Οι χιμπατζήδες κοιμούνται σε πολύ πιο καθαρά κρεβάτια από τα δικά μας!

chimp

Μήπως οι προσπάθειές μας να φτιάξουμε ένα ασφαλές περιβάλλον ύπνου μάς εκθέτει σε κινδύνους;

Οι χιμπατζήδες έχουν πολύ πιο καθαρά κρεβάτια, με σημαντικά λιγότερα σωματικά βακτήρια, συγκριτικά με εκείνα των ανθρώπων, ανακάλυψαν πρόσφατα οι επιστήμονες.

Μια μελέτη που συνέκρινε δείγματα τα οποία ελήφθησαν από φωλιές χιμπατζήδων και ανθρώπινα κρεβάτια διαπίστωσε ότι τα σεντόνια και τα στρώματά μας συγκρατούν περισσότερα βακτήρια από τα σώματά μας, συγκριτικά με τα μέρη όπου κοιμούνται τα συμπαθή πρωτεύοντα.

Οι Αμερικανοί ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι προσπάθειες που καταβάλει ο άνθρωπος να δημιουργήσει ένα υγιές περιβάλλον ύπνου μπορεί στην πραγματικότητα να τον εκθέτουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο.

Πάνω από το ένα τρίτο (35%) των βακτηρίων στα ανθρώπινα κρεβάτια προέρχονται από το σάλιο μας, το δέρμα μας ή - το πιο αηδιαστικό - από περιττωματικά σωματίδια. Αντίθετα, οι φωλιές των χιμπατζήδων περιέχουν πολύ λιγότερα από τα παραπάνω βακτήρια.
«Βρήκαμε αμελητέες ποσότητες από αυτά τα σωματίδια στα μέρη που φωλιάζουν, κάτι που μας εξέπληξε αρκετά», αναφέρει η Μέγκαν Τομς, επικεφαλής της μελέτης.

Στο πλαίσιο της έρευνας εξετάστηκαν πάνω από 15 φωλιές πρωτευόντων στην Τανζανία και οι επιστήμονες έμειναν άφωνοι με την καθαριότητα που επικρατούσε σε αυτές. «Περιμέναμε να βρουμε έναν αρκετά σημαντικό αριθμό παρασίτων, αλλά δεν υπήρχε κάτι τέτοιο»,
επισημαίνει η Τομς, αναφερόμενη στην απουσία ψύλλων, ψειρών και άλλων ενοχλητικών ζωυφίων.

Φυσικά, σημαντικό ρόλο στην καθαριότητα των φωλιών παίζει το γεγονός ότι οι χιμπατζήδες τις γκρεμίζουν και τις ξαναφτιάχνουν σχεδόν κάθε μέρα στα φυλλώματα των δέντρων.

«Αυτό το πρότζεκτ τονίζει πραγματικά τον ρόλο που διαδραματίζουν οι τεχνητές δομές στη διαμόρφωση των οικοσυστημάτων του άμεσου περιβάλλοντός μας. Υπό μία έννοια, οι προσπάθειές μας να δημιουργήσουμε ένα καθαρό περιβάλλον για τους εαυτούς μας μπορεί να κάνουν το περιβάλλον μας λιγότερο ιδανικό. Για να το πούμε απλά, δημιουργήσαμε χώρους ύπνου που μηδενίζουν την έκθεσή μας στο έδαφος και σε άλλα περιβαλλοντικά μικρόβια, αλλά πλέον περιτριγυριζόμαστε από λιγότερο διαφοροποιημένα μικρόβια που προέρχονται κυρίως από το δικό μας σώμα. Τα κρεβάτια των χιμπατζήδων δεν περιείχαν δείγματα αρθροπόδων ειδικά ανεπτυγμένα για τη συμβίωση με τους χιμπατζήδες. Αντίθετα, οι κοινότητες των αρθροπόδων στα ανθρώπινα σπίτια έχουν τεράστια ποικιλία και συχνά περιλαμβάνουν εκατοντάδες είδη, δεκάδες εκ των οποίων εξειδικεύονται στη ζωή μέσα στο σπίτι», αναφέρει η έρευνα.

ΣΧΟΛΙΑ (1)

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΑ ΕΝΔΟΞΟΥ ΑΠΟΓΟΝΟΥ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟνΩΝ ΠΟΥ ΒΑΛΑΤΕ; ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΣΧΕΤΟ ΜΙΛΑΜΕ...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

adynatisma2

Παρά τις προσπάθειες για υγιεινή διατροφή και άσκηση τα περιττά κιλά συσσωρεύονται καθώς μεγαλώνουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Νέα έρευνα Σουηδών επιστημόνων δίνει την εξήγηση και ανοίγει νέους ορίζοντες στην αντιμετώπισης της παχυσαρκίας