Τι φταίει και αυξάνεται η εμφάνιση του καρκίνου του θυρεοειδούς;

thyroid-doctor

 Tο ανησυχητικό είναι ότι οι καρκίνοι εμφανίζονται πλέον και σε πολύ μικρές ηλικίες, σε παιδιά 15 και 17 χρόνων

Παρατηρούμε μια αύξηση του καρκίνου του θυρεοειδούς τα τελευταία χρόνια. Αυτή η αύξηση αφορά τόσο ενήλικες όσο παιδιά και εφήβους. Επιστημονικά συνδέεται κυρίως με τη ραδιενέργεια.

Η επιστημονική κοινότητα πλέον ενοχοποιεί το πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ, το 1986, για την αύξηση αυτή, δεδομένων των στοιχείων της κίνησης του νέφους προς τα Βαλκάνια και στη συνέχεια στον ελλαδικό χώρο.

Άλλοι παράγοντες της αύξησης φαίνεται πως είναι γενικότερα η ρύπανση του περιβάλλοντος, η προηγούμενη ακτινοβολία που έχει δεχθεί για άλλη πάθηση στο κεφάλι ή στο λαιμό και μάλιστα σε νεαρή ηλικία και βέβαια η κληρονομικότητα.

O χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης τονίζει:

«Χαρακτηριστικό της αύξησης της εμφάνισης τουείναι ότι στις 10 επεμβάσεις θυρεοειδούς που διενεργούμε στην κλινική χειρουργικής θυρεοειδή του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου, οι 6-7 αφορούν καρκίνο. Και το ανησυχητικό είναι ότι εμφανίζονται, πλέον και σε πολύ μικρές ηλικίες, σε παιδιά 15 και 17 χρόνων».

«Μια συχνή παρανόηση για τον καρκίνο του θυρεοειδούς είναι ότι είναι συχνά ονομάζεται “καλός καρκίνος”, επειδή η πρόγνωση για τους περισσότερους ασθενείς είναι εξαιρετική», αλλά τελικά ‘’δεν είναι καλός καρκίνος’’ λέει ο Σταύρος Τσιριγωτάκης.

Αυτό υπονομεύει τη σοβαρότητα της νόσου και δεν είναι απολύτως αληθές. Ο καρκίνος του θυρεοειδή είναι ‘’καλός καρκίνος’’ όταν διαγνωστεί έγκαιρα, διαφορετικά ταλαιπωρεί τους ασθενείς.

Διαβάστε περισσότερα στο kontasou.com

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Δρ Ελένη

Τα φθηνά παράνομα τσιγάρα εισαγωγής, με ραδιενεργό καπνό Ουκρανίας, παίζουν έναν ρόλο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ellada-1280x720

Μια από τις συνέπειες της δεκάχρονης κρίσης ήταν η επιδείνωση των παραμέτρων του δημογραφικού προβλήματος