Η αλήθεια για τις διαρροές από την ΕΚΤ
mpousmpourelis

Παν. Μπουσμπουρέλης

Η αλήθεια για τις διαρροές από την ΕΚΤ

Η επιτυχία της συμφωνίας θα αποφέρει μια σημαντική εξοικονόμηση την προσεχή πενταετία που σε συνδυασμό με την αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να μεταφραστεί σε 7-8 δισ. σε ετήσια βάση. Όμως το τίμημά της έχει σημασία. Σήμερα το Eurogroup είναι καθοριστικό.

Και θα πρέπει να έχει μια θετική εξέλιξη. Πρέπει δηλαδή να αποφευχθεί με κάθε τρόπο αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας από την FAZ, αλλά και παίχθηκε εκτεταμένα στο CNBC και το Bloomberg και αφορά συζητήσεις που έγιναν στην ΕΚΤ για μέτρα περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων στην Ελλάδα. Μάλιστα, η ΕΚΤ διέψευσε όλα τα σχετικά.

Όμως αυτά τα μέτρα, αν ληφθούν, είναι δρόμος χωρίς επιστροφή για την οικονομία μας. Endgame το χαρακτηρίζουν επενδυτικοί κύκλοι που δραστηριοποιούνται Ελλάδα,υπενθυμίζοντας ότι οι περιορισμοί δεν έχουν αρθεί ακόμα στην Κύπρο.

Κλείσιμο
Τα μέτρα αυτά θα περιορίσουν τις αναλήψεις, τις χρήσεις των πιστωτικών καρτών και θα απαιτούν συγκεκριμένες αιτιολογήσεις για να βγαίνουν λεφτά στο εξωτερικό. Κυρίως θα δημιουργήσει τοξικά χαρακτηριστικά στο τραπεζικό σύστημα, την ώρα που οι επιχειρήσεις ήδη πιέζονται λόγω έλλειψης χρηματοδότησης και αναγκάζονται να σπάνε καταθέσεις για να εισάγουν εμπορεύματα ή πρώτες ύλες. Θα επιβραδυνθεί η κυκλοφορία χρήματος και θα δοθούν δικαιολογίες σε όσους καθυστερούν πληρωμές προς πάσα κατεύθυνση για εσωτερική στάση.

Είναι λάθος αν κάποιοι πιστεύουν ότι μια τέτοια πίεση στις καθημερινές συναλλαγές θα δώσει τις ικανές πολιτικές αφορμές για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Αντίθετα, θα επιβραδύνει δραματικά την πορεία της οικονομίας, στοιχείο που μπορεί να καταστεί δισεπίλυτο πρόβλημα για την κυβερνητική πορεία στη συνέχεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ