Νιώθω μόνη και… φοβάμαι!

Νιώθω μόνη και… φοβάμαι!

Όταν μένετε μόνοι, τι σκέψεις περνάνε απ’ το μυαλό σας; 

depressed-girl-two
Σε όλους τους ανθρώπους και μόνο η ιδέα της μοναξιάς μπορεί να ξυπνήσει μέσα τους μια πληθώρα δυσάρεστων συναισθημάτων. Ίσως αυτό που μας φοβίζει τελικά να είναι η πλήξη, η απομόνωση ή απλώς το γεγονός ότι αναγκαστικά θα έρθουμε αντιμέτωποι με επίπονες σκέψεις και δυσάρεστα συναισθήματα που μας ταλαιπωρούν και απ’ τα οποία θέλουμε να κρατήσουμε μια απόσταση.

Όπως και να χει, η ανάγκη για σύνδεση και αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους βρίσκεται στο επίκεντρο των βασικών μας συναισθηματικών αναγκών ενώ από εξελικτική πλευρά η μοναξιά αποτελεί μια πολύπλοκη συναισθηματική κατάσταση στη βάση της οποίας εδράζεται το ένστικτο για επιβίωση.

Ο κεντρικός συναισθηματικός πυρήνας της μοναξιάς γίνεται ξεκάθαρα παρατηρήσιμος στο άγχος αποχωρισμού που μπορεί να βιώσει ένα βρέφος εν όψει της απουσίας ή της μη διαθεσιμότητας του γονιού ή φροντιστή του.

Το να είναι κανείς μόνος του αποτελεί μονάχα μια περιγραφική κατάσταση η οποία όμως δεν ισοδυναμεί με το συναίσθημα της μοναξιάς που μπορεί να βιώνει κανείς ακόμη κι αν βρίσκεται ανάμεσα σε πλήθος κόσμου.

Ως εκ τούτου, η μοναξιά διαφέρει από τη μοναχικότητα και αποτελεί μια δυσάρεστη υποκειμενική αίσθηση που με τον καιρό μπορεί να πάρει τη μορφή ενός δυσλειτουργικού φαύλου κύκλου όπου η απομόνωση, τα δυσάρεστα συναισθήματα για τον εαυτό και η απόσυρση από τον περίγυρο αλληλοτροφοδοτούνται και διαιωνίζονται.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης