Βγαίνουμε Αθήνα: Ο Κωνσταντίνος Βήτα στου Ψυρρή

Βγαίνουμε Αθήνα: Ο Κωνσταντίνος Βήτα στου Ψυρρή

Δείτε την πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Βγαίνουμε Αθήνα: Ο Κωνσταντίνος Βήτα στου Ψυρρή
Συζήτηση
Ο Ισραηλινός συγγραφέας Αβραάμ Β. Γεοσούα στη Στέγη Τεχνών & Γραμμάτων

Ο Ισραηλινός συγγραφέας Αβραάμ Β. Γεοσούα θα βρεθεί στη Μικρή Σκηνή της Στέγης και θα συνομιλήσει με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλλου, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του τελευταίου του βιβλίου «Ρετροσπεκτίβα». Σε αυτό αφηγείται την ιστορία ενός κινηματογραφιστή ο οποίος επισκέπτεται την Ισπανία για να παρευρεθεί σε ένα αφιέρωμα στο σύνολο του έργου του, κάτι που αποτελεί την αφορμή για να ανατρέξει στο παρελθόν του και τις επιλογές του. Ο ξένος Τύπος έχει γράψει εγκωμιαστικές κριτικές για το δέκατο μυθιστόρημα του Γεοσούα, ο οποίος, όπως και ο Άμος Οζ, το αντίπαλο δέος της σύγχρονης ισραηλινής λογοτεχνίας, εστιάζει συχνά στο μικρόκοσμο της οικογένειας. Στη Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων (Λεωφόρος Συγγρού 107-109). Τηλ.: 210 9005800. Ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Μουσική
Ο αμανετζής Σόλων Λέκκας στο «Πέραν»

«Τον αμανέ δεν τον μαθαίνεις, έρχεται από μόνος του», έχει πει ο γνωστός αμανετζής από τη Λέσβο, ο οποίος εκτός από το συνηθισμένο ρεπερτόριό του αυτή τη φορά θα παρουσιάσει και ρεμπέτικα τραγούδια. Τον Σόλωνα Λέκκα θα συνοδεύουν ο Παναγιώτης Μπαρμπερίου στον τζουρά και στο τραγούδι, η Ροδή Γκιούλ στο τραγούδι, ο Ηλίας Μαυρίκης στην κιθάρα και στο λαούτο και ο Μιχάλης Δανιάς στο βιολί. Στο Πέραν (Λεωφόρος Δεκέλειας 20, Νέα Φιλαδέλφεια). Τηλ.: 210 2533896. Ώρα: 22:30.

Ο Κ. Βήτα στο Stage Volume 1
Κάθε άλμπουμ του Κ. Βήτα είναι μια προκλητική εμπειρία: Άλλοτε βαθιά ηλεκτρονικός, άλλοτε να πειραματίζεται με την ακουστική μουσική και κάθε φορά να μας προκαλεί με διαφορετικές μεθόδους σύνθεσης που αναδεικνύουν τη σημασία της hip hop. Στις δύο συναυλίες που θα δώσει στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ο καλλιτέχνης θα παρουσιάσει ένα full band ηλεκτρονικό σετ με τραγούδια απ' όλη του τη δισκογραφία. Σήμερα, στο Stage Volume 1 (Αγίας Ελεούσης 3, Ψυρρή). Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 10 ευρώ.
Κλείσιμο

Fados από τον Πορτογάλο Αndré Maia στο Tin Pan Alley

Μια περιπλάνηση στους ήχους του Fado, στις μουσικές και τα τραγούδια της Πορτογαλίας, σε ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα για την Επανάσταση των Γαρύφαλλων που επιμελήθηκε και ερμηνεύει ο André Maia με ιδιαίτερη αγάπη για την πατρίδα του. Παίζουν οι μουσικοί Κώστας Μπουρόπουλος κλασική κιθάρα, Γιώργος Ταμιολάκης τσέλο, Αδάμ Ντόγκας σαξόφωνο και ηπειρώτικο κλαρίνο. Στο Tin Pan Alley (Τουρναβίτου 6, Μοναστηράκι). Τηλ.: 210 3210158. Ώρα: 22:00. Εισιτ.: 10-15 ευρώ.

Ο Μπάμπης Γκολές στο Ίλιον Cinema & Stage
Ο Μπάμπης Γκολές και οι μουσικοί του (Νίκος Κοντάλιπος, Δημήτρης Παπαδάμης, Φώτης Τσορανίδης) σε δυο μουσικές παραστάσεις - αναδρομή στο ρεμπέτικο τραγούδι. Στο Ίλιον Cinema & Stage (Πατησίων 113 & Τροίας 34). Τηλ.: 210 5240040, 210 5232132. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 10 ευρώ.

Θέατρο
«Νερά της Κύπρου, της Συρίας και της Αιγύπτου. Σπουδή στον 'θεατρικό' Καβάφη» στο Θέατρο Τέχνης

Ένα συγκλονιστικό θεατρικό δρώμενο που βασίζεται εξ ολοκλήρου σε ποίηση Καβάφη και συνδυάζει εκείνα τα ποιήματα ή μέρη σε ποιήματα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραματικής τέχνης. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία, επιλογή και επιμέλεια κειμένων του Μιχάλη Πιερή, ήταν η σπουδαιότερη κυπριακή συμβολή στις πανελλήνιες εκδηλώσεις για την 150η επέτειο από τη γέννηση του ποιητή, καθώς παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Θέατρο Φρύνιχος των Δελφών, στο πλαίσιο των επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για το Έτος Καβάφη που οργάνωσε τον περασμένο Ιούλιο το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Τηλ.: 210 3222464. Ώρα: 20:30. Εισιτ.: 10 ευρώ.

«Η γυναίκα με τα μαύρα» στο Θέατρο Άκης Δαβής (Αλκμήνη)
Υπόθεση: Ένας συμβολαιογράφος από το Λονδίνο, ο Άρθουρ Κιπς, προσλαμβάνει έναν επιτυχημένο ηθοποιό με σκοπό να τον βοηθήσει να διηγηθεί την ιστορία του σε κλειστό κύκλο συγγενών και φίλων: Μία τραυματική και αλλόκοτη εμπειρία που τον οδήγησε σε μια ζωή απομόνωσης. Όλα άρχισαν όταν για επαγγελματικούς λόγους χρειάστηκε να επισκεφθεί το Ιλ Μαρς, ένα απόμακρο μέρος της Αγγλίας. Ο ηθοποιός προσπαθεί, μέσω της τέχνης του, να βοηθήσει τον Κίπς να βγάλει αυτό το φορτίο από πάνω του. Αλλά του είναι δύσκολο να πιστέψει πως αυτά τα γεγονότα όντως συνέβησαν. Και είναι λογικό, αφού δεν πιστεύει στα φαντάσματα... Σε σκηνοθεσία Τάσου Δαρδαγάνη. Παίζουν οι Μάρα Δαρμουσλή, Ορέστης Εσπερινός, Μιχάλης Σαββίδης. Στο Θέατρο Άκης Δαβής (Αλκμήνης 8, Πετράλωνα). Τηλ.: 210 3428650. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 6-12 ευρώ.

Χορόδραμα
Χορόδραμα «ρεĩ» στο Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης

Εμπνευσμένο από την έννοια της αέναης κίνησης στον Ηράκλειτο, το έργο είναι δημιουργία της Πολιτιστικής Ομάδας ΗΧΟΔΡΑΜΑ, σε συνεργασία με γνωστούς χορογράφους και χορευτές με επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, απόφοιτους επαγγελματικών σχολών χορού του εξωτερικού, της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και αναγνωρισμένων επαγγελματικών σχολών χορού της Ελλάδας. Η αυθεντική μουσική της παράστασης και το δυνατό video art προσθέτουν στη δραματουργία του έργου. Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος). Τηλ.: 210 3463333, 210 3418550. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 8-10 ευρώ.

Design
«Crisis is a greek word». Έκθεση ελληνικού design στην «Τεχνόπολη»

Με αφορμή τη συνεχιζόμενη ύφεση και την επέκτασή της σε ολοένα και περισσότερες χώρες, 45 από τους κορυφαίους Έλληνες δημιουργούς οπτικής επικοινωνίας, με περισσότερες από 1.240 διεθνείς και εθνικές διακρίσεις, συμμετέχουν για πρώτη φορά σε μια κοινή έκθεση/εκδήλωση με μοναδικό στόχο να μεταφέρουν το μήνυμα της δημιουργικότητας σε ολόκληρο τον κόσμο. Το project «Crisis is a Greek word» υλοποιεί η ομάδα Susurrus (που δημιουργήθηκε γι' αυτόν τον σκοπό και αποτελείται από σχεδιαστές), σε συνεργασία με την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Ώρα: 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

Εικαστικά
«Μπαλάντες της οδού Αθηνάς» στο Ξενοδοχείο Πίνδαρος

Δεκαέξι ανερχόμενοι αλλά και ήδη αναγνωρισμένοι Έλληνες καλλιτέχνες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εμπνευσμένοι από το άλμπουμ του Μάνου Χατζιδάκι «Μπαλάντες της οδού Αθηνάς», εκθέτουν τα έργα τους στα δωμάτια του παλιού ξενοδοχείου «Πίνδαρος». Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι Κατερίνα Αθανασοπούλου, Ρούλα Αναγνώστου, Φίλιππος Γιαννακόπουλος, Νίκος Γυφτάκης, Σταμάτης Θεοχάρης, Βικτωρία Καρβούνη, Τζένη Μπακαλούμα, Γιάννης Μπρούζος, Βέρα Μύστακα, Νάντια Παλέ, Ανάργυρος Πασχάλης, Κωνσταντίνος Ρόσπογλου, Γκέντση Ρούτσης, Αλίκη Στρουμπούλη, Μαίρη Ταλιαμπέ και Δημήτρης Φόρτσας. Στο Ξενοδοχείο Πίνδαρος (Σοφοκλέους 24, Ομόνοια). Τηλ.: 210 3247679. Ώρα: 18:00 με 22:00. Είσοδος ελεύθερη.

Έκθεση κολάζ «Apodyopsis» του Δήμου Τσορμπατζόγλου στο Magaze

Έκθεση κολάζ του Δήμου Τσορμπατζόγλου με τίτλο «Apodyopsis», έργα τα οποία ο καλλιτέχνης δούλεψε με φαντασία και αφαίρεση, έτσι όπως μόνο ένας επιμελής συλλέκτης εμπειριών γνωρίζει. Στο Magaze (Αιόλου 33, Μοναστηράκι). Τηλ.: 210 3243740. Ώρα: 08:00 με 02:00 καθημερινά. Είσοδος ελεύθερη.

«Οφθαλμοσυνουσία». Έκθεση από τον Έλπιφο στο Booze Cooperativa

O Έλπιφος, ζωγράφος και γραφίστας, παρουσιάζει την έκθεση «Οφθαλμοσυνουσία», ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο με βασικό άξονα το χαρτί, το χρώμα, τον κόσμο και τη ζωή. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 25 έως τις 29 Απριλίου, στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα). Τηλ.: 215 5508834. Ώρα: 17:00-00:00. Εγκαίνια στις 28/4. Είσοδος ελεύθερη.

Φεστιβάλ
7ο Φεστιβάλ « Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση» στο Θέατρο Φούρνος

Η ομάδα Πλεύσις, σε συνεργασία με το θέατρο Φούρνος, διοργανώνει για έβδομη συνεχή χρονιά το φεστιβάλ «Σώματα και αντικείμενα σε κίνηση», στοχεύοντας στην ανάδειξη νέων σκηνικών προτάσεων, με άξονα το εκφραστικό σώμα και τη σχέση του με τα σκηνικά αντικείμενα. Φέτος, το φεστιβάλ περιλαμβάνει θεάματα που μελετούν τη σχέση του φωτός και της σκιάς («Σκιές» - Νιόβη Σταυροπούλου), τη σχέση του σώματος με την εκφραστική μάσκα («Ουπς! Έπεσα!» - Φαίη Ρειζίδου και «Είμαι ένα πλάσμα» - Ευαγγελία Νικηφόρου, Βασίλης Τζαβάρας), με την εικονική πραγματικότητα («Border line» - Έλλη Γιδάκου, Ρουμπίνη Μεντζελοπούλου), με τη μαριονέτα («500kg» - κουκλοθέατρο Φτουξελεφτερία: Κωσταντής Μιζάρας, Αγγελική Γουναρίδη), σύνθετα θεάματα που σμίγουν τον σύγχρονο χορό με την ακροβατική τέχνη και τη ζωντανή μουσική («Επιμένω» - Βάσια Τσώτσου), αλλά και ένα πρωτότυπο θέαμα που αντιμετωπίζει τον θεατρικό χώρο, όπου πραγματοποιείται, ως αντικείμενο "μελέτης" («Σκέτο - ομάδα equal0»: Δάφνη Στεφάνου, Γιώργος Αμέντας). Στο Θέατρο Φούρνος (Μαυρομιχάλη 168, Εξάρχεια). Τηλ.: 210 6460748, 6981701416. Ώρα: 21:30. Εισιτ.: 8 ευρώ.

Διάλεξη
Διάλεξη και αστροπαρατήρηση στον Ελληνικό Κόσμο

Δύο ακόμη διαλέξεις και βραδιές αστροπαρατήρησης διοργανώνονται από τον «Ελληνικό Κόσμο» σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο πλαίσιο της έκθεσης «Η κατάκτηση του διαστήματος» από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης. Σήμερα, η κ. Φιόρη - Αναστασία Μεταλληνού, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, πραγματοποιεί διάλεξη με θέμα «Ήχοι από το διάστημα». Θα ακολουθήσει παρατήρηση του ουρανού με τηλεσκόπια της Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος - Παράρτημα Σαλαμίνας στο Αίθριο του «Ελληνικού Κόσμου». Θα παρατηρηθούν ουράνια αντικείμενα όπως οι πλανήτες, ο Δίας και ο Άρης. Στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254, Ταύρος). Τηλ.: 212 2540000. Ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης