Βγαίνουμε Αθήνα: Τζαζ με την Diane Schuur

Βγαίνουμε Αθήνα: Τζαζ με την Diane Schuur

Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Βγαίνουμε Αθήνα: Τζαζ με την Diane Schuur
Εικαστικά
Βράδυ στο Μουσείο

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ανοίγει τις πόρτες του για μια βραδυνή επίσκεψη στις αρχαιολογικές του εκθέσεις «ΕΠΕΚΕΙΝΑ. Ο θάνατος και η μεταθανάτια ζωή στην Αρχαία Ελλάδα» και «ΙΑΣΙΣ. Υγεία, Νόσος, Θεραπεία από τον Όμηρο στον Γαληνό». Θέματα παναθρώπινα και διαχρονικά , μέσα από αριστουργήματα ελληνικών και ξένων συλλογών. Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης:Νεοφ. Δούκα 4 -Βασ. Σοφίας και Ηροδότου 1. Τηλ. 2107228321-3. Ώρα 21.00 έως 24.00. Εισιτήρια 7 ευρώ. Για τους Φίλους του ΜΚΤ, είσοδος ελεύθερη.

Κλείσιμο
«Δημήτρης Μυταράς και οι συνεργάτες του στην Α.Σ.Κ.Τ.»
Αφιερωμένη στον ζωγράφο, δάσκαλο Δημήτρη Μυταρά, μια σημαντική έκθεση με έργα σταθμούς της μακρόχρονης καλλιτεχνικής πορείας του Δημήτρη Μυταρά, διοργανώνουν οι συνεργάτες του από τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών. Μουσείο Μπενάκη: Περαιώς 138.Τηλ.2103453111.

Κινηματογράφος
«Eπίμονα Ταλέντα» στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Έως τις 11 Φεβρουαρίου συναρπαστικά ντοκιμαντέρ βραβευμένων ξένων σκηνοθετών. Ταινία έναρξης του φεστιβάλ σήμερα με την ταινία «Βίβιαν Μάιερ» (2013) των Τζον Μαλούφ και Τσάρλι Σίσκελ, «για την ασήμαντη και μυστικοπαθή γκουβερνάντα Βίβιαν Μάιερ, η οποία τράβηξε πάνω από 10.000 φωτογραφίες και κράτησε κρυφές κατά τη διάρκεια της ζωής της. Δεκαετίες αργότερα, ανακαλύπτονται σχεδόν τυχαία, καθιερώνοντάς την ως μια από τις σημαντικότερες φωτογράφους δρόμου όλων των εποχών και συνθέτοντας μια μοναδική τοιχογραφία της Αμερικής του 20ού αιώνα.» Ταινιοθήκη της Ελλάδος:Ιερά Οδός 48 και Μεγ. Αλεξάνδρου 134-136 ,μετρό στάση Κεραμεικός. Τηλ. 2103609695. Ώρα 20.30. Αναλυτικές πληροφορίες του προγράμματος στον κόμβο artandocs.tainiothiki.gr

«Η Βάρδια του Πελεκάνου» και οι αμπελουργοί της Σαντορίνης

Το ντοκιμαντέρ της Λείας Μπίνζερ «Η Βάρδια του Πελεκάνου»(2011) παρατηρεί τον αρχαιότερο αμπελώνα της Ευρώπης, τη Σαντορίνη, και τη μικρή κοινότητα των ντόπιων αμπελουργών που συνεχίζουν την παράδοση της οινοποιϊας …και της οινοποσίας. Η Ενωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ συνεχίζει τις προβολές σημαντικών εγχώριων ντοκιμαντέρ με ιδιαίτερη γραφή και ενδιαφέρουσα θεματολογία που οι δημιουργοί τους δεν είχαν την ευκαιρία να τις προβάλουν στο κοινό. Σε συνεργασία με το Εxile Room:Αθηνάς 12, Μοναστηράκι. Τηλ.2103223395-6. Ώρα 21.00.Είσοδος δωρεάν.

Θέατρο
«5 ½ ιστορίες για την κρίση

Η θεατρική ομάδα Αντίχειρας παρουσιάζει πεντέμισι φανταστικές ιστορίες βασισμένες σε πραγματικά δημοσιεύματα εφημερίδων την περίοδο της οικονομικής κρίσης.Ένας ταχυδακτυλουργός «διακτινίζεται» σε τρεις δουλειές προκειμένου να επιβιώσει. Κάποιες «μυστηριώδεις» καλοντυμένες κυρίες αγοράζουν κρέατα για τους φτωχούς σε μία κρεαταγορά. Μια ρευματοκλοπή αφήνει τους ενοίκους μια πολυκατοικίας στο σκοτάδι. Μια καμηλοπάρδαλη σ' ένα ζωολογικό κήπο θανατώνεται γιατί περισσεύει. Ένας άστεγος σ' ένα νεκροταφείο, ποτίζει λουλούδια που δε θ' ανθίσουν ποτέ. Κάποιοι άνθρωποι περιμένουν σε μία αποβάθρα τρένου την επόμενη ανακοίνωση που δε θα ακούσουν ποτέ.Σκηνοθεσία: Θαλασσιά Αντωνοπούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί Αντώνης Γουγής, Ελίνα Καπετάνου, Ήρα Ρόκου, Γιώργος Τσαγκαράκης. Θέατρο Τζένη Καρέζη: Ακαδημίας 3. Τηλ. 210 3625520, 210 3636144. Ωρα 21.00.Διάρκεια 100΄. Εισιτήρια 10 ευρώ, 5 ευρώ.

«Other Side» του Ντεζάν Ντουκόφσκι

Ένα έργο για τα όνειρα και τον παθιασμένο αγώνα των ανθρώπων να αγαπήσουν και να αγαπηθούν εγκλωβισμένοι σε μια κατεστραμμένη χώρα. Ανάμεσα στα ερείπια μιας χώρας που δεν έχει πια όνομα, τέσσερις άνθρωποι που κατάφεραν να επιβιώσουν από τον θάνατο τρέχουν για να προλάβουν τη ζωή που σε κάθε στροφή τους κλείνει το μάτι και τους προσπερνάει ξανά. Ο πόλεμος, έχει χαράξει τα σημάδια του πάνω τους. Σειρήνες περιπολικών τους θυμίζουν κάθε τόσο πως η κάποτε όμορφη πατρίδα τους έχει μεταμορφωθεί σήμερα σε ένα κράτος αστυνομικό, όπου όλοι οπλοφορούν και όλοι είναι έτοιμοι να σκοτώσουν, πριν προλάβουν να τους σκοτώσουν οι άλλοι. Σκηνοθεσία : Φένια Αποστόλου. Παίζουν οι ηθοποιοί Δημοσθένης Ελευθεριάδης, Βιργινία Ταμπαροπούλου,Παναγιώτης Μπρατάκος, Μαρία Αποστολακέα. Πολυχώρος VAULT: Μελενίκου 26, Γκάζι.Τηλ. 213 0356472 και 6945 993870. Ωρα 21.00. Εισιτήρια 12 ευρώ , 10 ευρώ. Διάρκεια 90΄ χωρίς διάλειμμα.

«Ερωτόκριτος»

Το αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος», σε σκηνοθεσία Μενέλαου Τζαβέλλα. Το σημαντικότερο έργο του Β. Κορνάρου, ένα έμμετρο επικό ερωτικό δράμα, θεωρείται από τα κορυφαία έργα της εποχής και αποτελεί κλασικό λυρικό έργο εξαιρετικής ομορφιάς, περιλαμβάνοντας πλήθος κρητικών ιδιωματισμών. Η έμμετρη μυθιστορία γράφτηκε στην Κρήτη τον 17ο αιώνα και αποτελείται από 10.012 ιαμβικούς δεκαπεντασύλλαβους ομοιοκατάληκτους στίχους στην κρητική διάλεκτο, από τους οποίους οι 12 τελευταίοι αναφέρονται στον ίδιο τον ποιητή.

Ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κρητικής λογοτεχνίας που πέρασε στην λαϊκή παράδοση και παραμένει επίκαιρο και δημοφιλές χάρη στο περιεχόμενό του και στις μουσικες μελοποιήσεις του.Τον Ερωτόκριτο υποδύεται ο Σταύρος Μαρκάλας και την Αρετούσα, η Σίσσυ Καπετάνου.Ζωντανή μουσική από τους Γιώργο Σαμπαριώτη (κρητική λύρα),Μανώλη Αρβανίτη (λαούτο), Γιώργο Γκαϊτατζή (ακουστική κιθάρα). Φούρνος:Μαυρομιχάλη 168.Τηλ.2106460748. Ώρα 18.15.Εισιτήρια 12 ευρώ, 8 ευρώ, 5 ευρώ.


ΜΟΥΣΙΚΗ
Ρεσιτάλ πιάνου του Δημήτρη Σγούρου

Μια μοναδική εμφάνιση του κορυφαίου πιανίστα, σε έργα Μπετόβεν, Σοπέν και Λιστ.Μέγαρο Μουσικής:Βασ.Σοφίας και Κόκκαλη.Τηλ.210 7282333.Ώρα 20.30. Εισιτήρια 40 ευρώ,28 ευρώ,20 ευρώ,11 ευρώ, 8,5 ευρώ, 6,5 ευρώ.

Τζαζ με την Diane Schuur

Σε πολύ μικρή ηλικία, της απέδωσαν το ψευδώνυμο «Deedless», καθώς η τυφλή εκ γενετής Diane Schuur λάτρευε να ακούει τις Billie Holiday και Dinah Washington, και ιδιαίτερα το «What a difference a day makes». Το κορίτσι μεγάλωσε στο Σιάτλ από γονείς που την ενθάρρυναν να τραγουδά, ενώ την τέχνη που στη συνέχεια θα τη βοηθούσε να κερδίσει διεθνή φήμη την έμαθε στη σχολή τυφλών. Εκεί σπούδασε τραγούδι και έμαθε να παίζει πιάνο, για να ξεχωρίσει γρήγορα, καθώς είχε χάρισμα και προσωπικό ερμηνευτικό ύφος. Γρήγορα βρέθηκε να κάνει προσωπικούς δίσκους και να συνεργάζεται με τα κορυφαία τζαζ ονόματα, ενώ τη δεκαετία του ΄90 η καριέρα της εκτοξεύθηκε. Η πολυβραβευμένη Diane Schuur έρχεται για άλλη μια φορά στην Ελλάδα για να τραγουδήσει τις μεγαλύτερες τζαζ επιτυχίες της, αλλά και για να πραγματοποιήσει το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου σεμινάριο για τραγουδιστές και τραγουδίστριες που ασχολούνται με την τζαζ.Half Note Jazz Club:Τριβωνιανού 17, Μετς.Τηλ.2109213360 .Ώρα 21.30. Εισιτήρια 40 ευρώ έως 20 ευρώ.

"20 χρόνια χωρίς Μελίνα…"
Το μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη της Μελίνας Μερικούρη, με την τραγουδίστρια, ηθοποιό Τίνα Αλεξοπούλου, παρουσιάζεται στην Ελλάδα, μετά το Παρίσι και την Νάντη .Ίδρυμα Θεοχαράκη: Βασ.Σοφίας και Μέρλιν. Τηλ.2103611206. Ωρα 20.30 Ειστήρια 20 ευρώ, 15 ευρώ, 10 ευρώ.

Συμβαίνει επίσης...
Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία

Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών ανέθεσε σε τρείς συγγραφείς να γράψουν διηγήματα με έμπνευση τη μουσική.πρόκειται για τους Γιώργο Κοροπούλη, Μιχάλη Γκανά και Δημήτρη Καλοκύρη.Οι ίδιοι διαβάζουν επί σκηνής τα πρωτότυπα έργα τους . Ο χώρος της μουσικής αποτελεί μόνο την πηγή έμπνευσης. Ο τρόπος και οι αναφορές, οι συνειρμοί, η μορφή, τα έργα, αφήνονται στην απόλυτη ελευθερία των δημιουργών.Απόψε διαβάζει ο Γιώργος Κοροπούλης. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών: Λεωφόρος Συγγρού 107-109. Τηλ.210 9005800. Ώρα 19.30. Διάρκεια 60΄. Η είσοδος είναι δωρεάν με δελτία εισόδου και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

Διαλέξεις
Ζιλ Μπεφ

O νέος κύκλος διαλέξεων του Collège de France ξεκινάει με τη διάλεξη του καθηγητή Ζιλ Μπεφ(Gilles Boeuf), προέδρου του γαλλικού Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας,με θέμα " Βιοποικιλότητα, από τον ωκεανό έως τις πόλεις" .Προλογίζει ο καθηγητής του ΕΜΠ, Θεοδόσης Τάσιος.Megaron plus: Βασ.Σοφίας και Κόκαλη. Τηλ.210 7282333. Ωρα 19.00.Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιοτητας .Η διανομή αρχίζει στις 17.30.

Ο Μαρξ στον καθρέφτη
Το νέο του βιβλίο «Ο Μαρξ στον καθρέφτη» παρουσιάζει ο καθηγητής Παναγιώτης Νούτσος σε εκδήλωση που διοργανώνουν οι εκδόσεις Παπαζήση .Polis Art Cafe :Αίθριο Στοάς Βιβλίου, Πεσμαζόγλου 5.Τηλ. 21 0324 9588. Ώρα 19.00. Είσοδος ελεύθερη.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης