Μία έκθεση με αναφορές στην ψυχή της πόλης: Τους ανθρώπους της

Μία έκθεση με αναφορές στην ψυχή της πόλης: Τους ανθρώπους της

Πρωταγωνιστές 12 μοναδικά αντικείμενα τέχνης

Μία έκθεση με αναφορές στην ψυχή της πόλης: Τους ανθρώπους της
Μία μικρή έκθεση με μεγάλο συμβολισμό εγκαινιάστηκε εχθές το μεσημέρι στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών. Πρωταγωνιστές 12 μοναδικά αντικείμενα τέχνης, και ψυχή η  Καθηγήτρια Σχολής Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου και επιστημονική υπεύθυνη του ερευνητικού προγράμματος MEDNETA, κυρία Σοφία Αυγερινού Κολώνια.   

Το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου – Ευταξία, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο – Εργαστήριο Χωροταξίας και Οικιστικής Ανάπτυξης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών – ΠΟΒΑΚΩ και ο Σύλλογος Αργυροχρυσοχόων Αθηνών εγκαινίασαν το μεσημέρι της Τετάρτης την έκθεση του ερευνητικού προγράμματος MEDNETA " Mediterranean cultural network to promote creativity in the arts, crafts and design for communities’ regeneration in historical cities", με θέμα: “ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - Τεχνίτες Και Καλλιτέχνες Της Μεσόγειου Δημιουργούν Από Κοινού”: “Το πολύ σημαντικό γεγονός από την δραστηριότητα του ερευνητικού προγράμματος είναι η διασυνοριακή συνεργασία η οποία έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργηθούν προϊόντα με συνεργασίες αναπτυγμένων πόλεων από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου μέσα σ' ένα πλαίσιο προβληματισμού για την αναβίωση των ιστορικών κέντρων”, σημειώνει η κυρία Σοφία Αυγερινού και συνεχίζει: “ Η κεντρική ιδέα ήταν η ευρωμεσογειακή συνεργασία στα πλαίσια της αναβίωσης των ιστορικών κέντρων, διότι πιστεύουμε ότι οι παραγωγικές δραστηριότητες που υπάρχουν στα ιστορικά κέντρα των πόλεων μπορούν να αναβιώσουν στην σημερινή εποχή όπου διατυπώνονται αιτήματα για ποιοτικά προϊόντα και όχι για προϊόντα μαζικής παραγωγής. Προϊόντα που μπορούν να μείνουν στην σύγχρονη αγορά παρότι προέρχονται από ένα παρελθόν. Τα χειροποίητο κόσμημα αποτελεί μία τέτοια περίπτωση και γι' αυτό υπάρχει κι αυτή η ανθεκτικότητα του κλάδου των αργυροχρυσοχόων στο κέντρο της Αθήνας.”

Κλείσιμο


Στο παραπάνω πλαίσιο διασυνοριακής συνεργασίας, δυο τεχνίτες και δυο σχεδιαστές από κάθε πόλη συναντήθηκαν και δημιούργησαν από κοινού δώδεκα μοναδικά αντικείμενα δημιουργικού και καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος εμπνευσμένα από την ιστορία και την παράδοση της Μεσογείου. Η έκθεση “Υφαίνοντας την Θάλασσα” στοχεύει τόσο στην ανάδειξη των δημιουργικών παραδοσιακών και σύγχρονων επαγγελμάτων τέχνης της Μεσογείου (σχεδιαστές υψηλής ραπτικής, κεραμοποιούς, αργυροχρυσοχόους, μεταλλουργούς, καλλιτέχνες, σχεδιαστές επίπλου και πολλούς άλλους) και της ιστορικής τεχνογνωσίας τους όσο και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των δημιουργικών παραδοσιακών και σύγχρονων επαγγελμάτων τέχνης, μέσω του διασυνοριακού διαλόγου που αναπτύχθηκε, ώστε να υποστηριχθεί το δίκτυο των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων που διαμορφώνουν το αστικό και κοινωνικό περιβάλλον αυτών των πόλεων.



Υπερήφανη για την εν λόγω έκθεση δηλώνει και η αρχαιολόγος και διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, κυρία Αγλαΐα Αρχοντίδου, η οποία σημειώνει αναφερόμενη στη δράση του μουσείου: “Έχουμε αγκαλιάσει τους καλλιτέχνες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κάνουμε εκθέσεις ανθρωπολογικού χαρακτήρα όπως είναι αυτή που φιλοξενούμε αυτή την περίοδο και πολλές ακόμη εκδηλώσεις όπως παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις ιστορικού χαρακτήρα και συνεργασίες με άλλα ιδρύματα. Παρακολουθώντας την καθημερινότητα στην πόλη οργανώνουμε επίσης και σεμινάρια όπως αυτό για τους οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι “διδάχτηκαν” την καθημερινότητα και τον πολιτισμό της πόλης όπου ζουν.     

Η έκθεση “ΥΦΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ - Τεχνίτες Και Καλλιτέχνες Της Μεσόγειου Δημιουργούν Από Κοινού” είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Δημιουργού Αργυροχρυσοχόου Χάρη Βασιλειάδη, Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Αργυροχρυσοχόων Κοσμηματοπωλών Ωρολογοπωλών – ΠΟΒΑΚΩ και του Συλλόγου Αργυροχρυσοχόων Αθηνών, που υπήρξε πρωτοπόρος και πολύτιμος συνεργάτης του ερευνητικού προγράμματος MEDNETA.

Info: Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα - Τηλ. Επικοινωνίας: 210-3231387 /210-3231397 e-mail: mveathen@otenet.gr) Διάρκεια έκθεσης: Έως 06 Ιανουαρίου 2017

Ώρες επίσκεψης: Καθημερινά (εκτός Τρίτης): 09:00-16:00Σάββατο, Κυριακή: 10:00-15:00


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης