να χρεοκοπούν

Τι είπε για τις χώρες της ευρωπεριφέρειας

Οι κωδικοί για την εκτόξευση πυρηνικών χάθηκαν επί προεδρίας Κλίντον
 Βάιντμαν: Οι χώρες θα πρέπει να μπορούν να χρεοκοπούν
Υπέρ της δυνατότητας των κρατών – μελών της ευρωζώνης να κηρύττουν πτώχευση, τάχθηκε ο πρόεδρος της Bundesbank και μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γενς Βάιντμαν, αναφερόμενος ουσιαστικά στις χώρες της ευρωπεριφέρειας.

Όπως είπε μιλώντας σε συνέδριο στο Ντάρμστατ κοντά στη Φρανκφούρτη, τα κράτη μέλη της νομισματικής ένωσης θα πρέπει να υφίστανται τις συνέπειες των δημοσιονομικών τους πολιτικών χωρίς οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών να πρέπει να πληρώνουν γι΄ αυτούς.

Κλείσιμο
Σημείωσε ωστόσο, ότι πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα ώστε οι πτωχεύσεις να μην απειλούν τη σταθερότητα της ευρωζώνης και απηύθυνε έκκληση για περισσότερες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι υποχρεωμένες να υποστηρίζουν τις τοποθετήσεις τους σε κυβερνητικά ομόλογα με μετοχικό κεφάλαιο, όπως και τις τοποθετήσεις στα εταιρικά ομόλογα, καθώς, όπως είπε, αυτό θα ενισχύσει τη δημοσιονομική πειθαρχία των κυβερνήσεων.

Σημείωσε παράλληλα ότι ο συνδυασμός της κοινής νομισματικής πολιτικής με διαφορετικές δημοσιονομικές πολιτικές από τα κράτη μέλη είναι ένας λόγος για την έλλειψη δημοσιονομικής πειθαρχίας καθώς κάνει άλλους να αναλαμβάνουν μέρος του κόστους από τις δημοσιονομικές αμαρτίες.

Άσκησε δε κριτική στους ελάχιστους μισθούς (θέμα που αποτελεί “αγκάθι”  στις συνομιλίες των συντηρητικών κομμάτων της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel με τους Σοσιαλδημοκράτες για το σχηματισμό κυβέρνησης), καθώς, οι μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελάχιστοι μισθοί οδηγούν σε υψηλότερη ανεργία.

Στο μεταξύ, σε χθεσινή του παρέμβαση ο Βάιντμαν ξεκαθάρισε  ότι “είναι αρκετά νωρίς για να πούμε ήρθε το τέλος της κρίσης”. Υπογράμμισε τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στις προβληματικές χώρες, ιδίως στον τομέα των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως υπάρχει σαφής υστέρηση στην υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Πηγή:newmoney.gr


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης