Η ελληνική Ιστορία και η μυθολογία μέσα από τις σελίδες παιδικών βιβλίων

Η ελληνική Ιστορία και η μυθολογία μέσα από τις σελίδες παιδικών βιβλίων

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς που εισάγει τα μικρά παιδιά στις σημαντικές ιστορικές στιγμές της Ελλάδας μιλάει στο protothema.gr για τη χαρά των λιλιπούτειων αναγνωστών να γεμίζουν γνώσεις μέσα από τα βιβλία

Η ελληνική Ιστορία και η μυθολογία μέσα από τις σελίδες παιδικών βιβλίων
Έχει καταφέρει να «μιλήσει» στην καρδιά των παιδιών χαρίζοντάς τους ευχάριστες στιγμές, αλλά και πολύτιμες γνώσεις μέσα από τις πολύχρωμες σελίδες των βιβλίων του και τα έξυπνα στιχάκια του… Ο λόγος για τον Φίλιππο Μανδηλαρά, ο οποίος μαθαίνει στους μικρούς αναγνώστες με εύκολο και χιουμοριστικό τρόπο τους σημαντικότερους σταθμούς της ελληνικής Ιστορίας, αλλά και τα συναρπαστικά αφηγήματα της ελληνικής μυθολογίας.

Ο Φίλιππος Μανδηλαράς, ο οποίος υπογράφει το νέο βιβλίο του «Οι Ολυμπιακοί Αγώνες» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος, μίλησε στο protothema.gr για τον ενθουσιασμό των παιδιών όταν μαθαίνουν για την ελληνική Ιστορία, για το αν η κρίση έχει επηρεάσει το παιδικό βιβλίο και για τα επόμενα συγγραφικά πλάνα του.

Κλείσιμο


Τι σας ώθησε να προσαρμόσετε τις σημαντικότερες ιστορικές στιγμές της Ελλάδας σε βιβλία για παιδιά;

Η απουσία παραμυθητή μέσα στην οικογένεια που θα μπορούσε να αφηγηθεί τις στιγμές αυτές είτε επειδή τις είχε ζήσει (παππούς, γιαγιά), είτε επειδή θα απαντούσε σε μια απορία του παιδιού σχετικά με κάποιο ιστορικό γεγονός. Για αυτό το λόγο αποφάσισα να αφηγηθώ τις γνωστότερες στιγμές της ιστορίας της αρχαίας και της σύγχρονης Ελλάδας στα παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας, έχοντας στο μυαλό μου τις απορίες τους, καθώς τα γεγονότα που αφηγούμαι τους είναι γνωστά είτε από επετείους, είτε από συνεχείς αναφορές. Έτσι γεννήθηκε η σειρά η Πρώτη μου Ιστορία που αριθμεί μέχρι σήμερα 15 βιβλία, έξι από τα οποία αφορούν στην αρχαία Ελλάδα, ένα στην Κωνσταντινούπολη και τα υπόλοιπα οκτώ σε γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας μας φτάνοντας ως την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973.

Πώς αντιδρούν οι μικροί αναγνώστες στην πρώτη τους επαφή με την Ιστορία ή τη μυθολογία;

Ενθουσιάζονται, κυρίως επειδή τα γεγονότα οπτικοποιούνται με χιούμορ από τη Ναταλία Καπατσούλια κι έτσι δεν νιώθουν ποτέ το βάρος του μαθήματος. Άλλωστε ο στόχος δεν είναι να διδάξω στα παιδιά Ιστορία -μόνο να τους δώσω τις πρώτες πληροφορίες που θα τα βοηθήσουν να εισαχθούν στον ιστορικό χρόνο.

Ποια η αξία του εικονογραφημένου και διασκεδαστικού παιδικού βιβλίου με ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία; Βοηθάει το παιδί να αφομοιώσει καλύτερα τις γνώσεις;

Όπως είπα παραπάνω, στόχος δεν είναι να μεταφέρω γνώσεις αλλά μόνο πληροφορίες που θα τα βοηθήσουν να εισαχθούν στον ιστορικό χρόνο και θα αποκτήσουν την αίσθηση της ιστορίας μέσα από το συνδυασμό εικόνας και λόγου. Στη συνέχεια, ο ενήλικος που θα διαβάσει την ιστορία στο παιδί (είτε αυτός είναι γονιός, είτε εκπαιδευτικός) θα αποφασίσει τι θα κάνει αυτές τις πληροφορίες. Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν μαθαίνω από νηπιαγωγούς ανά την Ελλάδα ότι χρησιμοποιούν τα βιβλία της Πρώτης μου Ιστορίας για να δραματοποιήσουν τα γεγονότα με τα παιδιά ή ακόμα και για ανεβάσουν παραστάσεις. Στόχος μου είναι πάντοτε βιβλία που θα αποτελούσαν έμπνευση για ελεύθερο παιχνίδι στο διάλλειμα -η στιγμή όπου η γνώση γίνεται βίωμα, δηλαδή.    

Το παιδικό βιβλίο περνάει κρίση; Οι γονείς επιλέγουν να περάσουν ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά τους διαβάζοντάς τους εκπαιδευτικά βιβλία;

Όχι, δεν νομίζω ότι το παιδικό βιβλίο περνάει κρίση στη χώρα μας ή παγκοσμίως. Αντίθετα, βρίσκεται σε ένα εκπληκτικό επίπεδο ωρίμανσης καθώς νέοι γονείς έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις από αυτό για να διασκεδάσουν ή για να πληροφορήσουν τα παιδιά τους. Νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια (που συμπίπτουν με αυτά της κρίσης) έγινε ένα ποιοτικό άλμα τόσο από πλευράς εκδοτών και δημιουργών, όσο και από πλευράς γονιών που μοιάζει να συνειδητοποίησαν την αναγκαιότητα του καλού βιβλίου στη συναισθηματική ανάπτυξη τους παιδιού.
 
Ποιο το θέμα του επόμενου βιβλίου σας;

Το επόμενο βιβλίο στη σειρά της Πρώτης μου Ιστορίας μόλις κυκλοφόρησε και μιλάει για την Κρήτη από τη Μινωϊκή εποχή ως σήμερα (Κρήτη, από το Μίνωα ως σήμερα) ενώ ετοιμάζω ένα ακόμα για την ιστορία της Θεσσαλονίκης και της περιοχής της Μακεδονίας.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης