Λάθος η προηγούμενη μελέτη του υδροφόρου ορίζοντα για την Εθνική Πινακοθήκη

Λάθος η προηγούμενη μελέτη του υδροφόρου ορίζοντα για την Εθνική Πινακοθήκη

Ανησυχία προκαλεί το αποτέλεσμα της νέας μελέτης του υδροφόρου ορίζοντα (από τον ποταμό Ιλισό) που τον δείχνει 7,5 μέτρα πιο κοντά στα θεμέλια του κτιρίου – Λάθος υπολογισμοί σε προηγούμενη μελέτη

Λάθος η προηγούμενη μελέτη του υδροφόρου ορίζοντα για την Εθνική Πινακοθήκη

Προβληματισμό και καθυστερήσεις δημιουργούνται για το έργο της επέκτασης της Εθνικής Πινακοθήκης, καθώς ο εντοπισμός του υδροφόρου ορίζοντα είναι διαφορετικός από τον αρχικό υπολογισμό.

Το θέμα συζητήθηκε στην συνεδρίαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων, καθώς ζητείται να ξαναποφασίσουν τη νέα στατική μελέτη του κτιρίου που θα αποτελεί επέκταση της Πινακοθήκης, αφού οι νέες μελέτες αποκάλυψαν ότι ο ποταμός Ιλισός βρίσκεται σε βάθος από 4,5 έως 7,7 μέτρα (ανάλογα με την κλίση του εδάφους), δηλαδή τουλάχιστον οκτώ μέτρα πιο πάνω από τις εκτιμήσεις της αρχικής γεωτεχνικής μελέτης (που υπολόγιζε τον υδροφόρο ορίζοντα σε βάθος 15,85 έως 24,7 μέτρα).
Κλείσιμο

Μέλη του Συμβουλίου διατύπωσαν ανησυχία για την ασφάλεια των έργων, που θα αποθηκεύονται σε αίθουσες κάτω από το νερό. Ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ  Νίκος Νικολαΐδης, μιλώντας στο Συμβούλιο αναφέρθηκε σε «λάθος κολοσσιαίων διαστάσεων» και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ευθύνες γι' αυτούς που έκαναν τις μελέτες».

Και επειδή η μεγάλη ανησυχία είναι στο πόσο ασφαλείς θα είναι οι αποθήκες του νέου κτιρίου που θα βρίσκεται ουσιαστικά περιτριγυρισμένο από νερό, υπήρξαν προτάσεις για άλλες λύσεις αλλά τελικά αποφασίστηκε να παραμείνει το σχέδιο της κατασκευής ως έχει για να μην χαθεί και η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

 Όπως ανέφερε και η επιμελήτρια του Μουσείου Όλγα Μεντζαφού, «διερευνήσαμε τι γίνεται σε άλλα μουσεία του εξωτερικού, όπου είδαμε ότι με τις κατάλληλες τεχνολογικές λύσεις υπάρχει η δυνατότητα να είναι ασφαλή τα έργα. Η ανάδοχη εταιρεία μας έχει διαβεβαιώσει ότι θα εφαρμόσει τις απαιτούμενες λύσεις».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης