Τα βραβεία της Μπερλινάλε: Χρυσή αρκούδα στο Ιράν!

Τα βραβεία της Μπερλινάλε: Χρυσή αρκούδα στο Ιράν!

Το δεύτερο μεγάλο βραβείο -silver bear- στον Χιλιανό Πάμπλο Λαρέιν για το «El Club» - Σαρλότ Ράμπλινγκ και Τομ Κόρτνεϊ κέρδισαν τα βραβεία ανδρικής και γυναικείας ερμηνείας για την ταινία «45 χρόνια»

Τα βραβεία της Μπερλινάλε: Χρυσή αρκούδα στο Ιράν!
«Το  φεστιβάλ είναι πολιτικό» είπε ο Ντίτερ Κόσλιγκ και η Golden Bear, το μεγάλο  βραβείο της Μπερλινάλε, βρέθηκε στο  μικρό «Ταξί»  του Τζάφαρ Παναχί. Η  Χρυσή Αρκούδα εναντίον Αγιατολάχ!

Δεν  ήταν η καλύτερη  ταινία του φεστιβάλ αλλά  ήταν  ο Παναχί.  Δηλαδή  ήταν  το  γεγονός ότι   για τις πεποιθήσεις του κατέληξε στην φυλακή των Αγιατολάχ. Είναι  το γεγονός  ότι παραμένει  σταθερός και αμετακίνητος στην κόντρα του με  το καθεστώς. Είναι το  γεγονός ότι   πολλές φορές  κινηματογραφεί παρανόμως,  χωρίς  την άδεια των αρχών. Και είναι το  γεγονός ότι  δεν μπόρεσε να  έρθει στο φεστιβάλ  γιατί  η έξοδός του είναι απαγορευμένη.

Κλείσιμο
Τουτέστιν  τα κριτήρια εντελώς πολιτικά.  Πράγμα που βολεύει και την πολιτική της Μέρκελ και της Ουάσινγκτον. Μην  το  ξεχνάμε αυτό. Μ' ένα σμπάρο  δύο τρυγόνια.



Εναντίον Καθολικής μούχλας και παιδόφιλων ιερωμένων  η «Silver Bear» (Αργυρή αρκούδα,  δηλαδή το  δεύτερο μεγάλο βραβείο)  στον εξαιρετικό  Χιλιανό  Πάμπλο Λαρέιν  για το « El Club». Κατά  την γνώμη μου  η καλύτερη ταινία του  διαγωνιστικού προγράμματος!

Από τα υπόλοιπα βραβεία: Τα δύο  που  ξεχώρισαν  είναι  αυτά της ανδρικής και  γυναικείας ερμηνείας  στο αγγλικό δράμα «45 χρόνια» του Αντριου Χέιγκ. Και  οι  δύο πρωταγωνιστές κέρδισαν  τις εντυπώσεις και  τις «αρκούδες». Ο  Τομ Κόρτνεϊ και  η  Σάρλοτ Ράμπλινκ. Εκείνος  78, εκείνη  69. Το ζευγάρι  που πρόκειται   σε μια  εβδομάδα να  γιορτάσει την 45η επέτειο του  γάμου τους. Μια αγγλική εκδοχή του «Amour». Χωρίς θάνατο.  Ο Κόρτνεϊ δύο φορές υποψήφιος  για Οσκαρ. Ελπίζω του χρόνου μ' αυτή την ερμηνεία  του να  το κερδίσει. Επιτέλους. Το ίδιο εύχομαι και για την Ράμπλινγκ. Ισως την πιο στυλάτη «ώριμη» κυρία του  ευρωπαϊκού  star  system!



Τα δύο  βραβεία  σκηνοθεσίας κατέληξαν σε Ρουμανία και Πολωνία. Σε δύο σκηνοθέτες  της νεώτερης  γενιάς. Ο Ρουμάνος Ράντου Ζούντε για το «Afferim» (όλα  καλά). Και η  Πολωνέζα  Μαλγκορζάτα Σουμόφσκα  για το «Body».   Αμφότερες συζητήσιμες. Και  τα δύο  αυτά  βραβεία πολιτικά. Ιδιαιτέρως το «Afferim» που αποκαλύπτει  τις  άγριες διώξεις των Ρομά!



Εναντίον  δικτατορίας Πινοσέτ το  βραβείο  σεναρίου που απονομήθηκε στον  αειθαλή Χιλιανό ντοκιμαντερίστα Πατρίτσιο Γκούζμαν  για  την μαρτυρία «Το μαργαριταρένιο κουμπί». Οπου ανάμεσα στα άλλα ανατριχιαστικά  περιγράφονται και οι επιδόσεις του καθεστώτος του Πινοσέτ, όταν πετούσαν από τα αεροπλάνα  τους αντιπάλους τους «κομμουνιστές» στην  θάλασσα!



Υπερ των  δικαιωμάτων  των μειοψηφιών –συγκεκριμένα των Μάγια-το βραβείο «Αλφρεντ Μπάουερ» που  δόθηκε στο νεαρό  σκηνοθέτη Χάιρο Μπουνταμάντε, από την Γουατεμάλα,  για την ταινία του «Ixcanul Ηφαίστειο».

Και τέλος   δύο   ταινίες, από Γερμανία και Ρωσία κέρδισαν βραβείο  καλλιτεχνικής  φωτογραφίας.  Η πρώτη είναι  το «Victoria»  του Σεμπάστιαν Σίπερ και η δεύτερη  το «Κάτω από ηλεκτρικά σύννεφα»  του  Αλεξέι Γκέρμαν  junior!



Η  γερμανική  βραβεύτηκε   για την ιδιαίτερη  τεχνική της επίδοση (όπου νομίζει  κανείς ότι  ολόκληρη η  ταινία είναι ένα  ασταμάτητο  μονοπλάνο). Και  η ρωσική για την ατμοσφαιρική   φωτογραφία  που  θυμίζει  Θόδωρο Αγγελόπουλο.




Με απλά λόγια. Θρίαμβος  «τρίτου κόσμου»: Ιράν, Χιλή, Γουατεμάλα.


Και πλήρης  «εξαφάνιση»  τριών μεγάλων  ονομάτων: του Αμερικανού Τέρενς Μάλικ (ευτυχώς!). Του Γερμανού Βέρνερ  Χέρτζογκ  με την «Βασίλισα  της ερήμου» όπου η Νικόλ  Κίντμαν  ως Αλίκη  Βουγιουκλάκη σουλατσάρει στην έρημο καβάλα  σε καμήλα  (ευτυχώς). Και  του Βρετανού Πίτερ  Γκριναγουέη για τον «Αϊζενστάιν στο Μεξικό»  όπου ούτε λίγο ούτε πολύ  ο Σεργκέι  Αϊζενστάιν του «Ποτέμκιν» και του «Ιβάν  ο τρομερός»  ήταν  ένας  γκέι που το «έδινε»  στον  βοηθό του!

Για όλες αυτές τις  μαγκιές να  ευχαριστήσουμε  δημοσίως  τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής Ντάρεν Αρονόφσκι!
-------------------------------------
ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Χρυσή Αρκούδα «Ταξί» του Τζαφάρ Παναχί (Ιράν)

Αργυρή αρκούδα «Το  κλαμπ» του Πάμπλο Λαρέιν (Χιλή)

Αλφρεντ Μπάουερ «Ixcanul»  του Χάιρο Μπουνταμάντε (Γουατεμάλα)

Σκηνοθεσίας εξ ημισείας «Afferim»  του Ράντου Ζούντε (Ρουμανία) και «Body» της Μαλγκοζάρτα Σουμόφσκα (Πολωνία)

Γυναικείας ερμηνείας Σάρλοτ Ράμπλινκ «45 χρόνια» (Αγγλία)

Ανδρικής: Τομ Κόρτνει «45 χρόνια» (Αγγλία)

Σεναρίου Πατρίτσιο Γκούζμαν «Το μαργαριταρένιο κουμπί» (ντοκιμαντέρ από Χιλή)

Φωτογραφίας «Victoria» (Γερμανία) και «Κάτω από  ηλεκτρικά σύννεφα» (Ρωσία)


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης