Απίστευτες ιστορίες: Κορίτσια του Νεπάλ φωτογραφίζουν τις απαγορεύσεις που έχουν στην περίοδό τους

Απίστευτες ιστορίες: Κορίτσια του Νεπάλ φωτογραφίζουν τις απαγορεύσεις που έχουν στην περίοδό τους

Η παράδοση ονομάζεται Chhaupadi, δημοφιλής στη δυτική περιοχή του Νεπάλ κυρίως ανάμεσα σε κοινότητες ινδουιστών, όπου είναι σύνηθες για τα κορίτσια να παραμένουν αποκλεισμένα από την αλληλεπίδραση με την οικογένεια για περίπου 6-10 ημέρες

Τα κορίτσια από την επαρχία Σιντούλι,  του Νεπάλ, 130 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το Κατμαντού, τραβούν φωτογραφίες για να καταγράψουν τους περιορισμούς που τους επιβάλλονται κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, ως μέρος μιας εκστρατείας από τη φιλανθρωπική WaterAid, προσπαθώντας να καταπολεμήσουν τα ταμπού και τη βελτίωση της γυναικείας υγιεινής, κόντρα στη δεισιδαιμονία.

Σουσίμα Ντιγιάλι 15: Απαγορεύεται να κοιταζόμαστε στον καθρέφτη ή να χτενιζόμαστε


Κάθε μήνα στο Νεπάλ, τα κορίτσια χωρίζονται από τις οικογένειές τους, απαγορεύεται να κοιτούν τον ήλιο, να αγγίζουν φρούτα και λουλούδια, ακόμη και να μένουν στα ίδια τους τα σπίτια. Στο Νεπάλ τα κορίτσια κατά τη διάρκεια περιόδων τους θεωρούνται «ακάθαρτα» ή «μολυσμένα». 

Η παράδοση ονομάζεται Chhaupadi, δημοφιλής στη δυτική περιοχή του Νεπάλ κυρίως ανάμεσα σε κοινότητες ινδουιστών, όπου είναι σύνηθες για τα κορίτσια να παραμένουν αποκλεισμένα από την αλληλεπίδραση με την οικογένεια για περίπου 6-10 ημέρες, ενώ επίσης ο τοκετός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε 10 ημέρες αποκλεισμού. 

Σουσίμα Ντιγιάλι: Η κοινή τουαλέτα των κοριτσιών στο σχολείο


Προέρχεται από μια δεισιδαιμονία της ακαθαρσίας, με τη λογική ότι αν οι γυναίκες αγγίζουν τα πράγματα θα περάσει σε αυτά η μόλυνση και θα έχει ως αποτέλεσμα κακή τύχη ή ασθένεια. Οι γυναίκες αποκλείονται από την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών, φρούτων και λαχανικών κυρίως από το φόβο ότι η έμμηνος ρύση τους θα καταστρέψει το προϊόν!

Αντ' αυτού, είναι αναγκασμένες να ζουν τρώγοντας ρύζι, αλάτι και ξηρά τρόφιμα. Αυτή είναι μια παράδοση που μπορεί να είναι επιζήμια για την εκπαίδευση των κοριτσιών, την ψυχική-σωματική τους υγεία αλλά και το ρόλο τους στην κοινότητα. Το Chhaupadi τέθηκε εκτός νόμου από το Ανώτατο Δικαστήριο του Νεπάλ το 2005, ωστόσο εξακολουθεί να είναι σύνηθες φαινόμενο στις αγροτικές κοινότητες.

Μανίσα Κάρκι 14: Είναι ντροπιαστικό να βλέπει ο κόσμος τα λερωμένα μας ρούχα στην περίοδο


Η 14χρονη Manisha, η οποία πήρε μέρος στο κίνημα εξήγησε τους περιορισμούς που της επιβλήθηκαν όταν ξεκίνησε η πρώτη περίοδός της: «Έμεινα στο σπίτι κάποιου άλλου κατά τη διάρκεια της πρώτης περιόδου μου. Δεν επιτρεπόταν να πάω στο σχολείο, και σαν αποκορύφωμα, δεν μου επετράπη να διαβάσω ακόμη και ένα βιβλίο. Ήταν μια λανθασμένη πεποίθηση ότι δεν θα πρέπει να μελετήσω κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως» 

Ρουμπίνα Μπυντατοκι 15: Δεν μας μαθαίνουν ότι στην περίοδο αιμορραγείς


Τα κορίτσια, που ποτέ δεν είχαν χρησιμοποιήσει φωτογραφική μηχανή πριν, είχαν την ευκαιρία να εκθέσουν τα έργα τους στην κοινότητα, στους φίλους και την οικογένειά τους, προκειμένου να διευκολυνθεί η συζήτηση γύρω από το συγκεκριμένο ταμπού. Δίνοντας στα κορίτσια μια φωνή σε μια χώρα όπου το 58% των γυναικών είναι αναλφάβητες. 

Η Barbara Frost, διευθύνων σύμβουλος της WaterAid, μοιράστηκε τα κίνητρα των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων: «Η σιωπή και το στίγμα που περιβάλλει την έμμηνο ρύση συγκρούεται με την καθημερινή ζωή των κοριτσιών. Επιπλέον, όταν δεν υπάρχουν ασφαλείς, ιδιωτικές τουαλέτες στα σχολεία, τα κορίτσια συχνά παραλείπουν το σχολείο κατά τη διάρκεια της περιόδου τους, ή εγκαταλείπουν το σχολείο εντελώς μόλις φθάσουν στην εφηβεία. Με ανύπαρκτο υγιεινό καθαρισμό, σερβιέτες ή πλύσιμο, οι γυναίκες και τα κορίτσια κινδυνεύουν επίσης με λοίμωξη»

Μπαντάνα Κάντκα 15: Απαγορεύεται να κοιτάμε τον ήλιο


«Το να είσαι σε θέση να ασχοληθείς με την περίοδό σου με υγιεινό και αξιοπρεπή τρόπο είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της γυναίκας. Βοηθά τις γυναίκες να αισθάνονται ότι είναι σε θέση να διαδραματίσουν πλήρως το ρόλο τους στην κοινωνία, ασχέτως ποια στιγμή του μήνα είναι».

Σαμπίνα Γκαουτάμ 15: Δεν επιτρέπεται να τρώμε μάνγκο

ΣΧΟΛΙΑ (10)

Ερνέστος Τσάβες Τσίπρας

Πολύ προοδευτική νοοτροπία! Μπράβο! Απορία: O Σύριζα κυβερνάει στο Νεπάλ?

Έλλην

Χίλια χρόνια πίσω..Και η ορθόδοξη παράδοση δεν επιτρέπει είσοδο στο ιερό...Εδώ και τόσα χρόνια οι γυναίκες έχουν χειραφετηθεί στο δυτικό κόσμο ασκούν και εξουσία στις χώρες τους και οι "ταλιμπάν" παραμένουν ...

Οντως

Και εμείς οι "Εξελιγμένοι" όταν μια γυναίκα ειναι "αδιάθετη" λόγω θρησκείας απαγορεύεται να παει στην εκκλησία και να ασπαστεί εικόνες. Είμαστε καλύτεροι βέβαια γιατι δεν τις στέλνουμε να μείνουν άλλου και φυσικά μπορούν να τραφούν με οποιαδήποτε τροφή. Άντε να μην πω τίποτα ... βαρύ.

Ο,τι και να πω

ειναι λιγο.Τετοια σκατ@μυαλα πρεπει να εξαφανιζονται.Επιβαλλεται βομβιστικη επιθεση αφου πρωτα απομακρυνουν γυναικοπαιδα.Ενας να μην μεινει απο δαυοτυς.Ελεος.

Chris

Καλόψυχέ μου εσύ! που αγαπάς όλον τον κόσμο. Γνωρίζεις τι σημαίνει παράδοση για έναν τόπο? αυτό που φαίνεται σε εσένα, ανώμαλο, για εκείνους τους ανθρώπους, είναι ο τρόπος που έμαθαν να ζουν. Σωστός ή λάθος, δεν έχει σημασία, εσύ τους έκρινες και θέλεις να τους σκοτώσεις όλους! καλόψυχε, κοίτα να σώσεις κανένα κοριτσάκι-εργατάκι από την κίνα, αγοράζοντας ένα λιγότερο αιφοουν, και άσε κατά μέρος τις γενοκτονίες! οι λαοί, ξέρουν να προχωρούν, και δεν θα σε ρωτήσουν.

Δημητρα

Απο ποτε η καθε ανωμαλια βαφτιζεται παραδοση?? Επισης παραδοση ειναι να παντρευουν 5 χρονα με κωλογερους η να καυτηριαζουν στην αφρικη τα γεννητικα οργανα των κοριτσιων..εχει δικιο μια βομβα στους ανωμαλους να μην βασανιζονται παιδακια

Chris

Δήμητρα, υπάρχουν στην αφρική, και φυλές καννιβάλων. Στον κόσμο μας δεν υπάρχει μία ηθική. Εσύ έμαθες να ζεις με τη δυτική ηθική. Αυτοί έμαθαν να ζούνε με τη δική τους ηθική. Δεν είναι καλύτερη η μία ηθική από την άλλη, όπως δεν είμαστε καλύτεροι άνθρωποι εμείς από τους άλλους. Δηλαδή, αν οι άνθρωποι του νεπάλ, είχαν τις βόμβες, τότε θα βομβάρδιζαν εσένα, για ανώμαλη, και διεστραμμένη, γιατί αγαπάς το χρήμα, αγοράζεις ακριβά ρούχα, κτλ. Και όλα αυτά είναι σιχαμένα πράγματα, για τη δική τους ηθική. Αν θέλεις μάλιστα, να σκοτώσεις, για να επιβάλλεις τη δική σου ηθική στον κόσμο, τότε αυτό δεν σε διαφοροποιεί, από τον στάλιν και τον χίτλερ. Οπότε τους αφήνεις να ζούνε, με τον τρόπο που επέλεξαν αυτοί. Όμως, ούτε τους αφήνεις να σου πούνε και εκείνοι, με ποιον τρόπο θα ζεις.

Chris

Δήμητρα, σε συνέχεια, του προηγούμενου σχόλιού μου, αν υπήρχε η αρχαία Αθήνα, σήμερα, σε κάποιο μέρος του κόσμου, θα τη βομβάρδιζες και εκείνη φαντάζομαι. Γιατί είχαν σκλαβους, γιατί οι γυναίκες δεν ψήφιζαν, και κλείνονταν στο σπίτι. Θα βομβάρδιζες δηλαδή, την κοιτίδα του πολιτισμού, διότι δεν σου καθόταν καλά, κάποιες παραδόσεις τους. Κουνήστε το κεφαλάκι σας καλά, και δεχτείτε τους ανθρώπους με τα καλά τους και τα κακά τους. Δεν σου φταίνε οι άνθρωποι στο νεπάλ, ούτε και είναι εχθροί σου. Επίσης, δεν υπάρχει σύγκριση με τα τζιχάντια, διότι εκείνοι ξεπήδησαν, όχι από μια ευνομούμενη κοινωνία, αλλά μια κοινωνία πολέμων, διαλυμένη, χωρίς αρχές και χωρίς ειρήνη.

Τομ

Ενα υγιές μυαλο σκέπτεται μεν έτσι, εντάσσοντας τις παραδόσεις στο κοινωνικό ιστορικό τους περιβαλλον ΑΛΛΆ κοιτάει και ευρύτερα το ανθρωπινο ΟΝ μεσα στον Κοσμο και εργαζεται για την απόρριψη παραδοσεων ανηθικων βαρβαρων και ελεεινων. Δεν λεμε να βομβαρδισουμε, λεμε ομως να απορριψουμε παραδόσεις προκαταληψεων, όπως οι του αρθρου. Τέτοιου ειδους παραδόσεις υπάρχουν ακομη και σημερα άφθονες παντού και εδω. Και ω της κακής τύχης, υπάρχει ολόκληρη κατηγορια που αφορα ειδικά τις γυναικες. Οι οποιες ακομη σημερα ειναι πολιτες β κατηγοριας εκ του φυλου τους! Απόδειξη αρκετή ειναι το γεγονός οτι ακομη και σημερα κάποιοι κερνανε οχι επειδή έκαναν υγιές παιδι αλλα επειδή έκαναν ειδικά αγόρι!

Έλλην προς Chris

Υποθέτω πως δε συμφωνείς με τη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ; Ή συμφωνείς;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

190506205225_kid_burger-1280x720

Όσο πιο στρεσαρισμένοι είναι οι γονείς τόσο περισσότερο καταφεύγουν στην εύκολη λύση του πρόχειρου φαγητού βάζοντας τις βάσεις για την κακή διατροφική συμπεριφορά του παιδιού και την αύξηση του βάρους του

190515150130_ypnos_paidiu-1280x854

Η έλλειψη μιας ρουτίνας ύπνου φαίνεται ότι επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και οι επιπτώσεις της είναι ιδιαίτερα αισθητές στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

190515202732_natural_birth

Παρά τη δημοφιλέστατη τα τελευταία χρόνια μέθοδο της καισαρικής τομής, ο φυσιολογικός τοκετός εξακολουθεί να υπερτερεί λόγω των πλεονεκτημάτων του για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του βρέφους