Οστεοπόρωση: Γνωστό φάρμακο επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο

Οστεοπόρωση: Γνωστό φάρμακο επηρεάζει σημαντικά τον κίνδυνο

Μια παράδοξη σχέση μεταξύ των φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης και της οστεοπόρωσης αναδεικνύουν για πρώτη φορά οι επιστήμονες σε νέα τους μελέτη

woman_pills
Σε χαμηλές δόσεις, οι στατίνες μπορούν να προστατέψουν από τον οστικό καταβολισμό, δηλαδή την απώλεια οστικού ιστού. Όσο μεγαλύτερη όμως είναι η δοσολογία των φαρμάκων για τη μείωση της χοληστερόλης, τόσο αυξάνεται και η πιθανότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης, σύμφωνα με μια ανάλυση δεδομένων εκατομμυρίων ασθενών που δημοσιεύθηκε στο Annals of the Rheumatic Diseases.

Οι στατίνες αποτελούν ένα από τα πιο ευρέως συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως, «Οι στατίνες αναστέλλουν τη σύνθεση χοληστερόλης στο ήπαρ, με αποτέλεσμα τη μείωσή της. Ωστόσο, η χοληστερόλη είναι άκρως σημαντική για διάφορες διαδικασίες στο σώμα, όπως για παράδειγμα την παραγωγή των ορμονών του σεξ, της οιστραδιόλης και της τεστοστερόνης», αναφέρει ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Michael Leutner από το Κλινικό Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Διαβάστε τη συνέχεια στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης