'Υμνοι προς την Παναγία θα ακουστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

'Υμνοι προς την Παναγία θα ακουστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών


Το Σάββατο του Λαζάρου, 4 Απριλίου- Με το σύνολο παλαιάς μουσικής Ex Silentio και τους ερμηνευτές, Θεοδώρα Μπάκα και Φανή Αντωνέλου

 'Υμνοι προς την Παναγία θα ακουστούν στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Ένα κατανυκτικό μουσικό ταξίδι στην Ευρώπη του Μεσαίωνα που φέρει τον τίτλο «Planctus: θρήνοι της Παναγίας», ξεκινά το Σάββατο του Λαζάρου, στις 4 Απριλίου. Ερμηνεύει το σύνολο Ex Silentio σε όργανα της εποχής με τον Δημήτρη Κούντουρα στη μουσική διεύθυνση. Τα φωνητικά μέρη αποδίδουν οι τραγουδίστριες Θεοδώρα Μπάκα και η Φανή Αντωνέλου. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Θύμιος Ατζακάς (ούτι), Ανδρέας Λινός και Ηλέκτρα Μηλιάδου (βιέλα), Νίκος Βαρελάς (κρουστά) και Δημήτρης Κούντουρας (φλάουτο με ράμφος).

Ύμνοι για την Παναγία

Το οδοιπορικό στη θρησκευτική μουσική εκτείνεται χρονικά από τον 10ο έως τον 15ο αιώνα και περιλαμβάνει σταθμούς στην Καταλονία, τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, ύμνοι, κανόνες, χοροί, αντίφωνα, θρήνοι και άλλες συνθέσεις –φωνητικές ή ενόργανες– που εμπνεύστηκαν ανώνυμοι ή επώνυμοι δημιουργοί, όπως οι γάλλοι συνθέτες Γκιγιώμ Ντυ Φαι (1397-1474) και Γκιγιώμ ντε Μασώ (1300-1377) ή ο ισπανός μονάρχης Αλφόνσος Ι΄ ο Σοφός (1221-1284), ο οποίος ήταν λόγιος, αστρονόμος, ποιητής και συνθέτης.
Κλείσιμο

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, ευνοήθηκε σημαντικά η μουσική παραγωγή μέσω παραγγελιών σε άλλους συνθέτες ή σύνθεσης αυθεντικών έργων από τον ίδιο. Σε αυτόν οφείλεται άλλωστε η συλλογή Ωδαί εις την Υπεραγίαν Θεοτόκον (Cantigas de Santa Maria), μια από τις εκτενέστερες συλλογές μονοφωνικών ασμάτων του Μεσαίωνα στην καθομιλουμένη γλώσσα που σώθηκε ως τις μέρες μας με μουσική σημειογραφία της εποχής. Οι 420 ωδές αναφέρονται σε θαύματα που αποδίδονται στην Παναγία.

Το Σύνολο παλαιάς μουσικής Εx Silentio δημιουργήθηκε το 2001 και ειδικεύεται στην παλαιά μουσική και την ιστορική ερμηνεία. Την καλλιτεχνική διεύθυνση  του Συνόλου έχει ο φλαουτίστας Δημήτρης Κούντουρας.   

                                                                                                                                                       

Τιμές εισιτηρίων: 12,00 € (Ζώνη Β΄),  20,00 € (Ζώνη Α΄)

Ειδικές τιμές: 5,00 €  (φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 8,00 € (65+, πολύτεκνοι)
Για περισσότερες πληροφορίες:

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: 210 72.82.333, www.megaron.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης