Τα πλαστικά καλάθια στα αεροδρόμια έχουν περισσότερους ιούς κι από επιφάνειες τουαλέτας

airport_controls

Μολυσμένα τα πλαστικά καλάθια που οι επιβάτες τοποθετούν τα πράγματά τους για να περάσουν τους ελέγχους σύμφωνα με έρευνα – Πολλοί ιοί εντοπίστηκαν στις μηχανές ελέγχου των διαβατηρίων και τις παιδικές χαρές 

Ιδιαίτερα ανησυχητικά για τους ταξιδιώτες είναι τα αποτελέσματα μιας μελέτης που έδειξε ότι τα πλαστικά καλάθια που καλούνται οι επιβάτες να τοποθετήσουν τα πράγματά τους κατά τον έλεγχο στα αεροδρόμια έχουν πολύ υψηλά επίπεδα ιών.

Εμπειρογνώμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα εντόπισαν στοιχεία ιών στο 10% των επιφανειών αεροδρομίου που εξέτασαν. Ανάμεσά τους τα τερματικά των καταστημάτων, τα σίδερα στις σκάλες, στους μετρητές ελέγχου των διαβατηρίων και στους παιδότοπους.

Η έρευνα έγινε στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι σε ώρες αιχμής, στο πλαίσιο έρευνας που διεξήγαγαν ειδικοί του πανεπιστημίου του Νότινχαμ και του Φινλανδικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας κατά το χειμώνα του 2016.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι ιοί εντοπίστηκαν στα πλαστικά καλάθια που τοποθετούν οι επιβάτες τα αντικείμενά τους στο σημείο ελέγχου με ακτίνες Χ των χειραποσκευών.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των κανόνων υγιεινής είναι κρίσιμοι παράγοντες για τον έλεγχο των περιοχών που έχουν μολυνθεί σε δημόσιους χώρους που πολλοί άνθρωποι περνούν καθημερινά.

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο του Νότινχαμ, ο πιο κοινός ιός είναι ο rhinovirus, που προκαλεί το κρυολόγημα, ενώ τα επιχρίσματα έδειξαν και τον ιό της γρίπης τύπου Α.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν ιοί που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού στις επιφάνειες τουαλέτας.

Ο Τζόναθαν Βαν Ταμ, καθηγητής δημόσιας υγείας του πανεπιστημίου ανέφερε ότι τα στοιχεία της έρευνας μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της πανδημίας και είναι πιο σημαντικά σε πολυσύχναστες περιοχές.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

vaping

Μελέτη δείχνει ότι οι Έλληνες που επιχειρούν να «σβήσουν» για πάντα το συμβατικό τσιγάρο στρέφονται στο ηλεκτρονικό τσιγάρο σε μια προσπάθεια διακοπής της καπνιστικής συνήθειας

2