Γαστρεντερίτιδα: Πώς θα την ξεπεράσουμε και πώς θα προφυλαχθούμε

Γαστρεντερίτιδα: Πώς θα την ξεπεράσουμε και πώς θα προφυλαχθούμε

Ποιοι είναι οι συνήθεις ύποπτοι για την πρόκληση γαστρεντερίτιδας - της συχνότερης χειμωνιάτικης ίωσης - και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατευτούμε

190218122126_gastrenteritida
Οι γαστρεντερίτιδες του χειμώνα αποτελούν συνήθως ελαφρές ιογενείς λοιμώξεις με συμπτώματα διαρροϊκές κενώσεις, μυαλγίες, κοιλιακό άλγος, πυρετό, ναυτία ή εμετούς. Τα συμπτώματα εμφανίζονται οξέως με όλους τους δυνατούς συνδυασμούς. Οφείλονται σε ιούς γι αυτό μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα και από το αναπνευστικό, έχουν βραχύ χρόνο επώασης και χαρακτηριστικό τους είναι ότι δεν συνοδεύονται από αιματηρές κενώσεις. Άλλοι ιοί που ενοχοποιούνται είναι οι noro-ιοί, οι ροτα-ιοί, οι εντερικοί αδενο-ιοί και οι αστρο-ιοί.

Η μετάδοση είναι εύκολη αρκεί ένα υγιές άτομο να έλθει σε επαφή με ένα άτομο που νοσεί ή μια επιφάνεια που έχει μολυνθεί με τον ιό και να φέρει τα χέρια στο στόμα ή να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο μολυσμένο με τον ιό.

Οι νοροιοί, μετά τη εισαγωγή του εμβολίου κατά των ιών ρότα, είναι οι ιοί που ευθύνονται συχνότερα για τις ιογενείς γαστρεντερίτιδες του χειμώνα και τρόφιμα που μολύνονται είναι τα πράσινα λαχανικά, τα φρέσκα φρούτα και τα όστρακα. Τα τρόφιμα μολύνονται είτε από τους χειριστές τροφίμων είτε από μολυσμένες επιφάνειες, ακόμη και από μολυσμένο νερό. Είναι εξαιρετικά ανθεκτικοί στο περιβάλλον. Αντέχουν σε θερμοκρασία ψυγείου, στη θέρμανση μέχρι 60 βαθμούς και στην απολύμανση με αλκοόλη ή χλωρίνη. Επιδημίες από τους ιούς αυτούς αναφέρονται σε εστιατόρια, νοσοκομεία, κρουαζιερόπλοια, στρατώνες. Η νόσος διαρκεί έως τρεις ημέρες. Εκτός από δίαιτα και ενυδάτωση οι λοιμώξεις αυτές, που είναι ήπιες, δεν χρήζουν άλλης φροντίδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης