Ποια η σχέση του διαβήτη με τη βιταμίνη D;

Ποια η σχέση του διαβήτη με τη βιταμίνη D;

Τι αποκαλύπτουν οι νέες μελέτες

diabitis-zaaro
Τα περιστατικά διαβήτη εμφανίζουν ραγδαία αύξηση παγκοσμίως τα τελευταία χρόνια, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να υπολογίζει πως αυτή τη στιγμή οι πάσχοντες ανέρχονται στα 422 εκατομμύρια. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθοδηγείται κυρίως από τον μεγάλο αριθμό νέων περιστατικών διαβήτη τύπου 2.

Ο διαβήτης, αποτελεί μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας ή την μη αποτελεσματική αξιοποίηση της ινσουλίνης από τον οργανισμό για τη ρύθμιση του σακχάρου, αποτελεί παράγοντα κινδύνου για σοβαρές επιπλοκές στην υγεία, όπως η καρδιοπάθεια, η τύφλωση, η νεφροπάθεια και ο ακρωτηριασμός των κάτω άκρων.

Βιταμίνη D, περιοδοντίτιδα & διαβήτης

Μια καναδική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMJ Open Diabetes Research & Care παρουσιάζει για πρώτη φορά τη σχέση μεταξύ των επιπέδων βιταμίνης D στον οργανισμό, της στοματικής υγείας και του κινδύνου εκδήλωσης διαβήτη.

Παλαιότερες μελέτες παρουσιάζουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο περιοδοντίτιδας (μιας βακτηριακής φλεγμονώδους πάθησης) που προκαλεί βλάβες στους μαλακούς ιστούς και οστά των ούλων.

Κλείσιμο
Η σχέση όμως είναι αμφίδρομη, αφού η περιοδοντίτιδα μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τα συμπτώματα του διαβήτη.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης