«Επισκευές στην Ουτοπία»: Τα ποιήματα της Μάγιας Κολτσίδα

«Επισκευές στην Ουτοπία»: Τα ποιήματα της Μάγιας Κολτσίδα

Εντυπωσιάζει και συγκινεί το έργο της πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας

«Επισκευές στην Ουτοπία»: Τα ποιήματα της Μάγιας Κολτσίδα
Μία εξόχως συγκινητική ποιητική συλλογή, γεμάτη λυρισμό και αέναη αναζήτηση του νοήματος της ύπαρξης, σε λιτό και μάλλον υποβλητικό ύφος,  κυκλοφορεί από τα Χριστούγεννα και εντυπωσιάζει μιας και πρόκειται για έργο μίας πρωτοεμφανιζόμενης ποιήτριας, της Μάγιας Κολτσίδα.

Κλείσιμο

Ο τίτλος της συλλογής «επισκευές στην Ουτοπία» και χαρακτηριστικό του έργου η οπτική που έχει η αρχιτέκτων στο επάγγελμα 42χρολνη Μάγια – ακόμη και η παραπομπή του τίτλου σε… επισκευές, μαρτυρά τη θεώρηση και τις επιθυμίες, που επιδιώκει να εκφράσει η ποιήτρια, σαν σύνδεση, αλλά και συνέχεια του τρόπου με τον οποίο κινείται στη ζωή. Μάλιστα και η ίδια αντιλαμβάνεται και θέλει να αναδείξει τη σχέση των δύο ιδιοτήτων της, με το ποίημα «Γιατί ένας αρχιτέκτονας γράφει ποίηση»: «Γιατί ανάμεσα στις τοιχοποιίες χρειάζεται ηχομόνωση, αλλιώς/ οι λέξεις των άλλων θα γίνουν σύντομα ο δικός μου ήχος, θα/ παύω στις παύσεις τους, θα κοιμάμαι το μεσημέρι και θα κλεί-/ νω τη φωνή στις ώρες κοινής ησυχίας, θα ξυπνάω με τη συ-/ χνοουρία μιας γερασμένης γειτόνισσας και θα εκνευρίζομαι/ τόσο πολύ από τις πρόβες στο απέναντι διαμέρισμα που ποτέ/ δεν θα αγοράσω τη μουσική τους».


Πρόκειται για σαράντα ποιήματα, προσεγμένα και δοσμένα με ιδιαίτερη τρυφερότητα. Οι κριτικοί μιλούν για την «οικονομία και αυτοσυγκράτηση» που διέπει το έργο. Πρόσφατα γράφτηκε (στην Καθημερινή), ότι «η ματιά του αρχιτέκτονα είναι φανερή: ήδη ο τίτλος παραπέμπει σε μια χωρική-κτιριακή διάσταση της ουτοπίας, που θα πρέπει να έχει υποστεί ζημιές – από τη ζωή, από την Ιστορία, από φυσικές καταστροφές; Έρχεται, λοιπόν, η αρχιτέκτων-ποιήτρια να την επισκευάσει με τα λόγια: «Αφαιρώ καθετί αντικειμενικό/ η αλήθεια δεν υπάρχει κάπου για να τη βρω/ αποφασίζω την ευτυχία» («Ευτυχία»)».


Χτυπημένη από τον καρκίνο, στέκεται αγέρωχη απέναντί του, «κρύβοντας» πολλά μηνύματα για τον αγώνα που δίνει:  

«Ο φόβος δεν έχει πια λόγο να νικηθεί,/ η ομορφιά δεν ήταν ποτέ σε ισορροπία με το χρόνο,/ πάντα τον καταργούσε» (από την «Ευτυχία»).


Το βιβλίο είναι των εκδόσεων Πατάκη και ήδη έτυχε θερμής υποδοχής από το κοινό που λατρεύει την ποίηση, όπως έδειξε και η εκδήλωση στο Free Thinking Travellers, παραμονές Χριστουγέννων. Η προσέλευση μάλιστα του κόσμου ήταν πρωτόγνωρη, δείγμα και της αγάπης , που έχει το κοινό για την καλή ποίηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης