Γίναμε Ντουμπάι

Μαριάννα Τζάννε

Γίναμε Ντουμπάι

Μπορεί τα πετροδόλαρα να αποδείχτηκαν μπίζνες-φούμαρα για τις επενδύσεις των Αράβων στην Ελλάδα, όμως ως επισκέπτες -τουρίστες, οι Άραβες γεμίζουν...αεροπλάνα. Η είδηση ότι η Emirates, μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως αεροπορικές εταιρείες έβαλε περισσότερες πτήσεις το φετινό καλοκαίρι στο δρομολόγιο Αθήνα -Ντουμπάι θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι επιβεβαιώνει μια αυξημένη επιβατική κίνηση.

Το γεγονός όμως ότι η συγκεκριμένη γραμμή είναι από τις πιο κερδοφόρες της διεθνούς αεροπορικής εταιρείας στην Ευρώπη δεν μπορεί από το να εντυπωσιάζει. Η πληρότητα το διάστημα Μαίου-Αυγούστου ξεπέρασε το 90% καθώς στους Άραβες αρέσει να ξεροψήνονται κάτω από τον Μεσογειακό ουρανό. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Εμίρης του Κατάρ που είναι από τους πλέον φανατικούς επισκέπτες στη χώρας μας αγόρασε το νησάκι της Οξιάς και χρησιμοποίησε “βίσμα” τον Πρωθυπουργό για να το χτίσει. Στα κτηματομεσιτικά γραφεία οι Άραβες φιγουράρουν ως υποψήφιοι αγοραστές και στην αγορά της εξοχικής κατοικίας. Θεωρούν ότι τα κίνητρα που έδωσε η κυβέρνηση με την χορήγηση άδειας παραμονής για πέντε χρόνια σε όσους αλλοδαπούς (εκτός ΕΕ) αγοράζουν ακίνητα άνω των 250.000 ευρώ δυνητικά μπορεί να προσελκύσει και τους ΄Άραβες πολίτες.

Σε αυτή τη φάση το σενάριο μπορεί για ορισμένους να φαντάζει προωθημένο. Είναι όμως παραπάνω από σαφές ότι δεν είναι επιστημονικής φαντασίας. Αρκεί να καλλιεργηθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και αξιόπιστης οικονομικής διπλωματίας καθώς την τελευταία διετία με τους ΄Άραβες άλλα συμφωνούνταν και άλλα γίνονταν. Η επένδυση του υγροποιημένου Αερίου στον Αστακό, το απίστευτο αλαλούμ στο Ελληνικό αλλά και το deal με το χρυσό στην Χαλκιδική είναι από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις. Αυτό το κλίμα καχυποψίας που έχει διαμορφωθεί με επιπόλαια λάθη διαχρονικά των ελληνικών κυβερνήσεων μας έχει κατατάξει στην συνείδηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ως έναν από τους πιο προσφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς και όχι ως συμμάχους ή συνεταίρους.

Μέχρι επομένως να αποδείξουμε ότι μπορούν να συζητήσουν σοβαρά μαζί μας ακόμη και για μεγάλες μπίζνες, οι Άραβες θα αγοράζουν από εμάς μόνο ήλιο, γη. Εσχάτως και πολυτελή αυτοκίνητα! Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι μέσω της Emirates οι νεόπτωχοι Έλληνες έχουν “εξάγει” σε Ντουμπάι, Σιγκαπούρη και Τόκιο την τελευταία διετία περίπου 25 υπερπολυτελή αυτοκίνητα. Ferrari και Lamborghini, λένε τα στελέχη της αεροπορικής εταιρείας που αγόρασαν σε άλλες εποχές -όχι πολύ μακρινές- νεόπλουτοι Έλληνες και που σήμερα μόνο αγοραστές σαν τους ΄Άραβες και τους Ασιάτες θα μπορούσαν να συντηρήσουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ