Δημήτρης Μαυρομάτης: Εδωσε 7 εκατ. δολάρια για έναν Πικάσο

Δημήτρης Μαυρομάτης: Εδωσε 7 εκατ. δολάρια για έναν Πικάσο

Ανω κάτω έκανε το χρηματιστήριο της τέχνης ο Ελληνας billionaire της γαλλικής πρωτεύουσας αγοράζοντας στο Λονδίνο έναν ακόμη Πικάσο και εκτοξεύοντας την αξία της προσωπικής του συλλογής στα 2 δισ. δολάρια

Δημήτρης Μαυρομάτης: Εδωσε 7 εκατ. δολάρια για έναν Πικάσο
H είδηση κρατήθηκε ως επτασφράγιστο μυστικό περίπου για μία εβδομάδα, όταν η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» έκανε αίφνης την αποκάλυψη: ο πάμπλουτος Ελληνας της γαλλικής πρωτεύουσας Δημήτρης Μαυρομάτης, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση, έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη αγοράζοντας έναν πίνακα η αξία του οποίου ανήλθε τελικά στα 7 εκατ. δολάρια. «Ηταν μια κίνηση ματ για τα κοσμικά σαλόνια της τέχνης, τα οποία διατείνονται ότι σε τέτοιες περιόδους ο δείκτης του χρηματιστηρίου της τέχνης πέφτει σε επικίνδυνα επίπεδα. Τα 7 εκατ. δολάρια που δόθηκαν αφειδώς από τον Ελληνα επιχειρηματία αποδεικνύουν, ωστόσο, ότι η τέχνη εξακολουθεί να αποτελεί την καλύτερη επένδυση αφού οι διάσημες πινελιές δεν χάνουν ποτέ την υψηλή τους αξία», σημειώνουν τα ξένα media.

Κλείσιμο
Το έργο φέρει τον τίτλο «Femme assise au chapeau» και απεικονίζει μια γυναίκα που φορά καπέλο και κάθεται σε καρέκλα. Ο μοναδικός αυτός πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο Ισπανό ζωγράφο Πικάσο τη δεκαετία του ’60 και σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή

Ο πίνακας αγοράστηκε από την γκαλερί Αcquavella της Νέας Υόρκης -από την οποία προμηθεύονται έργα τέχνης το διεθνές jet set και η ευρωπαϊκή αριστοκρατία- στο πλαίσιο της έκθεσης «Frieze» που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Λονδίνο. Το έργο φέρει τον τίτλο «Femme assise au chapeau» και απεικονίζει μια γυναίκα που φορά καπέλο και κάθεται σε καρέκλα. Ο μοναδικός αυτός πίνακας φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο Ισπανό ζωγράφο Πικάσο τη δεκαετία του ’60 και σηματοδότησε μια ολόκληρη εποχή. «Πρόκειται για ένα ακόμη έργο τέχνης που προσδίδει στον ιδιοκτήτη του κύρος», ισχυρίζονται κύκλοι της τέχνης και συνεχίζουν: «Γι’ αυτό άλλωστε και η συγκεκριμένη αγορά αποτέλεσε θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια των Ελλήνων εφοπλιστών που βρέθηκαν στη βρετανική και τη γαλλική πρωτεύουσα». Λέγεται μάλιστα ότι ακόμη και ο εκκεντρικός γκαλερίστας Λάρι Γκαγκόζιαν έδειξε εντυπωσιασμένος από την αγορά του κ. Μαυρομάτη. Επτά εκατ. δολάρια για ένα έργο τέχνης δεν διατίθενται πλέον εύκολα, εκτός αν είσαι μέλος μιας πλούσιας οικογένειας η οποία διέθετε κατά το παρελθόν επιχειρήσεις στην Αφρική, αν είσαι χρηματιστής και κατοικείς σε μια υπέροχη μονοκατοικία στην καρδιά του Παρισιού και μάλιστα στο 16ο δημοτικό διαμέρισμα-καρτιέ, όπου βρίσκονται τα πιο ακριβά σπίτια της γαλλικής πρωτεύουσας. Ελληνικοί κύκλοι του Παρισιού ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος πίνακας κοσμεί ήδη τοίχο του σαλονιού της οικογένειας Μαυρομάτη.



Μια συλλογή που αποτιμάται περί τα 2 δισ.

O Δημήτρης Μαυρομάτης συγκαταλέγεται στους πιο δυνατούς παίκτες στην παγκόσμια σκακιέρα της τέχνης, ενώ  θεωρείται από τους μεγαλύτερους συλλέκτες έργων και αντικειμένων του 18ου αιώνα, τίτλος που του έχει στοιχίσει κατά το παρελθόν αρκετά εκατομμύρια γαλλικά φράγκα. Ο Ελληνας επιχειρηματίας ήταν άλλωστε το πρόσωπο που κρυβόταν για αρκετά χρόνια πίσω από τις δημοπρασίες με γαλλικά έπιπλα και πορσελάνες Σεβρών που διοργάνωνε ο οίκος Sotheby’s. Ιστορικά αντικείμενα όπως το μπουντουάρ της Μαρίας Αντουανέτας από το παλάτι του Φοντενεμπλό και άλλα έπιπλα του Ριζνέρ, επιπλοποιού του βασιλιά Λουδοβίκου, βγήκαν προς πώληση από τον βρετανικό οίκο δημοπρασιών όταν ο ελληνικής καταγωγής χρηματιστής πούλησε την εξαώροφη κατοικία του στην περιοχή Τσέστερ Σκουέαρ του Λονδίνου. «Την εποχή εκείνη είχε προκληθεί πραγματικός πανικός από τα αντικείμενα που άγγιζαν αστρονομικά ποσά. Φανταστείτε ότι ένα μαύρο κινέζικο βάζο της εποχής του ηγεμόνα Κιανλόνγκ είχε τιμή εκκίνησης περί το 1,5 εκατ. ευρώ», θυμούνται κάποιοι. Πολλοί είχαν αναρωτηθεί τότε ποιος ήταν ο πραγματικός λόγος που ένας αυθεντικός λάτρης της τέχνης αναγκαζόταν να πουλήσει, για να εισπράξουν την αποστομωτική απάντηση: «Δεν πουλάω γιατί έχω ανάγκη από χρήματα, αλλά από τετραγωνικά. Οπως δήλωσα και στους “New York Times”, δεν μου αρέσει να τοποθετώ αντικείμενα που αγαπώ σε αποθήκες. Οσοι έχουν επισκεφθεί το σπίτι μου στο Παρίσι ξέρουν ότι είναι γεμάτο έπιπλα, πίνακες και αντικείμενα του 18ου αιώνα. Εκείνα του Λονδίνου δεν είχα πια πού να τα βάλω. Γιατί, λοιπόν, να μην τα χαρούν κάποιοι άλλοι;».


Αντικείμενα του 18ου αιώνα από την πανάκριβη συλλογή του Δημήτρη Μαυρομάτη

Aπό το Marché aux Puces, σύγχρονος Σταύρος Νιάρχος

Ο Δημήτρης Μαυρομάτης ήταν μόλις 18 ετών όταν επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα διάσημα παλιατζίδικα του Marché aux Puces στο Παρίσι και ένιωσε γοητευμένος. Γιος Κωνσταντινουπολίτη, η οικογένεια του οποίου ασχολήθηκε με το εμπόριο καφέ και κακάο στο Καμερούν, διέθετε πάντα κοσμοπολίτικο αέρα. Παρόλο που οι γονείς του δεν υπήρξαν συλλέκτες, τον έστρεψαν νωρίς στην τέχνη μέσα από τη μελέτη της. Σε ηλικία 19 ετών χάνει τον πατέρα του και, καθώς ο κόσμος των επιχειρήσεων δεν τον συγκινεί, αναγκάζεται να τα πουλήσει όλα για να ανοίξει στη Γενεύη το δικό του χρηματιστηριακό γραφείο. Το 1989 αρχίζει να δημιουργεί την προσωπική του συλλογή, για να φτάσει σήμερα να συμπεριλαμβάνεται, σύμφωνα με την ετήσια λίστα της αμερικανικής έκδοσης του περιοδικού «Artnews», στο top 10 των παγκόσμιων μαικήνων της τέχνης, παίρνοντας θέση δίπλα στον Γάλλο επιχειρηματία Φρανσουά Πινό, στον Φίλιππο Νιάρχο και στην κόρη του Καταριανού εμίρη, Μαγιάσα μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Διαθέτει πέντε μυθικής αξίας πίνακες του Πικάσο, μεταξύ των οποίων και το διάσημο «Φιλί», έργα του Φράνσις Μπέικον και του Μπασκιά και μια αξιοζήλευτη συλλογή από πορσελάνες. Ολη του η συλλογή αποτιμάται στο αστρονομικό νούμερο των 2 δισ. δολαρίων, γι’ αυτό και κάποιοι συγκρίνουν το πάθος του για την τέχνη με εκείνο του Σταύρου Νιάρχου: «Φθηνά έργα ή έργα σε καλή τιμή δεν υπάρχουν. Η τέχνη ακόμα και σε καιρό κρίσης πωλείται - και πωλείται ακριβά. Δεν γίνονται με τα ψέματα οι μεγάλες συλλογές. Εγώ, όπως και ο Σταύρος Νιάρχος, μάθαμε να ξοδεύουμε για κάτι που μας αρέσει και είναι η αδυναμία αλλά και η τρέλα της ζωής μας», απαντά κάθε φορά που κάποιος τον ρωτάει σχετικά. Διασημότητες από όλο τον κόσμο τον επισκέπτονται τακτικά για να απολαύσουν τα μοναδικά κομμάτια του, που κάνουν το διαμέρισμά του στο Παρίσι να θυμίζει Βερσαλλίες. Οπως ακριβώς πράττει και η σύζυγος του πρώην Γάλλου προέδρου, κυρία Σιράκ, η οποία επισκέπτεται τακτικά την οικία Μαυρομάτη προκειμένου να πιει το απογευματινό της τσάι, να θαυμάσει τις πανέμορφες πορσελάνες και να συνομιλήσει για τέχνη με τον ανήσυχο Ελληνα συλλέκτη.







Αντικείμενα του 18ου αιώνα από την πανάκριβη συλλογή του Δημήτρη Μαυρομάτη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης