Ρωσία: Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση ξεκινώντας ασκήσεις με πυρηνικά όπλα

Ρωσία: Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση ξεκινώντας ασκήσεις με πυρηνικά όπλα

Με πυραύλους Iskander και Kinzhal η πρώτη φάση των ασκήσεων στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, λέει η Μόσχα

russia_pirinika
Η ρωσική αρκούδα άρχισε να «βρυχάται» στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στη Δύση με το Κρεμλίνο να ανακοινώνει ότι ξεκίνησε ασκήσεις με τακτικά πυρηνικά όπλα.

Τις ασκήσεις αυτές τις είχε προαναγγείλει ο ισχυρός άνδρας της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ως απάντηση στα σχόλια Ευρωπαίων ηγετών - με πρώτο και καλύτερο τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν - για το ενδεχόμενο να σταλούν Δυτικοί στρατιώτες στην Ουκρανία αν αυτό απαιτηθεί.



Κλείσιμο
Όπως μεταδίδει το Reuters, οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν την πρώτη φάση των στρατιωτικών ασκήσεων «που περιλαμβάνουν πρακτική εκπαίδευση στην προετοιμασία και τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων» στη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σημειώνεται ότι στις αρχές Μαΐου, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δώσει εντολή για την διεξαγωγή των συγκεκριμένων ασκήσεων.

Ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου είχε δηλώσει ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας και του Μινσκ άρχισαν τις κοινές προετοιμασίες για τη διεξαγωγή γυμνασίων στη χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων.

Σε ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι στην πρώτη φάση των ασκήσεων με τακτικά πυρηνικά όπλα περιλαμβάνονται οι πύραυλοι Iskander και Kinzhal.

«Οι ασκήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση της ετοιμότητας των μονάδων και του εξοπλισμού για την πολεμική χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων για την απάντηση και την άνευ όρων διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας του ρωσικού κράτους ως απάντηση σε προκλητικές δηλώσεις και απειλές μεμονωμένων δυτικών αξιωματούχων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας», γράφει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται ότι το Κρεμλίνο όπως και ο ρωσικός στρατός έχουν διαφημίσει το Kinzhal ή Kh-47, ως παράδειγμα του εκσυγχρονισμένου πυραυλικού οπλοστασίου της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι η υπερηχητική του ταχύτητα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αναχαίτιση.

Ο βαλλιστικός πύραυλος Kh-47 έχει βεληνεκές περίπου 2.000 χιλιομέτρων, επομένως μπορεί να εκτοξευτεί μακριά από το πεδίο της μάχης.

Ταξιδεύει με περίπου 10 φορές την ταχύτητα του ήχου και προέρχεται από τον μικρότερου βεληνεκούς βαλλιστικό πύραυλο Iskander, ο οποίος εκτοξεύεται από το έδαφος. Επιπλέον, μεταφέρει μια κεφαλή σχεδόν 500 κιλών.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως αναφέρει το Politico, έχει επανειλημμένα μιλήσει για την αποφασιστικότητά του να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση που υπάρξει απειλή για την «ύπαρξη του ρωσικού κράτους, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του.

«Από στρατιωτικής και τεχνικής πλευράς, είμαστε έτοιμοι», έχει διαβεβαιώσει, ενώ σε ερώτημα αν σκέφτηκε ποτέ να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία, αρκέστηκε να πει πως αυτό δεν κρίθηκε απαραίτητο.



Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο ντοκουμέντο από το τροχαίο στην Καλλιθέα με τον νεκρό 23χρονο - Έχασε τον έλεγχο και χτύπησε το λεωφορείο από πίσω

Ευρωεκλογές: Ο στόχος της ΝΔ και το ντέρμπι για τη δεύτερη θέση - Ο φόβος της αποχής, στο 10% οι αναποφάσιστοι

Το σούπερ δείπνο που ανέβασε ο Σπηλιωτόπουλος με Λαζόπουλο, Ασημακόπουλο, Μπεκατώρου και άλλους - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης