Viral η νέα ηχητική ψευδαίσθηση: Εσείς τι ακούτε, Yanny ή Laurel;

Viral η νέα ηχητική ψευδαίσθηση: Εσείς τι ακούτε, Yanny ή Laurel;

Μετά το φόρεμα που φαινόταν ή μπλε ή χρυσό, η νέα ψευδαίσθηση έχει κατακλύσει το διαδίκτυο - Ο Στίβεν Κινγκ πάντως «ψηφίζει» Yanny

sound
Το 2015 είχε γίνει viral ένα βίντεο με μία οπτική ψευδαίσθηση: ένα φόρεμα που φαινόταν και μπλε και χρυσό και ρωτούσε τους χρήστες του διαδικτύου τι χρώμα ακριβώς το βλέπουν.

Αυτή τη φορά μία ακουστική ψευδαίσθηση σε βίντεο που εμφανίστηκε στο Reddit, ακούγεται μια φωνή υπολογιστή, που επαναλαμβάνει συνέχεια μια λέξη. Το κοινό όμως διχάζεται έντονα για το αν αυτή η λέξη που ακούγεται είναι «Yanny» ή «Laurel».

Ο καθηγητής, David Alais της Σχολής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ επισημαίνει ότι ο ήχος των Yanny/Laurel είναι ένα παράδειγμα ενός «αντιφατικά διφορούμενου ερεθίσματος».

«Μπορεί να γίνονται αντιληπτά με δύο τρόπους και συχνά το μυαλό στρέφεται εμπρός και πίσω μεταξύ των δύο ερμηνείες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος δεν μπορεί να αποφασίσει για μια οριστική ερμηνεία ", λέει ο Alais και προσθέτει: «Εάν υπάρχει μία μικρή αντίφαση το μυαλό "κλειδώνει" σε μία ενιαία αντιληπτική ερμηνεία. Εδω, ο ήχος Yanny/Laurel φαίνεται ότι είναι αντιφατική, καθώς ο χήος έχει παρόμοιο χρονισμό . Όλο αυτό υπογραμμίζει το πόσο ο εγκέφαλος είναι ένας ενεργός ερμηνευτής της αισθητήριας συμβολής και συνεοπώς ο εξωτερικός κόσμος είναι λιγότερο αντικειμενικός από όσο μας αρέσει να πιστεύουμε»

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής για τον ίδιο, αλλά και για άλλους, η λέξει ακούγεται 100% «Yanny» χωρίς την παραμικρή αμφιβολία.

Η έλλειψη της αμφιβολίας πιθανότατα οφείλεται σε δύο λόγους: αφενός στην ηλικία του, καθώς στα 52 τα αυτιά του δεν έχουν υψηλή ευαισθησία και αφετέρου μια διαφορά στην προφορά μεταξύ της νοτιοαμερικανικής προφοράς στο μήνυμα του υπολογιστή και το πώς οι δύο αυτές λέξεις θα προφέρονταν στην αυστραλιανή ή βρετανική γλώσσα.

Κλείσιμο
Το εν λόγω επιχείρημα υποστηρίζεται περαιτέρω από τον επίκουρο καθηγητή γνωσιακής νευροεπιστήμης Lars Riecke στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ. Μιλώντας στο Verge, ο Riecke υποστηρίζει: «Το μυστικό είναι στη συχνότητα του ήχου. Αλλά ένα μέρος του επίσης είναι η μηχανική των αυτιών σας, και τι περιμένετε να ακούσετε».

Οπως εξηγεί «οι περισσότεροι ήχοι - συμπεριλαμβανομένων των L και Y, - αποτελούνται από αρκετές συχνότητες ταυτόχρονα. Οι συχνότητες του Υ μπορεί να έχουν γίνει αυξηθεί τεχνητά και οι συχνότητες που κάνουν τον ήχο L να έχουν μειωθεί».

Εσείς τι ακούτε; Yanni ή Laurel;
Yanny or Laurel, what do you hear?

Ο καθηγητής Hugh McDermott από το Ινστιτούτο Bionics της Μελβούρνης σημειώνει: «Όταν ο εγκέφαλος είναι αβέβαιος για κάτι, χρησιμοποιεί τις περιβάλλουσες ενδείξεις για να σας βοηθήσει να κάνετε τη σωστή απόφαση. Αν έχετε ακούσει μια συζήτηση σχετικά με τον «Laurel» δεν θα είχατε ακούσει«Yanny».

«Η προσωπική ιστορία μπορεί επίσης να δώσει μια ασυναίσθητη προτίμηση για το ένα ή το άλλο. Θα μπορούσατε να γνωρίζετε πολλούς ανθρώπους που ονομάζονταν «Laurel» και κανέναν που να ονομάζεται «Yanny».

Ο διάσημος συγγραφέας πάντως, Στίβεν Κινγκ, που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που άκουσαν το ηχητικό απόσπασμα, είπε ότι άκουσε «Yanny» και μάλιστα το ανέβασε και στο Twitter. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης