Βγαίνουμε Αθήνα! Ο Λεωνίδας Καβάκος και ο Γιούτζα Ουάνγκ στο Μέγαρο Μουσικής

Βγαίνουμε Αθήνα! Ο Λεωνίδας Καβάκος και ο Γιούτζα Ουάνγκ στο Μέγαρο Μουσικής


Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Βγαίνουμε Αθήνα! Ο Λεωνίδας Καβάκος και ο Γιούτζα Ουάνγκ στο Μέγαρο Μουσικής
Συναυλίες
"Τραγούδια για το Κομμένο"

Φόρο τιμής στο ελληνικό χωριό Κομμένο της 'Αρτας, όπου το 1943 στρατιώτες της Βέρμαχτ σφαγίασαν άμαχο πληθυσμό , αποτίει ο μουσικός από την Δρέσδη, Γκύντερ ''Μπέιμπυ ‘' Ζόμερ (κρουστά) μαζί με τους Φλώρο Φλωρίδη (κλαρίνο), Ευγένιο Βούλγαρη (γιαϊλί ταμπούρ, ούτι), Σπήλιο Καστάνη (μπάσο) και Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι). Ινστιτούτο Γκαίτε : Ομήρου 14-16 Τηλ.210 3661000 Ώρα 20.30.Είσοδος ελεύθερη.

Λεωνίδας Καβάκος- Γιούτζα Ουάνγκ

Κλείσιμο
Δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της διεθνούς κλασικής μουσικής σκηνής, ο Έλληνας βιολονίστας Λεωνίδας Καβάκος και και η κινεζικής καταγωγής πιανίστα Yuja Wang, ερμηνεύουν τις τρεις σονάτες για βιολί και πιάνο του Γιοχάνες Μπραμς. Οι δύο καλλιτέχνες έχουν ήδη πραγματοποιήσει μια μεγάλη περιοδεία στην Ευρώπη παρουσιάζοντας τις Σονάτες του Μπραμς, ενώ η συναυλία τους στην Αθήνα θα είναι η εναρκτήρια μιας δεύτερης μεγάλης περιοδείας στο 'Αμστερνταμ, το Λονδίνο, τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και σε μεγάλες πόλεις του Καναδά και των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:Βασιλίσσης Σοφίας και Κόκκαλη.Τηλ.2107282333 Ωρα 20.30 Εισιτήρια 60 ευρώ, 50ευρώ, 40 ευρώ, 30 ευρώ, 20 ευρώ.

Τα χάλκινα ''Melios Balkana Mama'' γιορτάζουν
Στο επειτειακό του πάρτυ γενεθλίων, το αθηναϊκό συγκρότημα συμπράτει με την ρεμπέτικη μπάντα ''Kompania''. Faust : Αθηναϊδος 12 και Καλαμιώτου 11.Τηλ.2103234095 Ωρα 22.30 Είσοδος 7 ευρώ

''Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας''

Το θρυλικό έργο του Γρηγόρη Ξενόπουλου ανεβάζει ο Γιώργος Φρατζεσκάκης , με τη Μαρία Σκούντζου στον ομώνυμο ρόλο. Το «Μυστικό της Κοντέσσας Βαλέραινας» (1904 ) μας γυρίζει στη Ζάκυνθο των αρχών του 20ού αιώνα, τότε που η αρχόντισσα Βαλέραινα, κάτοχος μιας μυστικής πατρογονικής συνταγής, γνώριζε πώς να θεραπεύει μια αρρώστια των ματιών. Λόγω του οικονομικού ξεπεσμού της οικογένειας , η ηλικιωμένη κοντέσσα δέχεται πιέσεις να πουλήσει τη συνταγή σε έναν τυχοδιώκτη.Το έργο παρουσιάστηκε στη Νέα Σκηνή του Κωνσταντίνου Χρηστομάνου το 1904 με την Ευαγγελία Παρασκευοπούλου και ξαναπαίχτηκε το 1918 από το θέατρο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Την κοντέσσα Βαλέραινα ερμήνευσαν μεγάλες πρωταγωνίστριες, όπως η Κυβέλη, η Αννα Συνοδινού, η Νίκη Τριανταφυλλίδη η Τζένη Ρουσσέα και η Αλίκη Νορ.

''Η «κοντέσσα Βαλέραινα»'' έρχεται από το χθες για να μας μιλήσει για το σήμερα. Ζώντας σε μια εποχή που τα μεγάλα ιδανικά «ξεπουλιούνται» όσο όσο για τα λεφτά, το ήθος, η ευγένεια και οι αρχές υποχωρούν μπροστά στην ανάγκη που μας δημιούργησα οι καταστάσεις'' σημειώνει ο σκηνοθέτης. Θέατρο Eliart :Κωνσταντινουπόλεως 127, Βοτανικός (στάση μετρό Κεραμεικός).Τηλ. 210 34 77 677.Ωρα 21.00.Διάρκεια 90 λεπτά.Εισιτήρια 15 ευρώ, 10 ευρώ.

Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρκού Έργου στην Αθήνα
Με το έργο "Λήδρας και Ρηγαίνης" του Ανδρέα Κουκίδη, σε σκηνοθεσία Πολύκαρπου Πολυκάρπου ξεκινά η εβδομάδα κυπριακού θεατρικού έργου στην Αθήνα.Το ''Λήδρας και Ρηγαίνης'', σε παραγωγή του ‘'Σατιρικού Θεάτρου'' πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες καλλιτεχνικές και εισπρακτικές επιτυχίες του κυπριακού θεάτρου.Διαδραματίζεται σε ένα μπαρ της Λευκωσίας, στη γωνία των οδών Λήδρας και Ρηγαίνης το 1974, λίγο πριν και λίγο μετά τα τραγικά γεγονότα εκείνης της χρονιάς. Μέσα από το έργο ξεδιπλώνεται από τη μια η φυσική ομορφιά, η ασυνείδητη σκληρότητα και από την άλλη, η αδιαφορία των ανθρώπων μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή. Ιδρυμα Κακογιάννη :Πειραιώς 206, Ταύρος.Τηλ.2103418550. Ωρα 21.00 Εισιτήρια 10 ευρώ, 5 ευρώ.

Κινηματογράφος
''Πυρετός στο αίμα''

Με τον Γουόρεν Μπίτι στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο και τη Νάταλι Γουντ.Η χρεοκοπία της Γουόλ Στρήτ το 1929 αποτελεί ιδανικό σκηνικό για τον Καζάν προκειμένου να θέσει φλέγοντα ζητήματα του νεανικού κινήματος στην περίοδο του λεγόμενου depression ,ασκώντας βαθιά κριτική στην αστική ηθική και υποκρισία. Ο Μπαντ Στάμπερ (Γουόρεν Μπίτι ), πλούσιος ποδοσφαιριστής στο οικονομικά εξαθλιωμένο Κάνσας είναι τρελά ερωτευμένος με την Ντίνι (Νάταλι Γούντ). Οι κοινωνικές συνθήκες στέκονται ωστόσο εμπόδιο στα όνειρά τους.Ο Καζάν, δουλεύοντας στενά με τον θεατρικό συγγραφέα Γουίλιαμ Ίνγκε, απέκρουσε πολλές απόπειρες λογοκρισίας της ταινίας λόγω της κριτικής που ασκεί στον αμερικανικό πουριτανισμό και την καπιταλιστική υπερβολή ως δυο πλευρές του ίδιου κάλπικου νομίσματος. Το κοινό ενδιαφέρον των Ίνγκε και Καζάν για την ψυχανάλυση οδήγησε στην απόδοση της σεξουαλικής αφύπνισης ως νεύρωσης, όπως ενσαρκώνονται στην ακτινοβόλα και εύθραυστη Γουντ και τον εκρηκτικά αμήχανο Μπίτι. Ξεχωρίζει επίσης η ερμηνεία της Μπάρμπαρα Λόουντεν, μετέπειτα συζύγου του Καζάν. Την ταινία ''Πυρετός στο αίμα''(Splendor in the grass 1961, εγχρ. 124΄), προλογίζει ο κριτικός κινηματογράφου, Τάσος Γουδέλης.Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Κεραμεικός.Τηλ.210360965 Ωρα 19.00. Είσοδος 5 ευρώ.

Διαλέξεις
Ο καθηγητής αρχαίας ελληνικής ιστορίας Μπάρι Στράους, συγγραφέας του βιβλίου ‘'Η ναυμαχία της Σαλαμίνας'', θα δώσει τη φετεινή ομιλία ΄΄Κίμων Φράιερ΄΄ , με θέμα ''Cunning and Strength: Leadership Lessons from Themistocles'' (Πανουργία και Ισχύς:Μαθήματα ηγεσίας από τον Θεμιστοκλή).Αμερικανικό Κολλέγιο Deree: Γραβιάς 6, Αγ.Παρασκευή. Τηλ.21060098000-9. Ωρα 19.00

Συζήτηση με θέμα «Νικηφόροι ειρηνικοί αγώνες υπό κατοχή:Από την Αθήνα μέχρι την Παλαιστίνη» και ομιλητές τους ιστορικούς Γιάννη Σκαλιδακη, Τασούλα Βερβενιώτη, τον πρέδρο της Εταρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Παύλο Ναθαναήλ και την δημοσιογράφο Τάνια Μποζανίνου. Την εκδήλωση διοργανώνει με την ευκαιρία της 70ης επετείου της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τους ναζί, (12 Οκτωβρίου), το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης. Πνευματικό κέντρο Δήμου Αθηναίων:Ακαδημίας 50. Τηλ. 2105284800-1 Ωρα 18.00

"Το πείραμα του αιώνα στη σχολική τάξη και στη Βιβλιοθήκη''
Διάλεξη του Αγγελου Αλεξόπουλου, στα πλαίσια αφιερώματος στην διδασκαλία της σύγχρονης φυσικής στα σχολεία, με τίτλο «Το υποατομικό ταξίδι στη σχολική τάξη και στη βιβλιοθήκη» .Εκπαιδευτική δράση προγράμματος που εισάγει μαθητές, καθηγητές και τις τοπικές κοινωνίες στον κόσμο της Επιστήμης, της Φυσικής και του CERN. Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος : Αεροπόρου Αριστοτέλη Μωραΐτη,Π. Φάληρο. Τηλ. 2108778396-8. Ωρα 18.00 Είσοδος ελεύθερη. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης