Καρκίνος Μαστού: Το τεστ που προβλέπει τον κίνδυνο υποτροπής

Καρκίνος Μαστού: Το τεστ που προβλέπει τον κίνδυνο υποτροπής

Οι επιστήμονες μελετούν τρόπους που τους επιτρέπουν να εκτιμήσουν εάν ελοχεύει ο κίνδυνος υποτροπής της νόσου ακόμη και στα επόμενα είκοσι χρόνια

karkinos_mastou-1280x720
Είναι γνωστό ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε επιτυχή θεραπεία για καρκίνο του μαστού εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο υποτροπής αρκετά χρόνια μετά. Ωστόσο, δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποσαφηνιστεί ποιες γυναίκες βρίσκονται σε υψηλό κίνδυνο για κάτι τέτοιο και σε ποιες είναι σχεδόν απίθανο να επιστρέψει ο καρκίνος.

Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature, αυτή τη στιγμή οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να εξετάσουν ορισμένους παράγοντες που θα τους βοηθήσουν να εκτιμήσουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Πιο αναλυτικά, στη μελέτη της Christina Curtis, επικεφαλής ερευνήτρια και επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής και Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, εξετάστηκαν τα ιατρικά ιστορικά περισσότερων από 3.000 γυναικών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού από το 1977.

Για σχεδόν 2.000 από αυτές τις ασθενείς, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξετάσουν τις μοριακές λεπτομέρειες του καρκίνου από τον οποίο έπασχαν, παρατηρώντας μεταξύ άλλων το επίπεδο δραστηριότητας ορισμένων γονιδίων που σχετίζονται με τον καρκίνο και την παρουσία συγκεκριμένων γενετικών μεταλλάξεων.

Κλείσιμο
Για παράδειγμα, οι γυναίκες με καρκινικούς όγκους του μαστού θετικούς στους υποδοχείς οιστρογόνων (καρκίνος ER+ όπου η ανάπτυξη του καρκίνου τροφοδοτείται από τα οιστρογόνα) έχουν υψηλότερες πιθανότητες υποτροπής στα επόμενα χρόνια μετά τη θεραπεία. Το ίδιο ισχύει και για τον καρκίνο που κάνει μεταστάσεις σε πολλαπλούς λεμφαδένες από τη στιγμή της διάγνωσης.

Όταν, λοιπόν, οι ερευνητές συγκέντρωσαν όλες τις πληροφορίες, είδαν ότι ορισμένες υποομάδες γυναικών αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο επανεμφάνισης καρκίνου μακροπρόθεσμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης