Πώς μπορεί η οικογένεια να στηρίξει τον ασθενή με καρκίνο

Πώς μπορεί η οικογένεια να στηρίξει τον ασθενή με καρκίνο

Συμβαίνει συχνά να υιοθετείται από την οικογένεια η άποψη πως ο καρκίνος είναι μια θανατηφόρα ασθένεια γεγονός που συμβάλλει στην αποτυχία της επιθυμητής υποστήριξης του ασθενούς

patient
Η λέξη καρκίνος προκαλεί συνήθως στο άκουσμα της ένα μούδιασμα, αφού υποσυνείδητα έχουμε συνδυάσει τον καρκίνο με τον θάνατο. Είναι πραγματικότητα ότι μαζί με τον πάσχοντα υποφέρει όλη η οικογένεια που καλείται να στηρίξει τον άνθρωπο της. Στην οικογένεια επικρατεί άγνοια, αμηχανία και συναισθηματικό χάος για το πώς θα πράξουν, καθώς η πλειοψηφία δεν έχει την κατάλληλη ενημέρωση για την ασθένεια. Είναι συχνό φαινόμενο να υιοθετείται από την οικογένεια η άποψη πως ο καρκίνος είναι μια θανατηφόρα ασθένεια και με αυτόν τον τρόπο αγνοεί τη θετική προσέγγιση του ασθενή απέναντι στην πρόγνωση και τη θεραπεία του. Όλο αυτό συμβάλλει στην αποτυχία της επιθυμητής υποστήριξης του ασθενούς.

Τα μέλη της οικογένειας περνούν και εκείνα από κάποια στάδια προσαρμογής, παρόμοια με αυτά που αντιμετωπίζει ο πάσχοντας: Το στάδιο της άρνησης, της ψυχολογικής και πρακτικής αποδιοργάνωσης, το στάδιο αμοιβαίας απόρριψης όπου και οι δύο πλευρές υποκρίνονται άγνοια ή υπερπροστατευτικότητα όπου ο άρρωστος μπαίνει στο περιθώριο και χάνει την ενεργητικότητα του.

Διαβάστε περισσότερα στο ygeiamou.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης